Στον απόηχο της Διάσκεψης των Παρισίων για τη Λιβύη, όπου παγιώθηκε η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο.

Στην αυριανή – πρώτη μετά το Brexit - συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, στην Downing Street, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με τον Βρετανό ομόλογό του μία συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, τις επενδύσεις, τον τουρισμό εν όψει του 2022, αλλά κυρίως την από κοινού εξεύρεση τρόπων περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδας-Μ. Βρετανίας στους παραπάνω τομείς. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει στο τραπέζι το Κυπριακό και την επανάκαμψη της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ραντεβού Μητσοτάκη-Τζόνσον θα εκπέμψει και ευρωπαϊκά μηνύματα, καθώς λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη περίοδο για τον ευρω-βρετανικό διάλογο γύρω από τη διευθέτηση σημαντικών εκκρεμοτήτων στο φόντο του Brexit. Μάλιστα, η παρουσία Μητσοτάκη στο Λονδίνο -ο Έλληνας πρωθυπουργός, πριν αναχωρήσει για τη βρετανική πρωτεύουσα, είχε επικοινωνία τόσο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν όσο και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ- αναμένεται να υπογραμμίσει τη βούληση των Βρυξελλών για την ανάγκη υπέρβασης των δυσκολιών και διασφάλισης των ευρω-βρετανικών σχέσεων, βάσει των σχετικών συμφωνιών.

Κυβερνητικές πηγές παρατηρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται το Λονδίνο εν μέσω αυτής της συγκυρίας και, όπως λένε, θα μεταφέρει την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή και την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας με τους εταίρους της και την Ιρλανδία στις σχετικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα 

Ωστόσο, το προοίμιο της επίσκεψης στην Αγγλία το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης από το Παρίσι, στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της UNESCO. Μιλώντας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά σε διεθνές φόρουμ είπε πως «ένα μέρος της συλλογής παραμένει «εξόριστο» στο Λονδίνο, αυτή η διάσταση δεν θα μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως» και τόνισε πως «είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης: «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. Και τους ζητώ να το κάνουν. Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στoν τόπο που γεννήθηκαν, την Ελλάδα».

Ο τριπλός στόχος στο ταξίδι Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Πρωτεύων στόχος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μεγάλη Βρετανία είναι η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, που επισφραγίστηκε από τη συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα οι ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και Elizabeth Truss. Πρόκειται για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο, όπως ονομάζεται η διμερής συμφωνία, και καλύπτει τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και άμυνα, το εμπόριο και οι επενδύσεις, οι μορφωτικές σχέσεις και μια γενικότερη δέσμευση να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία των δύο χωρών.

Επιπλέον, βασικό ζητούμενο από την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βρετανία είναι η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναμένεται να δώσει έμφαση στη σημαντική προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Ειδικό κεφάλαιο ζωηρού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας είναι και ο τουρισμός, με τις προσδοκίες για τις αφίξεις Βρετανών στην Ελλάδα το 2022 να είναι ιδιαιτέρως υψηλές, υπό τον όρο, πάντα, ότι θα απουσιάζουν οι περιορισμοί λόγω Covid-19.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να έχει επαφές και συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές, εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων, αλλά και την πολύ δραστήρια και σε αυτόν τον τομέα ελληνική παροικία του Λονδίνου.
Τέλος, ο πρωθυπουργός στο ταξίδι του στο Λονδίνο, θα πραγματοποιήσει επαφές με την πολυπληθέστατη ελληνική ομογένεια της Μεγάλης Βρετανίας, με τους οποίους αναμένεται να συζητήσει ο πρωθυπουργός και να τους καλέσει παράλληλα να γραφτούν στη νέα πλατφόρμα που τους δίνει τη δυνατότητα να ψηφίσουν για πρώτη φορά από τον τόπο κατοικίας τους στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Τρίτη 16 Νοεμβρίου
-Στις 07.35 (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV και την εκπομπή «Good Morning Britain».
-Στις 15.15, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.
-Στις 18.00, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Μουσείο Επιστημών (Science Museum) και θα ξεναγηθεί στην έκθεση «Αρχαίοι Έλληνες: Επιστήμη και Σοφία». (Ancient Greeks: Science and Wisdom).

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και επενδυτικών επιχειρήσεων.