Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προς τις ΗΠΑ μετά το «χαστούκι» που έφαγε στην προσπάθειά του να συνδέσει τους S300 της Ελλάδας με τους S400 που προμηθεύτηκε από τη Μόσχα η Άγκυρα.

«Θεωρούμε πως οι ΗΠΑ στο ζήτημα των F-16 θα έχoυν θετική προσέγγιση. Σε περίπτωση που το Κονγκρέσο πει «όχι» η Τουρκία, στο περιβάλλον απειλής στο οποίο βρίσκεται, είναι φυσικό και υποχρεωτικό να εξετάσει άλλες εναλλακτικές λύσεις» είπε ο Ακάρ υπονοώντας τα σχέδια της Άγκυρας για ανάπτυξη πολεμικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Μας ρωτάτε που είναι οι S-400. Για να καταλάβω.. Δεχθήκαμε αεροπορική επίθεση και δεν χρησιμοποιήσαμε τους S-400; Aυτό είναι αμυντικό σύστημα. Είναι ζήτημα ασφάλειας, δεν μπορούμε να τα αποκαλύπτουμε όλα. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως όταν έρθει η ώρα θα χρησιμοποιηθούν. Στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει καμία υποχώρηση. Κάποια θέματα είναι μυστικά, δεν αποκαλύπτονται. Είναι τα εθνικά μυστικά των χωρών», είπε ο Ακάρ.

Υπενθυμίζεται ότι η Cumhuriyet σε δημοσίευμά της με τίτλο «Δήλωση για μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς και S-400 από τη Ρωσία: Είμαστε σε συνομιλίες με την Τουρκία», φιλοξένησε δηλώσεις του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας (FSVTS), Ντμίτρι Σουγκάγιεφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο οποίος αποκάλυψε πως διεξάγονται συνομιλίες με την Άγκυρα για την ανάπτυξη του δικού της μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

«Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει πως είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας, όσον αφορά την ανάπτυξη του δικού της μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, ενώ αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση των διαπραγματεύσεων για το έργο αυτό» δήλωσε ο διευθυντής της FSVTS, στο πλαίσιο της αεροπορικής έκθεσης «Dubai Airshow» όπου παραβρέθηκε.