Στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πρώτου Προγράμματος μίλησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή και πήρε θέση για τις φήμες που κυκλοφορούν και αφορούν στο κλείσιμο των σχολείων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Δεν θα κλείσουν τα σχολεία. Το διέψευσε και η Υπουργός Παιδείας και ο Υπουργός Υγείας. Οι φήμες όσο πιο αστήριχτες είναι τόσο πιο πολύ ένταση έχουν. Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και η επιτροπή των ειδικών ούτε το σκέφτονται, ούτε το προτείνουν».

Εν συνεχεία, διέψευσε και εκείνη το φημολογούμενο κλείσιμο στα σχολεία και αναφέρθηκε στον αριθμό των τεστ που γίνονται στους μαθητές σημειώνοντας ότι είναι διπλάσιος αριθμός από αυτόν που επιβάλλει ο ΠΟΥ.

«Γίνονται σχεδόν 2.000.000 τεστ την εβδομάδα. Υπάρχουν και κάποιοι μαθητές που έχουν εμβολιαστεί και το ποσοστό αυξάνεται. Να προσθέσω και στα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ ότι τα παιδιά που νοσούν ηλικίας 4-18 ετών, σύμφωνα με την επιδημιολογική έρευνα που κάνει ο ΕΟΔΥ, ότι δεν κολλούν πάντα στο σχολικό περιβάλλον. Το ποσοστό που έχει επιβαρυνθεί στο σχολικό περιβάλλον είναι λιγότερο και από το μισό του αριθμού».

Εμβολιασμός σε μικρότερες ηλικίες

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο των εμβολιασμών στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με την κ. Μακρή, το ποσοστό των εμβολιασμένων παιδιών που πάνε σχολείο, δηλαδή ηλικίας 12-14 είναι στο 23%, στις ηλικίες 15-17 ετών είναι στο 38% ενώ στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα των 18-24 ανεβαίνει στο 62%.

Εμβολιασμοί στους εκπαιδευτικούς

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έως και τον μήνα Οκτώβριο έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 83% και στην δευτεροβάθμια άνω του 88%, ενώ υπάρχουν και αυτοί που έχουν νοσήσει. «Άρα οι εκπαιδευτικοί μας, και το λέω με καμάρι αυτό, ανταποκρίθηκαν χωρίς να υπάρχει υποχρεωτικότητα με τέτοιο τρόπο που δεν νομίζω να μπαίνει στο τραπέζι, ζήτημα τέτοιο», είπε η κ. Μακρή.

Περιστατικά βίας

Επιπροσθέτως, η κ. Μακρή πήρε θέση για τα περιστατικά βίας που καταγράφονται στα σχολεία. Η ίδια τόνισε ότι δεν είναι διαδεδομένα τα φαινόμενα βίας στις σχολικές κοινότητες, αλλά είναι σε κάθε περίπτωση λυπηρά, καταδικαστέα και πρέπει να αντιμετωπιστούν και από την πολιτεία και από την εκπαιδευτική κοινότητα.
«Το ότι δημοσιεύονται τέτοια περιστατικά είναι σωστό και όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο αποτρόπαιο είναι και κυρίως ευαισθητοποιούνται και εκπαιδευτικοί και γονείς σε πρώιμο στάδιο για να διαγνώσουν συμπεριφορές που οδηγούν σε τέτοιες αντιδράσεις».

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Αναφορικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η υφυπουργός Παιδείας είπε ότι «ορισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα έκαναν μια επιλογή που στην πράξη δεν αποδείχθηκε πολύ σωστή. Τους δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να τη διορθώσουν στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις, για παράδειγμα η σχολή της Ξάνθης είχε μηδενικό αριθμό εισακτέων λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που το ίδιο το πανεπιστήμιο επέλεξε».

«Σε ό,τι αφορά τα νέα προγράμματα σπουδών, στις 11:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου η Υπουργός Παιδείας, θα είμαι παρούσα και εγώ και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που γινόταν δύο χρόνια. Ό,τι κάνουμε στο Υπουργείο είναι το προεκλογικό πρόγραμμα για το οποίο ψηφιστήκαμε και το οποίο εφαρμόζουμε πιστά και απαρέγκλιτα». Στο πρόγραμμα αυτό ήταν και τα προγράμματα σπουδών, σημείωσε, που δεν είχαν αλλάξει για 10ετίες. Αυτό θεσμοθετήθηκε και θα ισχύσει αρχικά στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και στην συνέχεια στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας.