Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, η οργάνωση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε μια διαδικτυακή εκδήλωση με κεντρική ομιλήτρια την Έφη Αχτσιόγλου. Ο άνθρωπος που ανέλαβε την προετοιμασία της συζήτησης, ώστε να μην πάει τίποτα στραβά και η Έφη Αχτσιόγλου να τύχει αποθεωτικής υποδοχής, κολακευτικών σχολίων και αβανταδόρικων ερωτήσεων αναφορικά με τις ηγετικές της φιλοδοξίες, ήταν ο κουνιάδος της, Αντώνης Τζανακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο αδελφός, δηλαδή, του συζύγου της, Δ. Τζανακόπουλου, και γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή την εκδήλωση η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά επιχείρησε να δώσει το ηγετικό της στίγμα, καθώς προς το τέλος της συζήτησης εκλήθη να απαντήσει σε ένα ερώτημα που ήταν ξεκάθαρα υποστηρικτικό προς το πρόσωπό της, κάτι που και η ίδια το αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς είχε και τον χαρακτήρα «πάσας για γκολ». Η ερώτηση που δέχτηκε ήταν η εξής:«Πιστεύεις πως έχει φτάσει αυτή η εποχή, έχει ανατείλει η εποχή της γυναίκας πολιτικού ηγέτη; Αυτού του προτύπου;»

Η Έφη Αχτσιόγλου όχι μόνο δεν απέφυγε την ερώτηση, αλλά την αξιοποίησε προκειμένου να ξεδιπλώσει τις ηγετικές της φιλοδοξίες, λέγοντας: «Θέλω να πιστεύω ή θέλω να ελπίζω ότι το γεγονός ότι μια πολιτικός θα είναι γυναίκα δεν είναι λόγος να αναλάβει μια ηγετική θέση. Το ότι θα είναι γυναίκα από μόνο του δεν αρκεί. Όταν μιλάμε για πολιτική, όλα κρίνονται στο πεδίο της ιδεολογίας, των πολιτικών θέσεων, του προγράμματος και, φυσικά, των ειδικών ικανοτήτων κ.λπ. Αρα, αυτά είναι τα πρωτεύοντα».

axtsioglou

Για να συμπληρώσει με νόημα: «Απλά, θα ήθελα να ελπίζω και να πιστεύω το γεγονός ότι κάποια πολιτικός θα είναι γυναίκα να μην είναι λόγος αυτός για να αποκλειστεί από τη δυνατότητά της να ηγηθεί σε κεντρικές πολιτικές θέσεις. Αυτό θέλω τουλάχιστον να ελπίζω για το μέλλον, για τη δική μας κοινωνία».

Η υπενθύμιση της παραπάνω εκδήλωσης, μέσα από συγκεκριμένες πληροφορίες και διαλόγους που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση ή διάψευση, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην τρέχουσα συγκυρία, δεδομένου πως ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, δέχεται κριτική για υπονόμευση του Αλ. Τσίπρα προς όφελος των ηγετικών φιλοδοξιών της συζύγου του, Ε. Αχτσιόγλου.

Ο γραμματέας της Κ.Ε. «κατηγορείται» ότι δημιουργεί συνθήκες περιχαράκωσης υπό το φόβο πως θα αλλάξουν οι εσωτερικοί συσχετισμοί


Μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με την αρθρογραφία δημοσιογράφων που θεωρούνται προνομιακοί συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα, χρησιμοποιεί τη θέση του ως γραμματέα της Κ.Ε. για να δημιουργήσει εμπόδια στη διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, στερώντας από στελέχη με «ΠΑΣΟΚογενή» προέλευση τη δυνατότητα να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο όλο εγχείρημα. Δημιουργεί συνθήκες περιχαράκωσης και αποκλεισμού υπό τον φόβο πως μπορεί να αλλάξουν οι εσωτερικοί συσχετισμοί από τον «εποικισμό» του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και σε θέσεις ηγετικές.

Ήταν πάντοτε θιασώτης της ριζοσπαστικής και ακτιβιστικής συμπεριφοράς του ΣΥΡΙΖΑ

Οι κακές γλώσσες αναφέρουν, εξάλλου, πως πίσω από την κριτική που δέχεται ο Δ. Τζανακόπουλος βρίσκεται ο πρώην υπουργός Ν. Παππάς, ο οποίος, εξαιτίας της εμπλοκής του στις υποθέσεις Μιωνή και Καλογρίτσα, δεν έχει το τεκμήριο της αξιοπιστίας για να δώσει ο ίδιος τη μάχη της διεύρυνσης, όπως έκανε στο παρελθόν. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως ο Δ. Τζανακόπουλος ποτέ δεν αποδέχτηκε τη λογική της διεύρυνσης μέσα από το αφήγημα του Ν. Παππά, που ήταν της λογικής «οι ψηφοφόροι και τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ μάς έφεραν στην εξουσία και, ως εκ τούτου, σε αυτούς χρωστάμε και σε αυτούς πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες συμμετοχής στα όργανα και πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ιεραρχία της Κουμουνδούρου». Ο Δ. Τζανακόπουλος ήταν πάντοτε θιασώτης της ριζοσπαστικής και ακτιβιστικής συμπεριφοράς του ΣΥΡΙΖΑ στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Οι θέσεις του είναι γνωστό πως συνάδουν με αυτές της ομάδας των «53+».