«Αυξάνουμε περαιτέρω στα 39 ευρώ το μήνα την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως στον εκκαθαριστικό λογαριασμό στο τέλος Δεκεμβρίου θα έχει καλυφθεί το 90% της εκτιμώμενης ανατίμησης.
Για το φυσικό αέριο, ο υπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά και η Ελλάδα είναι εφοδιασμένη σε ότι αφορά την επάρκεια φυσικού αερίου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Σκρέκα στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε: «Προχθές ανακοινώσαμε 39€ επιδότηση στο λογαριασμό όλων των νοικοκυριών για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν αυξήσεις 200% στο λογαριασμό ρεύματος του Δεκεμβρίου ή με τις κρατικές παρεμβάσεις οι λογαριασμοί θα είναι οι ίδιοι με αυτούς που πληρώναμε, ο κ. Σκρέκας απάντησε: «Για έναν εκκαθαριστικό λογαριασμό ο οποίος θα έρθει τέλος Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει τους μήνες Σεπτέμβριο Οκτώβριο Νοέμβριο και Δεκέμβριο εμείς με την επιδότηση που δίνουμε καλύπτουμε σχεδόν το 90% της εκτιμώμενης ανατίμησης. Άρα η αύξηση θα είναι ένα 10% εφόσον το νοικοκυριό καταναλώνει 1200 κιλοβατώρες συνολικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τη ΔΕΗ 7,5 στα 10 νοικοκυριά, το 75% καταναλώνουν μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα».

Ερωτηθείς πόσο μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές του φυσικού αερίου οι απειλές Λουκασένκο, ανέφερε: «Καταρχήν οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου προσδιορίζονται από τα διεθνή χρηματιστήρια από εκεί και πέρα υπάρχει και ένα στοιχείο γεωπολιτικής και γεωενεργειακής επίπτωσης αλλά νομίζω ότι πολύ δύσκολα μπορεί να συμβεί αυτό με την έννοια ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει ένα πρόβλημα στην Ευρώπη μέσα στο χειμώνα γιατί η Ευρώπη είναι συνδέεται πολύ περισσότερο η ζέστη των σπιτιών με το φυσικό αέριο από ότι στην Ελλάδα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει και σίγουρα εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω καμία εκτίμηση πάνω σε αυτό γιατί είναι πράγματα τα οποία προκύπτουν στη ζωή».

«Από εκεί και πέρα εμείς προσπαθούμε και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και να στηρίξουμε τους έλληνες καταναλωτές όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε. Έχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΠ από το Αζερμπαϊτζάν, έχουμε και τη δυνατότητα μέσα από υγροποιημένα φορτία φυσικού αερίου να εισάγουμε αέριο στη χώρα μας οπότε είναι θωρακισμένη η Ελλάδα σε ότι αφορά την επάρκεια εφοδιασμού. Από εκεί και πέρα το θέμα της τιμής είναι η κυβέρνηση που ερχόμαστε κάθε λίγο και λιγάκι και βοηθάμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς πόσο παραπάνω θα πληρώσει φέτος ο καταναλωτής φυσικού αερίου, ο υπουργός εξήγησε: «Εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Για ένα μέσο νοικοκυριό το οποίο είναι δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης το επίδομα που δίνουμε για τη Βόρεια Ελλάδα για μια τετραμελή οικογένεια είναι περίπου 350 με 400€. Ένα νοικοκυριό καταναλώνει περίπου 12 θερμικές μεγαβατώρες για το διάστημα του χειμώνα άρα έχει μια επιδότηση περίπου 35 με 40 € τη θερμική μεγαβατώρα. Αν συνυπολογίζουμε εκεί και το 15% έκπτωση επιπλέον που δίνουμε οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές μέσα από τη ΔΕΠΑ εμπορίας και τη συνεργασία που έχει με τους ιδιώτες παρόχους και αν συνυπολογίσουμε ότι και για τον Νοέμβριο Δεκέμβριο αναστέλλουμε τα τέλη χρήσης δικτύου που είναι άλλα 10€ ως 20 € η θερμική μεγαβατώρα καταλαβαίνετε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της ανατίμησης και στο φυσικό αέριο για τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης το απαλύνουμε»

«Για τους μη δικαιούχους επίσης θα απορροφήσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που μπορεί να ξεπεράσει και το 50% της εκτιμώμενης ανατίμησης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Από εκεί και πέρα από τον Ιανουάριο και μετά εδώ είμαστε να δούμε τι επιπλέον μπορούμε να κάνουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων και στα πλαίσια της τιμής που θα έχει διαμορφωθεί τότε για να δούμε πως θα βοηθήσουμε τα ελληνικά νοικοκυριά. Αλλά το βασικό είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που σε μηνιαία βάση επαναξιολογεί τις διεθνείς τιμές ενέργειας και έρχεται και αυξάνει την επιδότηση εφόσον χρειάζεται είτε στην ηλεκτρική ενέργεια είτε με μέτρα στο φυσικό αέριο για να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, διευκρίνισε: «Εκεί υπερδιπλασιάσαμε το επίδομα θέρμανσης για να καλύψουμε και αυτή την ανάγκη. Άρα οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι πάνω από 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά επί της ουσίας με αυτή την αύξηση σχεδόν απορροφούμε το σύνολο της αύξησης στο πετρέλαιο γιατί το πετρέλαιο έχει αυξηθεί μεν σε σχέση με πέρυσι αλλά η αύξηση είναι πολύ μικρότερη ποσοστιαία από ότι ειναι στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό».

Ερωτηθείς ποια είναι πιο συμφέρουσα θέρμανση ανάμεσα στο φυσικό αέριο και το ρεύμα, σημείωσε: «Εξαρτάται την κατανάλωση που έχουν τα κλιματιστικά που χρησιμοποιεί. Είναι κλιματιστικά νέας τεχνολογίας inverter τότε έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση και μπορεί να τον συμφέρει. Αν από την άλλη έχει έναν ακριβό τρόπο θέρμανσης με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας τότε πιθανότητα το φυσικό αέριο εφόσον είναι και δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης, να είναι πιο συμφέρον. Όμως γενικά με τις νέες τεχνολογίες όπως είναι οι αντλίες θερμότητας ή όπως είναι τα νέα κλιματιστικά που έχουν πολύ πιο χαμηλή κατανάλωση και καλύτερη απόδοση μπορώ να σας πω ότι σε μια χρονιά όπου το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε λογικά πλαίσια είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό να θερμαίνεις το σπίτι σου με την ηλεκτρική ενέργεια».

«Φαίνεται ότι αποκλιμακώνονται οι τιμές του φυσικού αερίου και το Δεκέμβριο φαίνεται, έτσι όπως είναι τα παράγωγα, είναι αρκετά πιο χαμηλά από ότι ήταν τον Οκτώβριο, μισή τιμή σχεδόν. Έτσι όπως φαίνεται σήμερα», διαμήνυσε κλείνοντας ο υπουργός.