Στη Μόσχα, στις 8 Δεκεµβρίου ολοκληρώνεται ένας κύκλος υψηλόβαθµων επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη το τελευταίο δίµηνο της χρονιάς, καθώς πρώτα (την προηγούμενη Παρασκευή) συνάντησε τον Εµανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για τη Λιβύη, στην οποία συµµετείχε, στις 16 Νοεµβρίου θα συναντήσει τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο και στις 8 Δεκεµβρίου τον Βλαντιµίρ Πούτιν στη Μόσχα. Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Κρεµλίνο προγραµµατιζόταν εδώ και πολύ καιρό, αλλά πρώτα έπρεπε να λήξουν τα αυστηρά µέτρα για τον περιορισµό της πανδηµίας και έπειτα να βρεθεί µια ηµεροµηνία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Κοινή επιθυµία ήταν να γίνει εντός του 2021 και να µην υπάρξει άλλη αναβολή, καθώς είναι η χρονιά που έχει ανακηρυχθεί «Ετος Ιστορίας Ελλάδος - Ρωσίας», αλλά και που γιορτάζονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, µε τη σηµαντική συµβολή της Ρωσίας στην τελική επιτυχία της.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση στη Λιβύη, η ενίσχυση των οικονοµικών και εµπορικών δεσµών των δύο χωρών, αλλά και οι τιµές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναµένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Το 45,85%, εξάλλου, του φυσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία, όπως και το 9,5% του αργού πετρελαίου, δύο δεδοµένα που αποκτούν άλλη βαρύτητα στον δύσκολο, από πλευράς κόστους ενέργειας, χειµώνα για τη χώρα µας.

Βασική επιδίωξη, πάντως, είναι η ουσιαστική βελτίωση και αναθέρµανση των ελληνορωσικών σχέσεων, που είχαν φτάσει σε ιδιαίτερα χαµηλό επίπεδο πριν από µερικά χρόνια, καθώς και η διατήρηση αξιόπιστων και «ανοιχτών διαύλων» επικοινωνίας µεταξύ του Μαξίµου και του Κρεµλίνου.

Η επίσκεψη, εξάλλου, του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα τον περασµένο Οκτώβριο ήταν η πρώτη Ρώσου ΥΠ.ΕΞ. στην Αθήνα έπειτα από τέσσερα χρόνια, η οποία ουσιαστικά σηµατοδότησε την επιστροφή των σχέσεων µεταξύ των δύο χωρών στην κανονικότητα. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παράλληλα, την τελευταία διετία έχει επιδιώξει να δηµιουργήσει µια σχέση εµπιστοσύνης µε τον Ρώσο οµόλογό του, Σ. Λαβρόφ, κάτι που όπως ανέφεραν επίσηµες πηγές, διεφάνη και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προ ηµερών, ενόψει της οργάνωσης της συνάντησης Μητσοτάκη - Πούτιν στη Μόσχα.

Η ατζέντα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση επιδιώκει βέβαια την επαναβεβαίωση της σταθερής θέσης της Ρωσίας για µια λύση του Κυπριακού βασισµένη σε ένα ενιαίο, διζωνικό, δικοινοτικό κράτος, χωρίς ξένα στρατεύµατα και χωρίς εγγυήσεις ξένων κρατών, και, φυσικά, της θέσης της για την εφαρµογή του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Επιθυµεί επίσης τη στήριξη της Μόσχας στο αίτηµα που έχει καταθέσει επισήµως για θέση του µη µόνιµου µέλους του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026.

Το περίγραµµα των γεωστρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών το είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίµου την παραµονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου µε τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, τον οποίο αναµένεται να συναντήσει εκ νέου στη Μόσχα.

«Η Ελλάδα είναι κράτος-µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Και οι ιδιότητες αυτές είναι στη βάση της εξωτερικής µας πολιτικής. Ταυτόχρονα, όµως, αναγνωρίζουµε ότι και η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία, βέβαια, οφείλει να οικοδοµείται µέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, µε σεβασµό σε κοινές αξίες, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωµάτων», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, βάζοντας στο τραπέζι και την από κοινού αντιµετώπιση σύγχρονων προ- κλήσεων και ασύµµετρων απειλών, όπως την τροµοκρατία, τον εξτρεµισµό και την κλιµατική αλλαγή.

Αξίζει επίσης να σηµειωθεί ότι της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Μόσχα θα προηγηθεί η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας, στις 29 και 30 Νοεµβρίου, στη ρωσική πρωτεύουσα, µε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να συµµετέχει από ελληνικής πλευράς και παράλληλα να έχει διµερείς επαφές µε τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρουσκό.