Θερμή υποδοχή στον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, επεφύλαξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, λίγo μετά τις 11:00, στην είσοδο του υπουργείου.

Συνομιλώντας σε εγκάρδιο κλίμα, ο κ. Δένδιας συνόδευσε στο γραφείο του τον κ. Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη στη χώρα μας μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η κατ' ιδίαν συνομιλία τους, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στις άριστες διμερείς σχέσεις, όπως αυτές αναβαθμίστηκαν με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό, στις εξελίξεις στη Λιβύη μετά τη Διάσκεψη των Παρισίων, στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και στην ενίσχυση της πολυδιάστατης συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο περί τις 12:30.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, σε συνέχεια των προηγούμενων διαβουλεύσεων και του τακτικού συντονισμού μεταξύ των χωρών, στο πλαίσιο του σχήματος «3 +1».

Αναμένεται να εξετασθούν οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Λιβύη, Κόλπο, Σαχέλ, καθώς και το Κυπριακό. Επίσης, θα συζητηθούν η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς και διεθνείς προκλήσεις, όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό.

Μετά το πέρας των εργασιών της τετραμερούς προγραμματίζεται να λάβουν χώρα δηλώσεις στον Τύπο περί τις 15:30.

Η τελευταία συνάντηση του εν λόγω σχήματος «3+1» έλαβε χώρα διαδικτυακά τον Μάιο του 2020, με συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.