Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, τις σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας στη μετά-Brexit εποχή, αλλά και την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην ατζέντα του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά σήμερα το πρωί την επίσημη επίσκεψή του στο Λονδίνο, όπου θα συναντήσει τον Μπόρις Τζόνσον και θα επιβεβαιώσουν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών.
 

Εν όψει της σημερινής επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός είχε χθες επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Micheál Martin και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οι συνομιλίες αφορούσαν τις τελευταίες εξελίξεις στις συζητήσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ηνωμένο Βασίλειο για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, μετά και την συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή ο αρμόδιος Επίτροπος Μάρος Σέφκοβιτς και, από τη βρετανική πλευρά, ο Υφυπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδος Ντέιβιντ Φροστ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ταυτίζεται πλήρως με την γραμμή της ΕΕ στο θέμα των εν λόγω συζητήσεων και είναι πλήρως αλληλέγγυα με την Ιρλανδία και τους εταίρους της. Το μήνυμα αυτό θα μεταφέρει και στον Μπόρις Τζόνσον ως ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που επισκέπτεται το Λονδίνο σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις ευρωβρετανικές σχέσεις, που πρέπει να διασφαλιστούν βάσει των σχετικών συμφωνιών, τονίζοντας ότι η ενότητα της Ε.Ε. δεν αμφισβητείται και υπογραμμίζοντας την ανάγκη υπέρβασης των δυσκολιών και την εξεύρεση συναινετικής λύσης.

Για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ήδη γνωστό από την περασμένη Παρασκευή και την εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της UNESCO ότι θα το θέσει στο Λονδίνο.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως «ένα μέρος της συλλογής παραμένει «εξόριστο» στο Λονδίνο, αυτή η διάσταση δεν θα μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως» και τόνισε πως «είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα».

Ανέφερε δε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. Και τους ζητώ να το κάνουν. Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στoν τόπο που γεννήθηκαν, την Ελλάδα».

«Θα επρόκειτο για ένα καταπληκτικό μήνυμα εκ μέρους αυτού που ο Boris Johnson αποκαλεί “Παγκόσμια Βρετανία” (Global Britain) εάν υπάρξει κάποια μετακίνηση σε αυτό το θέμα και το κοιτάξουν μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα», δήλωσε στη συνέχεια μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, προσφέροντας μάλιστα και ένα είδους «αντάλλαγμα» έναντι της επιστροφής των Γλυπτών:

«Είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρος της κυβέρνησης (του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας», ανέφερε.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα στο Λονδίνο έχει ως εξής:

Στις 07.35 (τοπική ώρα) θα παραχωρήσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV και την εκπομπή «Good Morning Britain».

Στις 15.15, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson.

Στις 18.00, θα επισκεφθεί το Μουσείο Επιστημών (Science Museum) και θα ξεναγηθεί στην έκθεση «Αρχαίοι Έλληνες: Επιστήμη και Σοφία». (Ancient Greeks: Science and Wisdom).

Κυβερνητικές πηγές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο οικονομικό - επενδυτικό σκέλος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος αύριο, Τετάρτη, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και επενδυτικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται κατά τις επαφές του στο Λονδίνο να υπογραμμίσει τη σημαντική προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Ειδικό κεφάλαιο ζωηρού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας και ο τουρισμός, με τις προσδοκίες για τις αφίξεις Βρετανών στην Ελλάδα το 2022 να είναι ιδιαιτέρως υψηλές, υπό τον όρο, πάντα, ότι θα απουσιάζουν οι περιορισμοί λόγω Covid-19.