Την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της Ελλάδος για την προάσπιση των δικαίων της στην περιοχή διατύπωσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας για την «Ενδυνάμωση της Διαρκούς Σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο: Οικοδομώντας Στρατηγικές Συνεργασίες», στο πλαίσιο του 17ου Ετησίου Συνεδρίου Κύπρου, που διοργάνωσε ο “Economist”, στη Λευκωσία, παρουσία και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.



«Στοχεύουμε στη σταθερότητα, αλλά όχι στη στασιμότητα. Επιθυμούμε φιλικές σχέσεις με όλους, αλλά ποτέ δεν εφησυχάζουμε. Τηρούμε τους κανόνες δικαίου, αλλά δεν είμαστε αφελείς. Χαρακτηριζόμαστε από ευελιξία, αλλά απέχουμε πολύ από την υποχωρητικότητα. Θέλουμε την πολυμερή συνεργασία, αλλά δεν αποποιούμαστε την κυριαρχική ισότητα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Χαρδαλιάς.



Ο ίδιος αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε: «Δυστυχώς, η Ανατολική Μεσόγειος συνεχίζει να στοιχειώνεται από κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου που συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες ή προστίθενται σε παλαιότερες παραβιάσεις. Επιπλέον, γινόμαστε μάρτυρες νέων «παικτών», που επιθυμούν να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους στην περιοχή, τόσο από εμπορικής πλευράς, όσο και από πλευράς ασφάλειας, ενώ άλλοι προσπαθούν να ασκήσουν ηγεμονική επιρροή, παραβιάζοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών της περιοχής, στο πλαίσιο που εσφαλμένα αντιλαμβάνονται ως κενό εξουσίας. Προφανώς, ένα τέτοιο εκρηκτικό μείγμα μακροχρόνιων προβλημάτων, νέων απειλών ασφαλείας, αστάθμητων παραγόντων και τυχοδιωκτικού ρεβιζιονισμού, καταδεικνύουν ένα περιβάλλον όπου οι αποσταθεροποιητικές δυνάμεις δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι προκλήσεις αυτές, που υφίστανται στην Ανατολική Μεσόγειο, αντικατοπτρίζουν ένα ευρύτερο φάσμα υποθέσεων, που περιλαμβάνει την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαχείριση της μετανάστευσης, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, την αστυνόμευση των θαλασσίων συνόρων και την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, την οποία θα αποκαλούσα «τη μεγάλη μάχη της εποχής μας».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή επισήμανε τα εξής: «Η Ελλάδα είναι απολύτως προσηλωμένη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με όλα τα διαθέσιμα μέσα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι επίσης έτοιμη και πρόθυμη να υποστηρίξει τους εταίρους και τους συμμάχους της, όποτε οι διεθνείς της υποχρεώσεις το επιβάλλουν. Δεν αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας στο νέο περιβάλλον ασφαλείας, ως ενός αδύναμου εταίρου που αναζητά βοήθεια ώστε να αντισταθμίσει τις περιορισμένες δυνατότητες του, αλλά ως ενός ανεξάρτητου και αξιόπιστου παράγοντα με σημαντική επιρροή, που εκλαμβάνει τις συμμαχίες σαν πολλαπλασιαστή αμυντικής ισχύος. Η διαρκής αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεών μας στοχεύει ακριβώς στη δυνατότητα προβολής της μέγιστης δυνατής αμυντικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, όποτε απαιτηθεί.. Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper, η αναμενόμενη παραλαβή των 24 υπερσύχρονων αεροσκαφών Rafale, καθώς και η απόκτηση τελευταίας τεχνολογίας (3+1) φρεγατών Belharra, θα αυξήσουν τις ήδη υψηλές επιχειρησιακές μας δυνατότητές για επέμβαση στα πλέον προκεχωρημένα σημεία των θαλασσίων ζωνών υπό τη δικαιοδοσία μας, στην Ανατολική Μεσόγειο ή αλλού», επαναλαμβάνοντας την απόλυτη αφοσίωση της χώρας μας στο Διεθνές Δίκαιο.