«Το εμβόλιο παρέχει ασφάλεια, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την πανδημία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής, Πολιτικής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος. Παράλληλα, τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «φαίνεται πως έπιασαν τόπο καθώς αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί».

Συγκεκριμένα, είπε: «Η κυβέρνηση με εμφατικό τρόπο προσπαθεί να πει ότι η ζωή θα συνεχίσει κανονικά και θα συνεχίσει κανονικά με  τον κορονοϊό και την πανδημία να βρίσκεται δίπλα μας, μαζί μας. Ποτέ δεν είπαμε ότι απαλλαγήκαμε από αυτόν τον υγειονομικό εφιάλτη, έχουμε όμως το μεγαλύτερο όπλο στη διάθεσή μας και αυτό είναι το εμβόλιο.  Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και  απόλυτα θωρακισμένο απέναντι στην πανδημία και τον κοροναϊό. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο όπλο και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία για το πώς θα κινηθούμε  απέναντι σε  αυτόν τον εφιάλτη.  Παρόλα αυτά συνεχίζουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να πείσουμε ακόμα αυτους τους πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν για να θωρακίσουν και να προστατεύσουν πρώτα και κύρια τον εαυτό τους και μετά την οικογένεια τους και τους συμπολίτες τους.  Η  κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά το φαινόμενο της έξαρσης της πανδημίας είναι εδώ , έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο  το οποίο ανάλογα με τις συνθήκες και τις καταστάσεις γιατί είναι ένα δυναμικό φαινόμενο ο κοροναϊός, βρίσκεται η κυβέρνηση ούτως ώστε να αναθεωρήσει τη στρατηγική της και όπου χρειάζεται να επιβάλλει ακόμα και αυστηρότερα μέτρα. Κατά κοινή ομολογία όμως ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί οι οποίοι επιβλήθηκαν όχι τιμωρητικά, απέναντι στους ανεμβολιάστους αλλά για να τους προστατεύσουν τόσο τους ανεμβολίαστους όσο και τους εμβολιασμένους φαίνεται ότι έχουν πιάσει τόπο γιατί έχουν αυξηθεί  πάρα πολύ όλοι αυτοί οι οποίοι πάνε να κάνουν την πρώτη δόση. Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να πείσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όσο το δυνατόν περισσότερους να πάνε να εμβολιαστούν πρωτίστως για το δικό τους καλό».

«Απαντήσεις»

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εγκληματική απάθεια, ο κ. Κατσαφάδος είπε πως η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις κλίνες στα νοσοκομεία. Επιπλέον, ο υφυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιχειρεί να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη από την υγειονομική κρίση».

Συγκεκριμένα, είπε: «Εγκληματική απάθεια όταν έχουν διοριστεί  ως επικουρικοί και ως μόνιμοι τόσες χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές στο ΕΣΥ  δεν υπάρχει. Εγκληματική απάθεια  όταν έχουμε αυξήσει σε 1.500 τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν υπάρχει. Εγκληματική απάθεια όταν έχουμε  δώσει πάνω από 41 δις για να στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία απέναντι στα lockdown και σε όλες  τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν  από τον κορονοϊό πάλι δεν υπάρχει. Δυστυχώς με θλίψη βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει αυτή την προσπάθειά του παίζοντας το παιχνίδι του κλέφτη και του αστυνόμου, να είναι και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα προσπαθώντας να αντλήσει μικροκομματικά οφέλη απέναντι σε μια κρίση, απέναντι σε μια τραγωδία, απέναντι σε ένα φαινόμενο το οποίο ταλανίζει όλες τις χώρες του κόσμου. Δεν έχει μια σταθερή στάση η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν κάθεται με ειλικρίνεια σε ένα τραπέζι που  νομίζω ότι αυτό θα ήταν το πιο σημαντικό και θα μπορούσε να δώσει ένα μεγαλύτερο όπλο στο κράτος, όχι στην κυβέρνηση να πείσει ακόμα περισσότερους ανεμβολίαστους. Δεν κάθεται με ειλικρίνεια σε ένα τραπέζι για να μπορέσουμε να πείσουμε και να δούμε σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο να παροτρύνει και να προτρέπει αυτούς τους ανθρώπους να πάνε να κάνουν το εμβόλιο».

«Σωστός χειρισμός»

Με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών, ο υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχουν χειριστεί σωστά το θέμα». Αναφορικά με την πολιτική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία, ο Κωνσταντίνος Κατσαφάδος σημείωσε: «Φαίνεται ότι τα Σκόπια δεν έχουν την δημοκρατική ετοιμότητα να συζητήσουν με τα άλλα κράτη». Επίσης, εκτίμησε ότι «η συμφωνία θα εκπέσει εάν δεν την τηρήσει η Βόρεια Μακεδονία».

Για το Μεταναστευτικό και τις «μάχες» που δίνει το Λιμενικό, ο κ. Κατσαφάδος, είπε: «Καθημερινά το Λιμενικό Σώμα διεξάγει «ναυμαχίες» στα νερά του Αιγαίου, καθημερινά προσπαθούν είτε με βάρκες όπου ήταν η παλιά συνήθης διαδικασία αλλά τώρα πλέον με ψαράδικα, με κότερα, με ιστιοπλοϊκά προσπαθούν να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας όπου είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθούν αυτά τα πλοία γιατί καταλαβαίνετε ότι περνάνε εκατοντάδες τέτοια πλοία από τα νερά του Αιγαίου παρόλα αυτά όμως με αυταπάρνηση το Λιμενικό επιτελεί πάρα πολύ σοβαρά τη δουλειά του και τηρούμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε σχέση με τους διεθνείς νόμους και τους νόμους της θάλασσας, τηρούμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ούτως ώστε να διασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό τρόπο για τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας από την παράνομη εισβολή προσφύγων και μεταναστών».