Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθηγητής Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, κος Πάνος Τσακλόγλου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά με το θέμα των εκκρεμών συντάξεων ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε πως «Υπάρχουν δύο στατιστικές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, η μια είναι το πόσες συντάξεις βγάζουμε κάθε μήνα, η δεύτερη είναι πόσο είναι το στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Η πρώτη είναι αξιόπιστη, ξέρουμε κάθε μήνα πόσες αποφάσεις παίρνει ο ΕΦΚΑ. Αυτός ο αριθμός από περίπου 10.000 το μήνα που ήταν το 2019 σταδιακά έχει αυξηθεί κοντά στις 20 χιλιάδες τους τελευταίους μήνες και αυτό το οποίο ελπίζουμε είναι ότι μέχρι τέλος της χρονιάς αυτό το νούμερο πιθανόν να έχει ανεβεί και να έχει ίσως ξεπεράσει τις 30 χιλιάδες το μήνα. Γιατί αυτό δεν συνάδει με το στοκ των εκκρεμών συντάξεων; Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι αυτές οι συντάξεις για τις οποίες συζητώ είναι οι κύριες συντάξεις. Η επικουρική ή το εφάπαξ βγαίνουν μόνο αν έχει βγει η κύρια σύνταξη οπότε η κύρια προσπάθεια την οποία έχουμε αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στο να μειώσουμε το στοκ των κύριων συντάξεων. Από την άλλη μεριά αυτό το οποίο συνέβη ήταν ότι υπήρχαν πάρα πολλές αιτήσεις για συνταξιοδότηση οι οποίες είχαν κατατεθεί και απλά δεν καταγράφηκαν πουθενά. Είναι αυτές που όπως είπε ο υπουργός τις βρίσκουμε σε «σακούλια» και τα «σακούλια» μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ντουλάπια, μπορεί να είναι συρτάρια, μπορεί να είναι σάκοι. Ακόμα και τώρα βρίσκουμε τέτοιες αιτήσεις οι οποίες δεν είχαν μπει στο πρωτόκολλο, δεν είχαν καταγραφεί σαν τέτοιες. Από το στοκ των συντάξεων τώρα θα ήθελα να κάνουμε δύο κατηγοριοποιήσεις, υπάρχουν οι συντάξεις οι οποίες είναι μόνο μέσα στην Ελλάδα και υπάρχουν και οι συντάξεις οι διεθνείς. Στις διεθνείς δεν εμπλέκεται μόνο η Ελλάδα μπορεί να εμπλέκεται κάποιος διεθνής οργανισμός , κάποια άλλη χώρα κοκ οπότε η καθυστέρηση εκεί δεν σημαίνει ότι οφείλεται στον ΕΦΚΑ. Και υπάρχει μια μικρή κατηγορία οι οποίες βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα. Το νούμερο των εκκρεμών κύριων συντάξεων, το κοντινότερο που μπορώ να σας δώσω, είναι του 2019 -εκτός των διεθνών και των δικαστικών εκκρεμοτήτων- ήταν κοντά στις 170 χιλιάδες και αυτή τη στιγμή είναι λίγο παραπάνω από τις 120 χιλιαδες . Δηλαδή έχουμε μια μείωση στο στοκ που ειναι μεταξύ 45 και 50 χιλιάδων κυρίων συντάξεων σε αυτή τη διετία. Και παρότι όντως έχουμε αυξημένο αριθμό αιτήσεων συνταξιοδότησης τους τελευταίους μήνες πιστεύουμε ότι αυτό θα το μειώνουμε και μέχρι το τέλος του χρόνου και θα έχουμε μια θεαματική μείωση του στοκ των εκκρεμών κυρίων συντάξεων στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς».

Εν συνεχεία τοποθετήθηκε επί των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ λέγοντας πως «Οι διεθνείς εκκρεμείς συντάξεις είναι περίπου 20 χιλιάδες και αυτές που είναι σε δικαστική εκκρεμότητα είναι γύρω στις 3 με 4 χιλιάδες. Τις επικουρικές συντάξεις δεν τις πιάνουμε μέχρι στιγμής στο σύστημα αν δεν βγουν οι κύριες συντάξεις. Υπάρχει ένα μικρό κομμάτι επικουρικών συντάξεων οι οποίες είναι κυρίως στα παλαιά ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών που εκεί υπάρχει καθυστέρηση, οφείλεται σε λογισμικό το οποίο το δοκιμάζει ο ΕΦΚΑ αυτό το διάστημα και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και εκεί μια πρόοδο σημαντική. Μη ξεχνάτε ότι μια πρωτοβουλία της διοίκησης του ΕΦΚΑ είναι να αρχίσουν να εξετάζονται οι φάκελοι της επικουρικής ασφάλισης παράλληλα με την κύρια. Στα εφάπαξ εκεί ούτως ή άλλως οι απονομές γίνονται γρήγορα».

