Απέρριψε τις αιτιάσεις των επιχειρηματιών της εστίασης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ο οποίος συναντήθηκε πριν από λίγο με εκπροσώπους των απεργών, χαρακτήρισε ως «ήπια» τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους, καθώς σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι αρχές λαμβάνουν μέτρα αποκλεισμού εξ’ ολοκλήρου των ανεμβολίαστων από την εστίαση.

«Εμείς λέμε ναι στους ανεμβολίαστους με rapid test σε εξωτερικούς χώρους. Είμαστε από τους ήπιους και όχι από τους αυστηρούς», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους των σωματείων στο δρόμο έξω από το υπουργικό γραφείο του.

Τι είπε για κυρώσεις και ενίσχυση στις επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στις «εξοντωτικές» – όπως τις χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι της εστίασης- κυρώσεις (πρόστιμο 5.000 ευρώ ή και κλείσιμο του καταστήματος), ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι αν δεν μπουν αυστηρά πρόστιμα τα καταστήματα λογικά δεν κάνουν ελέγχους. Αν αυτό συμβεί τότε θα αυξηθούν οι παραβάσεις και αν αυξηθούν οι παραβάσεις, τότε θα αυξηθεί η πανδημία. Και αν αυξηθεί η πανδημία, πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, θα χρειαστεί να πάρουμε χειρότερα μέτρα. «Η λογική πίσω από τα μέτρα είναι να υποχωρήσει ο ιός. Δεν θέλουμε να κάνουμε τη ζωή σας δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι 29.000 επιχειρήσεις της εστίασης έχουν εγκριθεί να λάβουν ενίσχυση μέσω του προγράμματος «Επανεκκίνηση της Εστίασης» και ήδη 21.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει τη ενίσχυση. «Συνολικά θα πληρώσουμε 296 εκατ. ευρώ», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιπες 50.000 επιχειρήσεις που δεν μπήκανε είναι επειδή δεν μπορέσανε να αποδείξουνε ότι είχανε υποχώρηση του τζίρου τους κατά 30%.

Η δική μας πρόταση ήταν να μπουν στο μέτρο οι επιχειρήσεις που είχανε υποχώρηση 20%, αλλά η Κομισιόν έδωσε άδεια για το όριο του -30%.

Δυστυχώς όπως, είπε ο υπουργός, επειδή όλες οι ενισχύσεις αυτές δίνονται με ψηφιακά εργαλεία, υπάρχουν επιχειρήσεις που παρουσίαζαν τζίρο -29,75% που αναγκασθήκανε να μείνουν εκτός της ενίσχυσης.