Θέματα που αφορούν τη διμερή αμυντική συνεργασία Ελλάδος και Ισπανίας συζήτησε την Πέμπτη στη Μαδρίτη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς με την Ισπανίδα ομόλογό του Esperanza Casteleiro Llamazares, η οποία τον είχε προσκαλέσει επισήμως για να συμμετάσχει στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Αμύνης και Ασφαλείας “FEINDEF 2021”, που ξεκίνησε στην ισπανική πρωτεύουσα, θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στην Έκθεση ο υφυπουργός, μόλις πληροφορήθηκε ότι σε αυτήν βρίσκεται και ο Ελληνικής καταγωγής Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αργεντινής Στράτηγος Juan-Martin Paleo (Ιωάννης-Μαρτίνος Παλαιός) συναντήθηκε μαζί του, εκτός προγράμματος, απλώς και μόνο για «να του μεταφέρει τους χαιρετισμούς της Πατρίδας». Και πολύ καλώς ενήργησε θα προσθέταμε εμείς, όχι γιατί φυσικά ο Αργεντίνος Αρχηγός θα υποστηρίξει ποτέ την Ελλάδα σε βάρος της πατρίδος του, αλλά γιατί καλό είναι όποτε δίδεται μία ευκαιρία, και τώρα δόθηκε, να «υπενθυμίζεται» με έναν όμορφο και διακριτικό τρόπο, ότι η πατρίδα των γονέων του ή των προγόνων του είναι περήφανη για την πρόοδό του στη νέα του πατρίδα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Και είναι αρκετό πιστεύουμε.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς παραβρέθηκε στην τελετή εγκαινίων, περιηγήθηκε σε περίπτερα, ενώ συναντήθηκε και συνομίλησε με τους εκθέτες για το υλικό παραγωγής τους, καθώς στην έκθεση παρουσιάζεται υλικό τελευταίας τεχνολογίας, σε όλους τους τομείς της Αμύνης και της Ασφαλείας και των εφαρμογών τους.

Κατά την προγραμματισμένη συνάντησή του με την Ισπανίδα ομόλογό του ο υφυπουργός συζήτησε μαζί της θέματα ενισχύσεως της συνεργασίας των δυο χωρών σε ζητήματα αμύνης και ασφαλείας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του ΝΑΤΟ, ενώ  συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής ομάδος εργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων για τη διερεύνηση επιπλέον δυνατοτήτων συνεργασίας στον τομέα των επιχειρήσεων και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

F3__1_

Στο περιθώριο της προαναφερθείσας Εκθέσεως ο κ. Χαρδαλιάς συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Σαουδάραβα ομόλογο του, αρμόδιο για εκτελεστικά θέματα Dr. Khaled Hussain Saleh Al-Biyari, την Τσέχα ομόλογό του αρμόδια για τη Βιομηχανική Συνέργεια Radka Konderlova, καθώς και ως προελέχθη, εκτός προγράμματος, με τον ελληνικής καταγωγής Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αργεντινής Στράτηγο Juan Martín Paleo.

F6-οπωσδηποτε_αυτη

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο ελληνικής καταγωγής Στρατηγός Paleo, έχει υπηρετήσει το σύνολο σχεδόν της καριέρας του στον στρατό της πατρίδος του στις Ειδικές Δυνάμεις, και εισήλθε σε αυτόν το 1983.

Έχει διοικήσει τον 602 Λόχο Κομάντος, το 601 Τάγμα Αερομεταφερόμενης Επιθέσεως (με ελικόπτερα), ένα Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων, την IV Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, τη Δύναμη Ταχείας Αντιδράσεως της Αργεντινής, και διετέλεσε Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, προτού αναλάβει τα σημερινά του υψηλά καθήκοντα, ενώ ως συνταγματάρχης έχει διατελέσει για 3 χρόνια και Ακόλουθος Αμύνης της χώρας του στην Κίνα. Αναμφιβόλως, μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σταδιοδρομία και προσωπικότητα.
F10