Και συμπλήρωσε πως «Από τις 120 χιλιάδες περίπου εκκρεμείς συντάξεις εκείνες οι οποίες είναι πραγματικά το πρόβλημα είναι οι 90 χιλιάδες οι υπόλοιπες είναι αιτήσεις οι οποίες έχουν λιγότερο από τρεις μήνες δηλαδή δεν θεωρούνται ούτε καν ληξιπρόθεσμες αυτές ακόμα».
Όσον αφορά στο συνολικό ποσό των εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Τσακλόγλου είπε πως «Διαβάζω διάφορα δημοσιεύματα δεν είναι τόσο μεγάλα τα νούμερα δηλαδή όντως μπορεί να είναι ένα νούμερο που να ξεπερνάει ίσως και το 1 δις αλλά αυτό σε σχέση με το τι δίνουμε κάθε χρόνο σαν μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό προς το συνταξιοδοτικό είναι ένα πολλοστημόριο. Για παράδειγμα το 2020 να ήταν λίγο λιγότερα από 16 δις τα οποία ήταν οι αντίθετες μεταβιβάσεις οπότε εκεί είναι κυρίως ζήτημα ταλαιπωρίας των πολιτών, αυτά είναι που προσπαθούμε να λύσουμε κυρίως.
Με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν να μην υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ με τους δικηγόρους και λογιστές».

Και συμπλήρωσε πως «Χθες ξεκίνησαν να συνεργάζονται, πρώτη μέρα είχαν και πρόβλημα; Οι πρώτοι είναι αυτοί οι περίφημοι 179 οι οποίοι ξεκίνησαν χθες να εργάζονται, όντως υπήρξε μια αντίδραση από ένα από τα συνδικάτα του ΕΦΚΑ λέγοντας ότι «όχι, δεν θέλουμε κανέναν άλλον είναι αποκλειστικά δικό μας ζήτημα». Έφτασε στα δικαστήρια η υπόθεση αυτή και η πρωτόδική απόφαση των δικαστηρίων είναι ότι «μια χαρά είναι τα πράγματα, συνεχίζετε μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση».

Επίσης αναφέρθηκε στα όρια συνταξιοδότησης λέγοντας πως «Διατηρείται από διάφορους κύκλους ένα κλίμα ότι τα όρια συνταξιοδότησης θα αλλάξουν έχω δηλώσει κατηγορηματικά και επανειλημμένως, ο κ. Χατζηδάκης το έχει δηλώσει επίσης, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στα όρια συνταξιοδότησης. Φέτος πράγματι τελειώνουν τα μεταβατικά όρια του νόμου Κατρούγκαλου, όποιος έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα μπορεί να τα ασκήσει οποτεδήποτε θέλει. Προσφέρουν κακή υπηρεσία προς τους συνταξιούχους αυτοί που τους συμβουλεύουν να βγουν όσο το δυνατόν ταχύτερα σε σύνταξη και γιατί το λεω αυτό. Ειδικά με το νόμο Βρούτση ειδικά για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια και ειδικά όσοι έχουν περισσότερα από 35 χρόνια ασφαλιστικού βίου η διαφορά είναι πάρα πολύ μεγάλη στην ανταποδοτική σύνταξη που θα πάρουν αν τυχόν θελήσουν να καταθέσουν την αίτησή τους σήμερα ή μείνουν στο σύστημα και δουλέψουν για μετρικά χρόνια παραπάνω».

