Με «όπλα» το εμβόλιο, τη στήριξη με κάθε πρόσφορο μέσο του ΕΣΥ, την αξιοποίηση (μέσω επιτάξεων υπηρεσιών) του ιδιωτικού τομέα όπου χρειαστεί και την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας επιδιώκει η κυβέρνηση να ξεπεράσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού, ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει αποσυμφορηθεί η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας και παράλληλα να λειτουργήσει ομαλά τόσο η αγορά όσο και ο χειμερινός τουρισμός.

Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο του τηλεοπτικού μηνύματος που θα απευθύνει σήμερα ο πρωθυπουργός, το τελικό περιεχόμενο του οποίου θα διαμορφωθεί μετά την καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι το κεντρικό μήνυμα θα είναι υπέρ της ανάγκης καθολικού εμβολιασμού, με ειδική αναφορά στην τρίτη δόση που θα «οχυρώσει» ειδικά τις μεγαλύτερες και πιο ευάλωτες στον κορονοϊό ηλικίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινωνώντας χθες από το Λονδίνο με τους στενούς του συνεργάτες στην Αθήνα, τους ενημέρωσε ότι δεν είναι στον σχεδιασμό του ούτε το ενδεχόμενο ενός νέου, οριζόντιου lockdown, ούτε η προοπτική της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ένα σενάριο που παρέμενε μέχρι και τον Οκτώβριο στο τραπέζι.

Μιλώντας εξάλλου στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο πρωθυπουργός είπε πως «είμαστε αντιμέτωποι με μια αύξηση των κρουσμάτων. Νομίζω ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό φαινόμενο. Αν κοιτάξετε τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα, βρίσκονται περίπου στον μέσο όρο της ΕΕ. Προφανώς, προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν».

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα, αναμένεται να αναφερθεί στα αποτελέσματα αυτής της ενθάρρυνσης, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν κλειστεί περίπου 200.000 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

«Ασφαλώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα της επιδημίας», τόνισε ο πρωθυπουργός στο ITV.

«Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο: βλέποντας αυτή τη στιγμή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχεδόν εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν. Έχουμε λοιπόν μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας ένα πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους.

Τα τέσσερα βασικά σημεία της στρατηγικής της κυβέρνησης, στα οποία επιγραμματικά αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός, είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον, η οικονομία δεν θα κλείσει ξανά και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown. Όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς.

Δεύτερον, τα μέτρα προστασίας και ανάσχεσης του ιού αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Για την τήρησή τους διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι.

Τρίτον, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνέχιση της προσπάθειας για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού χορήγησης της ενισχυτικής τρίτης δόσης.

Τέταρτον, η κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις Περιφέρειες που παρατηρείται μεγάλη πίεση στις δομές υγείας.