Στον «πάγο» φαίνεται να µπαίνουν οι σχέσεις του ευρωβουλευτή της Ν.∆. Γιώργου Κύρτσου µε την ηγεσία του κόµµατός του, καθώς οι διαδοχικές πρόσφατες «παραφωνίες» από την πλευρά του δείχνουν ότι ο ίδιος βρίσκεται σε πορεία εξόδου από τη «γαλάζια» παράταξη. Ξεκίνησε από τα αριστερά του πολιτικού φάσµατος, ως στέλεχος της ΚΝΕ, και έφτασε να γίνει εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο ίδιος είχε δικαιολογηθεί πως η εν λόγω επιλογή έγινε αποκλειστικά για βιοποριστικούς λόγους. Βεβαίως, οι κακές γλώσσες της εποχής έλεγαν ότι προόριζε τον εαυτό του για εκπρόσωπο Τύπου του Κώστα Καραµανλή και, όταν ο τελευταίος επέλεξε για τη θέση αυτή τον Θοδωρή Ρουσόπουλο, πέρασε στο «αντάρτικο» και έγραψε βιβλία και πύρινα άρθρα κατά του τότε προέδρου της Ν.∆.

Γυρνώντας το ρολόι του χρόνου πίσω, η γνωριµία που τον σηµάδεψε ήταν αυτή µε τον Αριστείδη Βουδούρη. Ο ιστορικός εκδότης του «Ελεύθερου Τύπου» τού ανέθεσε από νεαρή ηλικία σηµαντικές αρµοδιότητες. Το 1988 έγινε διευθυντής του «Τύπου της Κυριακής» και το 1997 διευθυντής και στον ηµερήσιο «Ελεύθερο Τύπο». Τα δεκάδες χιλιάδες φύλλα που πούλαγαν τότε οι εφηµερίδες και βεβαίως ο «Ελεύθερος Τύπος» τού έδωσαν µεγάλη επιρροή και τον έκαναν να πιστεύει ότι καθόριζε τις εξελίξεις στην παράταξη. Αλλωστε, ισχυρίζεται ότι για ένα διάστηµα ήταν άτυπος σύµβουλος του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκλογή του Κώστα Καραµανλή στην προεδρία της Ν.∆.

Λέγεται πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχει πέσει στο τραπέζι η σκέψη ακόμα και να τον θέσουν εκτός ευρωομάδας


Όποια και αν είναι η πραγµατικότητα, ο Γ. Κύρτσος διένυσε ένα µεγάλο διάστηµα εκτός των κοµµατικών τειχών, αναζητώντας πατήµατα σε πρόσωπα που ασκούσαν σφοδρότατη κριτική στη Ν.∆., όπως επιβεβαιώνεται από τη στάση που κράτησε µετά το 2001 και έως το τέλος εκείνης της δεκαετίας. Παρά ταύτα, ο Αντώνης Σαµαράς, µε τον οποίο γνωριζόταν από τα χρόνια που ήταν συµµαθητές στο Κολλέγιο Αθηνών, αναγνώρισε τη στήριξη που του παρείχε δηµοσιογραφικά στην εσωκοµµατική εκλογή του 2009 και τις σφοδρότατες επιθέσεις που έκανε τότε στην Ντόρα Μπακογιάννη. Κάπως έτσι, τον τοποθέτησε στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. το 2014 και εξελέγη ευρωβουλευτής. Αυτό δηλαδή που δεν κατάφερε στην εγχώρια πολιτική σκηνή ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ το 2012 το κατάφερε δύο χρόνια µετά µε το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆.

Παρά την αντιπαλότητά του µε την οικογένεια Μητσοτάκη, στις εσωκοµµατικές εκλογές της Ν.∆. του 2015 στήριξε την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και προσπάθησε µε διάφορους τρόπους -αλλά χωρίς επιτυχία- να βρεθεί κοντά στο περιβάλλον του σηµερινού πρωθυπουργού. Από τότε, λοιπόν, που ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επανεξελέγη ευρωβουλευτής (µε σταυρό προτίµησης) το 2019, έχει περάσει στο «αντάρτικο» και πυροβολεί την κυβέρνηση. Με διάφορες αφορµές σχολιάζει την επικαιρότητα στα social media και γίνεται ο αγαπηµένος του ΣΥΡΙΖΑ και των φιλικών του ΜΜΕ, σύµφωνα µε κάποιους.

Αναζητά εναγωνίως την επόµενη κοµµατική στέγη

Επειδή, όµως, αυτό που δεν αµφισβητείται είναι η ευφυΐα του, στο παρασκήνιο συζητείται ευρέως ότι αναζητά εναγωνίως την επόµενη κοµµατική στέγη. ∆ιαβλέποντας ότι στη Ν.∆. δεν έχει µέλλον και, πολύ περισσότερο, πιθανότητες να είναι στα ψηφοδέλτια του κόµµατος, ακούγεται έντονα ότι ψάχνει τον επόμενό του πολιτικό προορισμό. ∆ιότι -όπως πολιτικοί παράγοντες σηµειώνουν- δεν εξηγούνται αλλιώς οι συνεχείς επιθέσεις που κάνει στην κυβέρνηση για τα θέµατα της πανδηµίας, της οικονοµίας, της ασφάλειας, της Παιδείας, της εξωτερικής πολιτικής κ.λπ.
Μάλιστα, συζητείται πως πριν από λίγο καιρό συναντήθηκε µε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, προκειµένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του.

kyrtsos
Καταιγισμό αρνητικών σχολίων δέχθηκε ο Γ. Κύρτσος μετά την ανάρτησή του, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο της Φ. Γεννηματά

Ο Γ. Κύρτσος δεν εξαντλείται στις επικριτικές αναφορές για την κυβέρνηση, αλλά λειτουργεί ως ένας κλασικός σχολιαστής του ∆ιαδικτύου, που κάνει αναρτήσεις για κάθε θέµα της επικαιρότητας. Εκεί, όµως, όπου ξεπέρασε κάθε όριο ήταν µε τη ατυχή, κατά γενική οµολογία, ανάρτηση που έκανε µόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο της Φώφης Γεννηµατά -24 λεπτά µετά-, η οποία προκάλεσε καταιγισµό αρνητικών σχολίων για τον πολιτικό αµοραλισµό - κυνισµό µε τον οποίο ο ίδιος σκέφτεται και λειτουργεί. Με βάση και τα προαναφερθέντα, λέγεται πως στο Μαξίµου υπάρχει η σκέψη ακόµα και να τον θέσουν εκτός ευρωοµάδας.