Ούτε μήνας δεν απέχει πλέον από τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, με τους υποψηφίους προέδρους να μην κάθονται στιγμή, καθώς οι ανάγκες των περιοδειών και φυσικά των επαφών που έχουν ανά την Ελλάδα, τους βρίσκει άνα πάσα ώρα και στιγμή σε κίνηση.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον προκύπτει έπειτα από την οριστικοποίηση των υποψηφίων αλλά και την αρχή του «στησίματος» του κάθε υποψηφίου στη χώρα, ποιες είναι οι περιοχές «κλειδιά» ή «προπύργια» του καθένα και το ρόλο που παίζουν τοπικά στελέχη ή κοντινά και φίλα προσκείμενοι βουλευτές και παράγοντες στους επίδοξους αρχηγούς. Ειδικότερα, σε μία περίοδο που είναι πιο κρίσιμη από ποτέ για το ΚΙΝΑΛ, μετά τον αδόκητο χαμό της Φώφης Γεννηματά και τη διαφαινόμενη δημοσκοπική άνοδο, αναμφισβήτητα κάθε ψήφος μετράει για τους υποψηφίους. 

Ξεχωριστά θα τεθούν οι περιπτώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν «γρίφο για δυνατούς λύτες», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

Γιώργος Παπανδρέου

Παραδοσιακά, οι περιοχές υψίστης αναφοράς του Γιώργου Παπανδρέου είναι ο τόπος καταγωγής της οικογένειάς του, η Αχαΐα, αλλά και η Κρήτη (με μία υπενθύμιση), η οποία ανήκει διαχρονικά στη «Δημοκρατική Παράταξη». Η «Μεγαλόνησος» είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να στηρίζεται από τον βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος έχει ισχυρά ερείσματα στο νησί, αλλά δεν «παίζει μπάλα μόνος του», έχοντας και αντίπαλο τον ευρωβουλευτή, Νίκο Ανδρουλάκη με καταγωγή επίσης από το Ηράκλειο (διαβάστε παρακάτω).

Παράλληλα, ισχυρό έρεισμα έχει και στη Δυτική Ελλάδα αλλά και στα Δωδεκάνησα.

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, έχοντας πλέον εμπειρία από πανελλαδική προεκλογική καμπάνια, διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στη Μακεδονία όπου το δίκτυο νεολαίας αλλά και ένα ευρύτερο δίκτυο επαγγελματιών που συντηρείται από τον Στέφανο Ξεκαλάκη, του δίνει προβάδισμα στην περιοχή. Η περιοχή της Κρήτης αποτελεί ένα «δυνατό παιχνίδι» μεταξύ Παπανδρέου και Ανδρουλάκη, καθώς ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης στηρίζει με θέρμη την υποψηφιότητά του, αλλά και το δίκτυο νεολαίας που διατηρεί ο ίδιος στο νησί αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα.

Ανδρέας Λοβέρδος

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως διατηρεί αρκετές δυνάμεις από τη Θεσσαλία και πάνω, καθώς αφ'ενός επενδύει σε πρώην «βενιζελικά» στελέχη των προηγούμενων εποχών, αφ'ετέρου ξεκίνησε από -σχετικά- νωρίς την καμπάνια του για την προεδρία, αλλά και λόγω της στάσης του που κρατάει διαχρονικά στα εθνικά θέματα. Παράλληλα, σημαντική είναι η συμβολή του Λεωνίδα Γρηγοράκου στη Λακωνία, καθώς και της Νάντιας Γιαννακοπούλου στη Μεσσηνία.

Οι γρίφοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός αναφορικά με την Αττική. Ειδικότερα, ο Παύλος Γερουλάνος λόγω της προ διετίας υποψηφιότητάς του στο Δήμο Αθηναίων έχει διατηρήσει ένα ισχυρό δίκτυο, κρατώντας και τις επαφές του με τη Β' Αθήνας. Στη Δυτική Αθήνα, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως είναι μπροστά, στα Βόρεια ο Ανδρέας Λοβέρδος όπου -παρομοίως- και ο Παπανδρέου, αναζοπυρώνει τις παλαιές του δυνάμεις, όπως έδειξε και η εκδήλωση που έγινε την Κυριακή στα Βριλήσσια. 

Στη Θεσσαλονίκη, ο επί δεκαετίες βουλευτής της περιοχής, Χάρης Καστανίδης έχει τις διαχρονικές επαφές του, όπως και ο Παύλος Χρηστίδης που υποστηρίζεται από ένα διευρυμένο δίκτυο νεολαίας με ισχυρή παρουσία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως η παρουσία Λοβέρδου έχει ανέβει, αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Τέλος, οι πρώην ψηφοφόροι της Φώφης Γεννηματά έχουν χωριστεί ανάμεσα στους έξι πιθανούς αρχηγούς.