Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες του Δεκέμβρη και στον αγώνα αντοχής που θα προηγηθεί βρίσκονται οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίοι δίνουν μάχη πόρτα πόρτα, με εκδηλώσεις, ομιλίες και περιοδείες σε όλη τη χώρα, ώστε να συσπειρώσουν το εκλογικό σώμα και να προσεταιριστούν ισχυρούς τοπικούς κομματικούς παράγοντες και ψηφοφόρους.

Την ίδια ώρα, σε πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται και τα επιτελεία των υποψηφίων, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι και στην περίπτωση των εκλογών για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, οι άνθρωποι είναι εκείνοι που διαμορφώνουν τις προεκλογικές εκστρατείες.

Πίσω από κάθε μονομάχο κρύβεται μια ισχυρή ομάδα, η οποία αποτελείται από έμπειρα στελέχη, τα οποία έχουν «χάσει» ακόμα και τον ύπνο τους, δουλεύοντας, νυχθημερόν, ακατάπαυστα και ακούραστα, προκειμένου να οργανώσουν όσα απαιτεί μια προεκλογική εκστρατεία. Από τις συγκεντρώσεις, τις ομιλίες, τα email και τα ραντεβού μέχρι την επικοινωνιακή καμπάνια και την κινητοποίηση των στελεχών και των ψηφοφόρων.

Οι «αφανείς ήρωες» που τρέχουν τις υποψηφιότητες



Στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου βρίσκονται κυρίως στελέχη πρώτης γραμμής, που γνωρίζει και εμπιστεύεται πολλά χρόνια και έχει δώσει μαζί τους πολλές μάχες, αλλά και πρόσωπα που σηματοδοτούν συμμαχίες.

Στον λεγόμενο πρωινό καφέ, που χαράσσει την πολιτική γραμμή και στρατηγική, μετέχουν ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος αναλαμβάνει τις δύσκολες επαφές και εσωκομματικές αποστολές, η Τόνια Αντωνίου, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρη σε ζητήματα εσωκομματικών διεργασιών, ο Φίλιππος Σαχινίδης, η Έφη Χαλάτση, η Πωλίνα Λάμψα και ο Γιώργος Ελενόπουλος, που αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, στις επαφές του με τα ΜΜΕ.

Κάτω από την ομάδα του πρωινού καφέ υπάρχει ένα στενό επιτελείο που είναι επιφορτισμένο με τον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό. Συμμετέχουν στελέχη από όλες τις συνιστώσες του Κινήματος Αλλαγής και συγκεκριμένα οι: Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Δημήτρης Ρέππας, Έφη Χαλάτση, Σταμάτης Μαλέλης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Πωλίνα Λάμψα, Μηνάς Αναστασάκης, Δημήτρης Οικονόμου, Δημήτρης Στάμου, Νίκος Ιωσήφ, Εύα Πλιάκα και Κώστας Μαρίνος.

Στο οργανωτικό κομμάτι πρώτη μπαγκέτα έχει ο πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κίτσιος, ο οποίος πλαισιώνεται από μια ομάδα έμπειρων και μπαρουτοκαπνισμένων στελεχών, όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Θανάσης Σερέπας. Κρίσιμους ρόλους έχουν επίσης αναλάβει η Αφροδίτη Παπαθανάση, η Κατερίνα Μπατζελή και ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας,

Παράλληλα, μια ομάδα ανθρώπων επιμελείται και ενημερώνει συνεχώς με ένα οργανωμένο γραφείο τύπου, την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πρώην πρωθυπουργού.

Τα κομματικά, αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά στελέχη

Ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου διαδραματίζουν κεντρικά στελέχη του συνδικαλιστικού χώρου, όπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης, ο Σταύρος Κουτσουμπέλης, ο πρόεδρος του σωματείου τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ, Αποστόλης Ραυτόπουλος και ο Θανάσης Λεβέντης.

Την εκλογική ομάδα κρούσης απαρτίζουν και άλλα στελέχη με μεγάλη πολιτική εμπειρία. Μεταξύ άλλων, οι: Σωτήρης Ζώτος, Δημήτρης Διαμαντίδης, Μαρία Παπαγεωργίου, Νίκος Κριθαρίδης, Ανδρέας Στοϊμενίδης, Ηλίας Ρίγανης, Γιώργος Αποστολόπουλος, Παύλος Δαμνιανίδης, Μανώλης Αντωνάκος, Κώστας Κασσής, Στέλιος Τσάκαλος, Μαρίνος Σκανδάμης, Άσπα Παπαηλίου, Γεωργία Γεωργίου, Κατερίνα Κολτσίδα, Κωνσταντίνα Αντεριώτη, Μενέλαος Γαρδικιώτης, Κατερίνα Κιτσάκη, Πασχάλης Τόσιος, καθώς και τα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ Τάσος Δαρσινός, Ευγενία Μπουρνόβα και Έφη Παγκάλου.

Επίσης δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου τάσσονται στελέχη από την αυτοδιοίκηση, όπως ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο Τάσος Χειβιδόπουλος, ο πρώην νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, η πρώην Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο επικεφαλής του Συνδυασμού Κερατσίνι – Δραπετσώνα και πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παντελής Καμάς κ.α.

Το επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου



Κομβικό ρόλο στο επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου διαδραματίζουν οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, η ευρωβουλευτής Εύα Καΐλή, ο Σπύρος Καρανικόλας , ο οποίος εκτελεί χρέη εκπροσώπου Τύπου του υποψήφιου για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο πρώην Νομάρχης Γιάννης Μίχας, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Στέφανος Μιχαλάκος και ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος.

Το γενικό πρόσταγμα της προεκλογικής καμπάνιας έχει ο Άγγελος Καραχάλιος, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος στις εκλογικές διαδικασίες, ενώ καίριο ρόλο διαδραματίζει και η Μαρία Μηλίνη, η οποία ασχολείται με την... μηχανή της επικοινωνίας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Αμφότεροι βρίσκονται με τον Ανδρέα Λοβέρδο σε «ανοιχτή γραμμή» 24 ώρες το 24ωρο και γνωρίζουν πολύ καλά το πρόγραμμα και τους χρόνους του, ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις καθημερινές επαφές του με στελέχη και ΜΜΕ ανά την επικράτεια.

Η οργανωτική ομάδα κρούσης 

Το οργανωτικό τραπέζι πλαισιώνεται από στελέχη που διαθέτουν εκλογική εμπειρία. Από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου με πολύ ενεργή συμμετοχή βρίσκονται οι: Χαράλαμπος Βαρδίκος, Βάσια Αναστασίου, Βούλα Γεωργάκη, Δημήτρης Καρέλας, Γιάννης Λαζαρίδης, Βαγγέλης Λουπέτης, Χρόνης Μακρίδης, Έφη Μπέκου, Αθηνά Μπούτση, Χριστίνα Παπανικολάου, Αλεξάνδρα Σαγρή, Έλενα Τριανταφυλλίδου και Βασίλης Χρήστου.

Την εκλογική ομάδα κρούσης απαρτίζουν 200 ακόμα στελέχη, που συμμετέχουν στις ομάδες στήριξης της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας. Το συντονισμό της οργανωτικής προσπάθειας έχουν αναλάβει, μεταξύ άλλων, οι: Θωμάς Λουπέτης, Βαλάντης Αθανασίου, Ρουμπίνη Ανδριοπούλου, Γιώτα Γαζή, Ελισάβετ Γράψα, Γιώργος Ζέρβας, Μαρία Κανάκη, Κώστας Καραμπάτσας, Παναγιώτης Κόνσουλας, Σταύρος Μαρκάτος, Δημήτρης Μπρίμης, Χρήστος Παπαϊωάννου, Γιώργος Πόκκιας, Γιάννης Σαραφίδης, Νίκος Τσολακίδης, Όθωνας Χαραλαμπάκης, Γιώργος Χότζογλου και Τάσος Χρηστάκης.

Οι ομάδες για τις θέσεις και οι αυτοδιοικητικοί 

Δίπλα από το πολιτικό και οργανωτικό επιτελείο έχουν συγκροτηθεί ομάδες, που εργάζονται πάνω στην ατζέντα και το οργανόγραμμα των θέσεων του Ανδρέα Λοβέρδου. Κορυφαίο μάλιστα ρόλο στα ζητήματα του ιδεολογικοπολιτικού τομέα έχει ο Γιώργος Σιακαντάρης.

Επιπλέον, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν οι πρώην βουλευτές Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Αλέκος Αθανασιάδης, Γιώργος Βαρκάρης και Γιάννης Βλατής, ενώ δίπλα του τάσσονται και στελέχη από την αυτοδιοίκηση, όπως ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Παπαστεργίου, ο επί 20 χρόνια δήμαρχος Κερατσινίου Μίμης Σαράφογλου κ.α.

Εκπρόσωπος της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) είναι ο συγκοινωνιολόγος Νότης Παρασκευόπουλος, ενώ στον τομέα των social media ενεργοποιείται η Βασιλική Σουλαδάκη και Campaign Data Analyst είναι o Γιωργος Τράπαλης.

Ποιοι πίνουν πρωινό καφέ με τον Ανδρουλάκη



Το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελείται κυρίως από στελέχη της νεότερης γενιάς που γνωρίζει και εμπιστεύεται χρόνια.

Όπως και στις εσωκομματικές εκλογές του 2017, μάνατζερ της προεκλογικής εκστρατείας του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι και πάλι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ενώ κομβικό ρόλο στον κεντρικό πολιτικό και οργανωτικό σχεδιασμό παίζει και ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης. Αμφότεροι είναι άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και αποτελούν το σημείο αναφοράς για τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού που στηρίζουν την υποψηφιότητα του.

Στο κεντρικό τραπέζι που έχει τη συνολική εποπτεία και ευθύνη της προεκλογικής εκστρατείας βρίσκονται στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με συγκεκριμένους ρόλους και ευθύνες. Εκτός των Ανδρέα Σπυρόπουλο και Στέφανο Ξεκαλάκη, μετέχουν επίσης οι: Νανά Βρυώνη, Μάρα Κουκουδάκη, Γιώργος Καραμπιζιώτης, Ηρακλής Δρούλιας, Γρηγόρης Φελώνης, Διονύσης Λαμπρίδης, Θανάσης Κονίδας και Γιάννης Σμέρος.

Μεγάλο βάρος στο επικοινωνιακό κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας του Νίκου Ανδρουλάκη έχει αναλάβει ο Βασίλης Πανάγου, ο οποίος «τρέχει» και τα social media

Οι «κομματάρχες», οι πρώην βουλευτές και οι αυτοδιοικητικοί
 

Κομβικό ρόλο στις σχετικές διεργασίες έχουν και οι λεγόμενοι «κομματάρχες» του Νίκου Ανδρουλάκη ανά τη χώρα.

Ανάμεσα τους, οι Σωτήρης Ζαρμπαλάς, Νικήτας Φραγκισκάκης, Αντώνης Σαουλίδης, Παναγιώτης Ψυχογυιός, Λάμπρος Αντωνόπουλος, Στέλιος Γαϊτανάρος, Ανδρέας Βεντούρης, Γιάννης Λύτινας, Σπύρος Βρεττός, Κώστας Πετρίδης, Λάμπρος Παλάντζας, Λευτέρης Πατάβρας, Πέννυ Δαλαμπούρα, Γιάννης Τριγώνης, Κρυσταλλία Αρμενάκη, Γιώργος ΑναστασιάδηςΒάιος Καλοπήτας, Κώστας Φωκίδης, Κώστας Σάββας, Κοσμάς Βαρσάμης και Δημήτρης Ζιούζιος.

Την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη στηρίζουν πρώην βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Μιχάλης Τζελέπης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Σούλα Μερεντίτη, Βαγγέλης Αργύρης και Φρέντυ Παρασύρης.

Επίσης δίπλα του τάσσονται στελέχη από τα Επιμελητήρια, όπως ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Νίκος Μήλης, αυτοδιοικητικοί, όπως ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου Δημήτρης Τσιμπανάκος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης και Μανώλης Χνάρης.

Το επιτελείο και τα στελέχη που στηρίζουν τον Χρηστίδη
 



Στην πλευρά του Παύλου Χρηστίδη, το παιχνίδι στην εσωκομματική αρένα κάνουν κυρίως στελέχη της νέας γενιάς.

