Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
Mitsotakis__2_
Πολιτική

Επεισόδιο Μητσοτάκη με Ολλανδή δημοσιογράφο: Τι μεταδίδουν τα διεθνή μέσα για τον έντονο διάλογο

Το φραστικό επεισόδιο έκανε τον γύρο του κόσμου

Το φραστικό επεισόδιο που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου , όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αντέδρασε έντονα στην ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου έκανε τον γύρο του κόσμου και απασχόλησε τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα.


Reuters

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπερασπίζεται τη μεταναστευτική πολιτική σε έντονη ανταλλαγή απόψεων με δημοσιογράφο», μεταδίδει το Reuters.

To πρακτορείο τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε οργισμένα όταν η δημοσιογράφος τον κατηγόρησε για «κατάχρηση ναρκισισμού» αναφερόμενη σε «ισχυρισμούς ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οργανώσεων, περιλαμβανομένης της UNHCR του ΟΗΕ, ότι η Ελλάδα προωθεί παράνομα αιτούντες άσυλο στην Τουρκία στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της, κάτι που αρνείται η Ελλάδα».

«Ο Μητσοτάκης, το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Δημοκρατία του οποίου ανήλθε στην εξουσία το 2019, υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό αποκαλώντας την “αυστηρή αλλά δίκαιη” και είπε ότι η Ελλάδα διασώζει εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα από το 2015», γράφει το Reuters.

Bloomberg

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεσπά για τους πρόσφυγες σε συνέντευξη Τύπου», είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ του Bloomberg.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τσακώθηκε δημοσίως σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για τη μεταναστευτική του πολιτική και τις συνθήκες σε προσφυγικό καταυλισμό στη Σάμο. Δίπλα στον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε ο Μητσοτάκης έχασε την ψυχραιμία του, όταν ένα άτομο, που δήλωσε δημοσιογράφος Ολλανδικών ΜΜΕ, τον κατηγόρησε ότι “ψεύδεται” αναφορικά με αυτό που συμβαίνει σε παράνομους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, συχνά μέσω της Τουρκίας. O συνήθως γλυκομίλητος Μητσοτάκης ήταν εμφανώς θυμωμένος και έδωσε μια μακρά απάντηση, που γινόταν ολοένα και πιο οργισμένη», μεταδίδει το πρακτορείο.


Deutsche Welle

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός λογομαχεί με ρεπόρτερ για το μεταναστευτικό», γράφει η Deutsche Welle.

Η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, «είπε ότι ο Έλληνας ηγέτης “ψεύδεται” για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών (…) “Κατανοώ πως στην Ολλανδία έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως ερωτήματα προς τους πολιτικούς. Σέβομαι απόλυτα αυτή την κουλτούρα. Αυτό που δεν θα δεχτώ είναι προσβολές, σε αυτή την αίθουσα, προς το πρόσωπό μου και προς τον ελληνικό λαό.

Δεν θα δεχτώ να εκτοξεύετε κατηγορίες και εκφράσεις που δεν βασίζονται σε στοιχεία” απάντησε ο Μητσοτάκης. Η Μπέουχελ τότε χαρακτήρισε “τρομακτικές” τις συνθήκες για τους μετανάστες στην Ελλάδα με τον Μητσοτάκη να λέει ότι η κυβέρνησή του θα επιμείνει στην “αυστηρή αλλά δίκαιη” πολιτική ασύλου», γράφει. Και καταλήγει: «Η Ελλάδα είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου μεταναστών στην ΕΕ. Ο Μητσοτάκης (..) έχει εκφράσει στο παρελθόν την απογοήτευσή του που άλλες χώρες της ΕΕ δεν μοιράζονται το βάρος της φιλοξενίας αιτούντων άσυλο».