Ο τουρισμός, η ενέργεια, η Υγεία, η γεωργία και οι υποδομές: Αυτοί είναι οι πέντε βασικοί τομείς στους οποίους επενδυτές, επιχειρηματίες και μάνατζερ κεφαλαίων στο Σίτι του Λονδίνου δείχνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψε από τη συνάντηση που είχε μαζί τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Τετάρτη στη βρετανική πρωτεύουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός παρέτεινε κατά μία ημέρα την επίσκεψή του στο Λονδίνο, το βασικό σημείο της οποίας ήταν βέβαια η συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να έχει το χρόνο να συνομιλήσει όσο χρειαστεί με τους υποψήφιους επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, ενώ παρόντες ήταν και βουλευτές από τη Βουλή των Λόρδων και από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ηδη, εξάλλου, τη Δευτέρα είχε μεταβεί στην Αγγλία ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τις συναντήσεις αυτές.

Οι εκπρόσωποι του βρετανικού επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, φάνηκε, μάλιστα, ότι έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» την Ελλάδα και πως είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς ρώτησαν τον πρωθυπουργό μέχρι και για ένα θέμα που έπεσε για πρώτη φορά πριν από λίγες εβδομάδες στο τραπέζι των συζητήσεων στο Ριάντ, με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Αφορά το σχέδιο για ένα καλώδιο μεταφοράς δεδομένων, μια μακράς πνοής και φιλόδοξη data σύνδεση Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας και, κατά συνέπεια, Ασίας και Ευρώπης.

Το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε και στην ηλεκτρική διασύνδεση που συμφωνήθηκε -επίσης πολύ πρόσφατα- μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, στην προοπτική της χρήσης και μεταφοράς του υδρογόνου, αλλά και στους τρόπους εν γένει που σκέφτεται η κυβέρνηση για να μετατρέψει τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο.

Πέρα από την ενέργεια, ερωτήσεις τέθηκαν και για την τουριστική βιομηχανία και το πώς πέτυχε η Ελλάδα να έχει φέτος μια τόσο επιτυχημένη -δεδομένων των συνθηκών- τουριστική χρονιά, ενώ ερωτήσεις δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης και για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τα δυνατά χαρτιά

Ποια ήταν, όμως, τα «χαρτιά» που έριξε στο τραπέζι της συζήτησης ο πρωθυπουργός; Κατά κύριο λόγο, τρία: το ταλαντούχο εργατικό δυναμικό που υπάρχει στην Ελλάδα, τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, οι οποίες αποτυπώνονται στις εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών, και εξήγησε γιατί η χώρα μας αποτελεί μια επενδυτική ευκαιρία, σε μια σειρά μάλιστα από τομείς και κλάδους.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση στήριξε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας, η απασχόληση αυξήθηκε και η ανεργία μειώνεται διαρκώς, ενώ η ανάπτυξη στη χώρα προέρχεται πλέον και από επενδύσεις σε νέους τομείς, όπως αυτοί της τεχνολογίας και της «πράσινης» οικονομίας.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και μια κυβέρνηση με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στους ξένους επενδυτές για το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τον ταχύτατο ψηφιακό μετασχηματισμό και τη λειτουργία της ψηφιακής πύλης gov.gr, η οποία διευκολύνει την αλληλεπίδραση των Ελλήνων πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος.

Στο ίδιο πλαίσιο, στάθηκε στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για τη μείωση των φόρων και, κυρίως, στη σταθερότητα του πλαισίου που προσφέρει πλέον η Ελλάδα στους ξένους επενδυτές.

Υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό την εμπιστοσύνη των αγορών και το γεγονός ότι η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Οι επενδυτές φέρεται να εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα, σημειώνοντας θετικά τις αλλαγές οι οποίες υλοποιούνται στη χώρα και αλλάζουν την οικονομία, κάνοντάς την πιο ελκυστική για επενδύσεις, με κάποιον εξ αυτών να επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας είναι «back on track».