Τη στρατηγική της προεκλογικής καμπάνιας «τρέχουν» ο Νίκος Μπήλιος, πολιτικός επιστήμονας, και ο Γιώργος Παπούλιας, Πολιτικός επιστήμονας/Διευθυντής InSocial, ενώ την οργανωτική δομή έχει αναλάβει ο Τάσος Καλαφάτης, πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Πειραιά.

Υπέρ του Παύλου Χρηστίδη κινούνται πρώην βουλευτές, όπως η Νίκη Φούντα και αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ των οποίων οι: Γιώργος Λαμπρόπουλος, Βαγγέλης Πετριτζίκης, Γιάννης Ανδρέου, Δώρα Γούλα και Γιώργος Ηλιάδης.

Στον κεντρικό πυρήνα των στελεχών που δραστηριοποιούνται στο πλευρό του πρώην εκπροσώπου Τύπου βρίσκονται γραμματείς και αναπληρωτές Τομέων του Κινήματος Αλλαγής, όπως οι: Γιάννης Μπουλέρος, Παναγιώτης Καζαμίας, Νίκος Χρέλιας, Τόλης Αργυριάδης, Βαγγέλης Στουραϊτης, Ανδρέας Κατσιαμάκης και Βαγγέλης Μπαλάσκας.

Ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της υποψηφιότητας του Παύλου Χρηστίδη παίζουν αρκετά πρώην στελέχη της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αλλά και ένα μεγάλο δίκτυο στελεχών της νέας γενιάς σε όλη τη χώρα, που συμπορεύτηκαν μαζί του αρκετά χρόνια και βγαίνουν μπροστά για την υποψηφιότητα του.

Οι άνθρωποι του Παύλου Γερουλάνου



Πρόσωπο - κλειδί στην όλη δραστηριότητα του Παύλου Γερουλάνου, ο επί χρόνια συνεργάτης του Γιώργος Δαουλάρης, ο οποίος διαθέτει σημαντική εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το ευρύτερο περιβάλλον του Παύλου Γερουλάνου αποτελείται από σημαντικά κομματικά στελέχη, αυτοδιοικητικούς, πανεπιστημιακούς και επιχειρηματίες, όπως ο πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, ο οποίος έχει αναλάβει μεγάλο βάρος στο οργανωτικό και πολιτικό κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας, τα μέλη της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Σωτηρόπουλος και Χρήστος Πάντζαλης, ο Γιώργος Κουμεντάκος, ο Κώστας Καραχάλιος, ο πρώην γ.γ του Υπουργείου Παιδείας Δημήτρης Χαλκιώτης, η Ντίνα Λάζαρη, ο Γιώργος Μπίκος, ο Κώστας Πεφάνης, ο Ηρακλής Ρούπας, η Ντίνα Σπυροπούλου, ο Αχιλλέας Στεργιάκης, ο Χρήστος Τσαφούλιας, ο πανεπιστημιακός και πρώην γ.γ Αποκρατικοποιήσεων Γιώργος Χριστοδουλάκης, ο πρόεδρος Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δ. Θεσσαλίας Γιώργος Βαϊόπουλος.

Στο πλευρό του πρώην υπουργού τάσσονται επίσης ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο πρώην αντιδήμαρχος Τρικκαίων Τάσος Κατσιάννης, το μέλος του δικτύου Νέας Γενιάς του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μαντζαβάς, ο πρώην αντιπρόεδρος των Νέων Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημήτρης Μπυρίτης και ο Βασίλης Μαστρογιάννης (πρ. Ε.Ε. ΔΗΜΑΡ).

Επικεφαλής του γραφείου Τύπου είναι Μιχάλης Λούπης, στενός συνεργάτης του Παύλου Γερουλάνου από το υπ. Πολιτισμού που δραστηριοποιείται στον τομέα εταιρικής επικοινωνίας.



Ο πυρήνας υποστηρικτών, επίσημων και μη, του Χάρη Καστανίδη προέρχεται ως επί το πλείστον από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ, καθώς από το ΚΙΔΗΣΟ. Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πάντως δεν επιθυμεί να δημοσιοποιήσει τα στελέχη που πλαισιώνουν το επιτελείο του, καθώς θεωρεί ότι οι εσωκομματικές εκλογές δεν προσφέρονται για «καλλιστεία ονομάτων».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»