Σχετικά με το νέο σύστημα επικουρικών ασφαλίσεων, ο κ. Τσακλόγλου είπε πως «Όλη η άσκηση αυτή έγινε κυρίως για την αποφυγή του δημογραφικού κινδύνου πάνω στο συνολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή τη στιγμή το σύστημα που έχουμε στην Ελλάδα είναι σχεδόν αποκλειστικά διανεμητικό, αυτά τα συστήματα δουλεύουν καλά όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους ασφαλισμένους και σχετικά λίγους συνταξιούχους. Αυτό το κομμάτι το πέρασε η Ελλάδα πριν από πολλές δεκαετίες, αυτή τη στιγμή έχουμε λίγους σχετικά εργαζόμενους και πολλούς συνταξιούχους και τα δημογραφικά μας γίνονται όλο και χειρότερα. Αυτό σημαίνει ότι ζητάμε από όλο και λιγότερους εργαζόμενους να στηρίζουν όλο και περισσότερους συνταξιούχους αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πήραμε ένα κομμάτι του ασφαλιστικού συστήματος δηλαδή τις επικουρικές συντάξεις και είπαμε εδώ θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί οι οποίοι είναι αυτοί οι οποίο θα πληρώσουν τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων. Δηλαδή έχουμε τον ατομικό λογαριασμό όπου μπαίνουν οι εισφορές τους και αυτές σύμφωνα με τις προτιμήσεις των ασφαλισμένων επενδύονται. Όταν μετά από 30-40 χρόνια όταν θα έρθει η στιγμή να πάρουν τη σύνταξή τους οι ασφαλισμένοι του νέου συστήματος η σύνταξη τους θα προσδιορίζεται από τις εισφορές που έχουν κάνει και από τις αποδόσεις των επενδύσεών τους. Με βάση την εμπειρία που έχουμε από πολλές άλλες χώρες βλέπουμε ότι οι μακροχρόνιες αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων είναι πολύ καλύτερες από αυτές των διανεμητικών συστημάτων και ειδικά διανεμητικών συστημάτων γερασμένων κοινωνιών όπως η Ελλάδα. Αλλά παρόλα αυτά αν όλα τα πράγματα πάνε στραβά και πάλι μέσα στο νόμο υπάρχει πρόβλεψη ότι οι συντάξεις που θα καταβληθούν θα είναι τουλάχιστον ίσες με το πραγματικό ύψος των εισφορών οι οποίες καταβλήθηκαν δηλαδή λαμβάνονται υπόψη και την επίδραση του πληθωρισμού αλλά πιστεύω ότι ποτέ δεν θα γίνει χρήση αυτής της εγγύησης».

Αναφορικά με το διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα επεσήμανε ότι «Αυτό που έχει προκύψει φέτος ήταν ένας αυξημένος δημοσιονομικός χώρος γιατί η οικονομία μας πήγε καλύτερα από αυτό το οποίο περιμέναμε όταν σχεδιάζαμε τον προϋπολογισμό. Εκείνο το οποίο αποφάσισε η κυβέρνηση είναι ότι στους πλέον αναξιοπαθούντες, στους ευάλωτους συμπολίτες μας που είναι πραγματικά οι άνθρωποι που είναι οι λήπτες του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος θα δοθεί διπλάσια δόση τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό από την άποψη ότι είναι στοχευμένο στα πλέον ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα επιθυμητό».

Τέλος, αναφορικά με τη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων ο κ. Τσακλόγλου τόνισε πως «Περιμένουμε μια οριστική επίλυση στο θέμα, η απόφαση δεν έχει ληφθεί σε σχέση με τα αναδρομικά, δώρα κοκ, αντίθετα το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφανθεί ότι η ερμηνεία που έδωσε η κυβέρνηση ήταν ορθή οπότε ελπίζω ότι ίδια θα είναι και η απόφαση του ΣτΕ. Από την άλλη μεριά όταν ένα εισόδημα δημιουργείται για κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή πρέπει να φορολογείται στην αντίστοιχη χρονική στιγμή. Δηλαδή αν ξαφνικά εκείνο το οποίο γίνεται είναι ότι είχα μια πηγή εισοδήματος την οποία για παράδειγμα για οποιονδήποτε λόγο παρέλειψα να δηλώσω στο εισόδημά μου κλπ θα πρέπει να πάω στη χρονιά την οποία δημιουργήθηκε το εισόδημα και να την δηλώσω εκεί και αντίστοιχα να φορολογηθεί στον οριακό φορολογικό συντελεστή που είχα στη χρονιά τη συγκεκριμένη. Αυτό το πράγμα είναι το οποίο εφαρμόζει και εδώ η κυβέρνηση και δεν βλέπω που ακριβώς βρίσκονται οι αντιδράσεις».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη