Το debate των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής από...γρίφος για δυνατούς λύτες εξελίσσεται σε άλυτο πρόβλημα, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας μεταξύ των έξι υποψηφίων.

Ειδικότερα, κάθε πλευρά θέτοντας τους δικούς της όρους για τον τρόπο διεξαγωγής, έφερε σε αδιέξοδο τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ, της αρμόδιας επιτροπής διεξαγωγής και διευθέτησης θεμάτων των διαδικασιών, καθώς λίγο πριν αυτή ξεκινήσει αναβλήθηκε.

Πώς κινούνται οι έξι υποψήφιοι

Παπανδρέου: Όχι σε ντιμπέιτ όπως το 2017 ούτε σε ντιμπέιτ-ριάλιτι σόου

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζει την αντίθεσή του με τον τρόπο διεξαγωγής του ντιμπέιτ του 2017, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι «λόγω των πολύ διαφορετικών συνθηκών από το 2017, δεν ενδείκνυται να επιλεγεί ένα ντιμπέιτ όπως αυτό που έγινε στις εσωκομματικές εκλογές της χρονιάς εκείνης, ούτε οποιαδήποτε μορφή που να παραπέμπει σε ριάλιτι σόου. Η πρόταση μας είναι να γίνουν τρεις θεματικές, διαδικτυακές – τηλεοπτικές συζητήσεις, όπου οι υποψήφιοι να μπορούν να συμμετάσχουν από οποίο σημείο της χώρας βρίσκονται και να έχουν επαρκή χρόνο ανάλυσης των θέσεων τους. Υπάρχουν σήμερα οι τεχνικές δυνατότητες ώστε οι νέες τεχνολογίες να αξιοποιηθούν χωρίς πρόβλημα. Η επί της ουσίας παράθεση απόψεων θα συμβάλει στην προώθηση της εικόνας μιας πλουραλιστικής παράταξης που δεν αναλώνεται σε εσωτερικές διαμάχες, ούτε και μικροπολιτικές συζητήσεις. Στον αγώνα αυτό είμαστε όλοι σύντροφοι και όχι αντίπαλοι. Η ενότητα, η ποιότητα του διαλόγου και η τεκμηρίωση των θέσεων μας, θα πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι μπορούμε, με τη δική τους συμμετοχή, να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές των εξελίξεων».

Υπενθυμίζουμε ότι η πλευρά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ αφορούσε την διεξαγωγή 3 θεματικών συζητήσεων (Δίκαιη μετάβαση στο νέο παραγωγικό πρότυπο – Πράσινη Ανάπτυξη, Προκλήσεις για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σήμερα, Κοινωνικό Κράτος και Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία) με τη χρήση διαδικτύου και απευθείας τηλεοπτική μετάδοση και με επαρκή χρόνο απαντήσεων για όλους τους υποψήφιους (4’ + 4’ + 1’ – εισαγωγική τοποθέτηση, δευτερολογία και κλείσιμο, αντιστοίχως), ούτως ώστε κάθε σημαντική θεματική ενότητα να μπορεί να συζητηθεί διεξοδικά σε επαρκή χρόνο αφιερώνοντας 75-90 λεπτά για κάθε θέμα και η δημόσια τηλεόραση να μεταδώσει με σύγχρονο τρόπο όλες τις συζητήσεις που θα αποφασιστούν.

Ακόμη, οι συνεργάτες του εξειδικεύοντας την πρότασή τους, ανέφεραν ότι «ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να γίνει τηλεοπτική συζήτηση για τις εκλογές με άλλους όρους από αυτήν που έγινε το 2017», δίνοντας έμφαση στο γεγονός του ότι το 2017 δεν συζητήθηκαν διεξοδικά πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα αυτό της μετάβασης στην Πράσινη Ανάπτυξη. «Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει συζήτηση και ουσία», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν: «Με τις 3 θεματικές συζητήσεις, ακόμη και εξ αποστάσεως, μπορεί να γίνει μια μεγάλη συζήτηση, με ουσία και επαρκή χρόνο για απαντήσεις για όλα τα μείζονα θέματα».

Το μοντέλο πρώτου και δευτέρου γύρου του Λοβέρδου

Την ίδια στιγμή, ο Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε την συνεννόηση όλων των υποψηφίων προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινές τηλεοπτικές συζητήσεις στον πρώτο γύρο των εκλογών και σε δύο στον δεύτερο, μεταξύ των μετέπειτα διεκδικητών της ηγείας.

«Με την επίγνωση αυτή και με δεδομένη την πεποίθηση όλων μας ότι πρώτο ζητούμενο αποτελεί η μεγιστοποίηση της συμμετοχής των συμπολιτών μας, θεωρώ αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση όλων των υποψηφίων σε συνεργασία με την ΕΔΕΚΑΠ για τις κοινές τηλεοπτικές εμφανίσεις μας (τα επονομαζόμενα debates)», ανέφερε σχετικά ο κ. Λοβέρδος και εν συνεχεία προτείνει τη διεξαγωγή δύο δημοσίων συζητήσεων (debates) κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου.

