Αντιµέτωπη µε τον κυβερνητικό της εαυτό βρίσκεται η ηγεσία της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, όταν επιχειρεί να εξηγήσει τι φταίει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δραστηριοποιείται ενισχύοντας την αντιπολιτευτική του παρουσία, µένει στάσιµος στις δηµοσκοπήσεις.

Οι µετρήσεις που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας όλο το τελευταίο διάστηµα γεµίζουν απογοήτευση τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αφού, παρά την όποια κυβερνητική φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει τίποτα.

Μένει αµετακίνητος στα ποσοστά που έχει τα τελευταία δύο χρόνια, µε µικρές µόνο διακυµάνσεις προς τα πάνω. Στην Κουµουνδούρου όλο το τελευταίο διάστηµα γίνεται ένας πραγµατικός αγώνας δρόµου από τους ειδικούς προκειµένου να απαντηθεί το ερώτηµα τι φταίει και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει.

Μελετώντας, µάλιστα, όλες τις µετρήσεις των µεγάλων εταιρειών δηµοσκοπήσεων, αλλά και αυτές που κάνει η Κουµουνδούρου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν στα εξής συµπεράσµατα: Η κυβέρνηση εµφανίζεται να χάνει 3 ποσοστιαίες µονάδες από τα ποσοστά που είχε τον Ιούλιο του 2019, όταν δηλαδή κέρδισε τις εκλογές.

Οι µετρήσεις την εµφανίζουν να έχει µεγαλύτερο πρόβληµα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όταν οι ερωτηθέντες καλούνται να την κρίνουν για το πώς αντιµετωπίζει την πανδηµία, την ακρίβεια αλλά και τα θέµατα ασφάλειας, που είναι και το βασικό αφήγηµα της Ν.∆.

Από την κυβερνητική φθορά ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει µόνο µισό τοις εκατό, αν και όλες οι προτάσεις που έχει καταθέσει για την Υγεία, την ακρίβεια, ακόµα και την Εξεταστική Επιτροπή για τη «λίστα Πέτσα» έχουν µεγάλη αποδοχή από τους ψηφοφόρους.

Οι παράμετροι

Με βάση, λοιπόν, αυτά τα δεδοµένα, η ανάγνωση που κάνουν στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για τη δηµοσκοπική ακινησία του βασίζεται στις εξής παραµέτρους: Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ, µη έχοντας κυβερνητική εµπειρία, έκανε λάθη και απογοήτευσε ακόµα και τους πιο πιστούς ψηφοφόρους του.

Το γεγονός, δηλαδή, ότι µέσα σε µία νύχτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το «σκίζουµε τα µνηµόνια» στην τρίτη δανειακή σύµβαση δεν µπορεί να ξεχαστεί εύκολα. Οι Ελληνες ψηφοφόροι εµφανίζονται να µην έχουν συγχωρήσει ακόµη το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης γι’ αυτή του την «κωλοτούµπα».

Ακόµα, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ότι, όταν πάρει την εξουσία, θα εφαρµόσει µια πιο δίκαιη κοινωνική πολιτική, ενώ τελικά έφερε φόρους που έπληξαν τους πάντες, τη στιγµή που τουλάχιστον οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις πίστευαν ότι θα είχαν µια άλλη αντιµετώπιση, µοιάζει µε ανοικτή πληγή.

Το επιχείρηµα ότι αυτό έγινε για να παραµείνουν χρήµατα στα ταµεία της χώρας, ώστε να µην κινδυνεύσει ξανά η ελληνική οικονοµία, δεν πείθει κανέναν, αφού οι πολίτες νοιάζονται µόνο για το τι µπαίνει και βγαίνει από το δικό τους ταµείο.

Ο τρίτος και επίσης βασικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει τίποτα από την κυβερνητική φθορά έχει να κάνει µε τα πρόσωπα. Το γεγονός ότι το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εµφανίζεται να µην έχει ανανεώσει καθόλου τα στελέχη της πρώτης γραµµής δίνει την εντύπωση της ακινησίας και της έλλειψης στελεχών, θυµίζοντας παράλληλα στους ψηφοφόρους ποια είναι τα πρόσωπα τα οποία εµπιστεύτηκαν και τελικά τους απογοήτευσαν.

Ετσι, ακόµα και τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εµφανίσεις κάποιων στελεχών της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µάλλον κάνουν κακό παρά προσφέρουν στο να ανανεωθεί η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Μοναδική σταθερή αξία σε όλη αυτή τη διαδικασία εµφανίζεται να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει καταφέρει να επουλώσει τη φθορά στο προφίλ του.

Ως τέταρτο λόγο τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αναφέρουν τα συστήµατα κυβερνητικής προπαγάνδας, τα οποία, όπως λένε, δεν αφήνουν κανένα θέµα αναπάντητο. Υποστηρίζουν, µάλιστα, ότι τη στιγµή που ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και των στελεχών της για κάποιο θέµα, πάντα υπάρχει ο αντίλογος «Και εσείς τα ίδια κάνατε».

Αυτόµατα, οι ψηφοφόροι µπαίνουν στη λογική ότι όλοι είναι ίδιοι, µε συνέπεια να µην υπάρχει κανένα αποτέλεσµα από την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση. Παράλληλα, επισηµαίνουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση µονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων των ΜΜΕ, επισκιάζοντας κάθε κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες λένε ότι αµέσως µετά τη διαδικασία για την Εξεταστική Επιτροπή για τη «λίστα Πέτσα» αναµένεται να υπάρξει αναλυτική έρευνα από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για το ποιος και πού φταίει για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί σήµερα την εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.