Έντονα δοκιμάζεται η ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής αυτή τη στιγμή, λόγω των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα στη Βουλή.

Οι εσωκομματικές εκλογές έχουν πυροδοτήσει εντάσεις, οι οποίες με αφορμή τον αδόκητο χαμό της Φώφης Γεννηματά, κώπασαν ως ελάχιστο σεβασμό στη μνήμη της. Βέβαια, τα «μαχαίρια» δεν άργησαν να ξαναβγούν, όχι μόνο με αφορμή τη διεξαγωγή των debate μεταξύ των υποψηφίων, αλλά και για τη διαφορετική στάση που κρατούν στο θέμα των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα.

Χωρίστηκαν «σε κομμάτια»

Ειδικότερα,η αυστηροποίηση των ποινών που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε σειρά εγκλημάτων (βιασμό ανηλίκων, γυναικοκτονίες, ισόβια) προκάλεσε τριγμούς, δημιουργώντας «κομμάτια» υποστήριξης και μη, καθώς η επίσημη στάση του κόμματος κινείται στο «παρών» επί της αρχής, θέση με την οποία όμως διαφωνεί τμήμα της ΚΟ.

Το γεγονός αυτό φάνηκε φάνηκε από την αιφνιδιαστική αποχώρηση της εισηγήτριας, Νάντιας Γιαννακοπούλου και την αντικατάστασή της τον Αχμέτ Ιλχάν, ενώ κατέστη ξεκάθαρη από την τοποθέτηση του υποψηφίου προέδρου, Ανδρέα Λοβέρδου η «μίνι διάσπαση». Χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, χωρίς να με δεσμεύει τίποτα και σας λέω, κύριε υπουργέ, ότι παρότι διαφωνώ με κάποια που δεν κάνετε ή κάποια που ρυθμίζετε, ψηφίζω "ναι" και επί της αρχής και επί των άρθρων, όχι όλων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Θεωρώ αδιανόητο η εισηγήτριά μας, η κυρία Γιαννακοπούλου, να έχει πει επανειλημμένα γιατί αργείτε να αυστηροποιήσετε τον Ποινικό Κώδικα, η αείμνηστη πρόεδρός μας να σας έχει κάνει κριτική για το ίδιο θέμα, να έρχονται οι αυστηροποιήσεις των ποινών και εμείς να έχουμε ομιλίες πρωτευόντων βουλευτών μας επί θεμάτων σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν στην ουσία του σχεδίου νόμου».

Τα «καρφιά» Σκανδαλίδη

Λίγη ώρα αργότερα, από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Κώστας Σκανδαλίδης, διαμήνυσε ότι: «Δεν κάνουμε νομικό δογματισμό. Δεν στεκόμαστε πίσω από νομικίστικες θεωρίες. Κάνουμε επί της ουσίας κριτική και ψηφίζουμε "παρών" επί της αρχής αναλύοντας τη θέση μας στα επιμέρους άρθρα».