Υπέρ του ντιμπέιτ του 2017 ο Ανδρουλάκης

Υπέρ του τρόπου που διεξήχθη το 2017 η τηλεμαχία τέθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος και επικρίνει την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «παράλληλους ψηφιακούς μονολόγους, χωρίς σαφείς κανόνες, με τον κάθε υποψήφιο να συμμετέχει από το σπίτι του. Συνθήκες δηλαδή που υποβαθμίζουν την όλη διαδικασία…».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Ο τρόπος διεξαγωγής των τηλεοπτικών αναμετρήσεων που είχε ακολουθηθεί στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του 2017 υπό την αιγίδα της επιτροπής Αλιβιζάτου είχε συμβάλει στην επιτυχία της όλης διαδικασίας. Είχαν δε, οι συζητήσεις εκείνες, υψηλή τηλεθέαση και συνέβαλαν στην μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές.

Για το λόγο αυτό προτείναμε να ακολουθηθεί το ίδιο πλαίσιο, με 2 συζητήσεις στον Α’ γύρο μεταξύ όλων των υποψηφίων και 1 μεταξύ των 2 πρώτων ενόψει του Β’ γύρου, ώστε όλοι οι υποψήφιοι να έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την παράταξη και τη χώρα.

Προκαλεί έκπληξη η πρόταση παράλληλων ψηφιακών μονολόγων, χωρίς σαφείς κανόνες, με τον κάθε υποψήφιο να συμμετέχει από το σπίτι του. Συνθήκες δηλαδή που υποβαθμίζουν την όλη διαδικασία, και δεν διευκολύνουν όσους θέλουν να παρακολουθήσουν μια ζωντανή συζήτηση, όπως έγινε με επιτυχία το 2017».

Κατέκρινε το αδιέξοδο ο Καστανίδης

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος για την προεδρία, Χάρης Καστανίδης, κάνοντας ένα σχόλιο στα social media επέκρινε το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει το ζήτημα της διεξαγωγής του debate, αναφέροντας ότι ο ίδιος θα συναινέσει σε όποια πρόταση καταθέσουν οι συνυποψήφιοί του.

«Θα είναι κρίμα να μη γίνουν οι τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών του Κινήματος Αλλαγής. Για να διευκολύνω: Ό,τι θέλουν οι συνυποψήφιοι φίλοι, όσες συζητήσεις θέλουν, με όποιον τρόπο θέλουν και για όσα θέματα θέλουν», σχολίασε σε σχετικό του tweet.


Γερουλάνος: Tέσσερα debate σε τέσσερις Περιφερειακές πρωτεύουσες νομών

Παράλληλα, ο Παύλος Γερουλάνος είχε καταθέσει πρόταση για κοινή παρουσία και των 6 υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής σε 4 θεματικά debates που θα διεξαχθούν σε τέσσερις Περιφερειακές πρωτεύουσες νομών.

«Το που, το πότε, καθώς και οι θεματικές, θα μπορούσαν να συμφωνηθούν γρήγορα μεταξύ των μελών της ΕΔΕΚΑΠ και των αντιπροσώπων των υποψηφίων. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα τα πολλαπλά μηνύματα σε όλα τα επίπεδα που θα μπορούσε να στείλει η κοινή παρουσία και των 6 υποψηφίων στην Αλεξανδρούπολη και η διεξαγωγή ενός debate εκεί. Σε αυτήν την εκλογική διαδικασία είναι η ώρα για θέσεις, είναι η ώρα της κοινωνίας, μακριά από κάθε εσωστρέφεια», ανέφερε σχετικά, καταθέτοντας την πρότασή του στην ΕΔΕΚΑΠ ο Παύλος Γερουλάνος.

Χρηστίδης: Δύο θεματικά debate στον πρώτο γύρο και ένα στον β’ γύρο

Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου και υποψήφιος, Παύλος Χρηστίδης πρότεινε στην ΕΔΕΚΑΠ την διενέργεια τριών debate, δυο πριν από τον πρώτο γύρο (5 Δεκεμβρίου) και άλλον έναν στον β'γύρο, δηλαδή την εβδομάδα 6-12 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, πρότεινε ο διάλογος να γίνει σε τρεις θεματικές που θα αφορούν: Την δημοκρατία και τις οικονομικές ανισότητες, δεύτερον, την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, τρίτον θα αφορά το Κίνημα. Την θεσμική του λειτουργία συμμετοχή, αποφάσεις, λογοδοσία.

Ο κ. Χρηστίδης, έχει προτείνει στις συζητήσεις αυτές να συμμετέχουν και πολίτες που θα ρωτούν τους υποψήφιους.