Στον ΣΚΑΪ 100.3 και στον Παύλο Τσίμα μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου.

«Τεράστιο το κενό της Φώφης - Δεν αποκλείεται επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ»

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στους λόγους που θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία της «Δημοκρατικής Παράταξης», επικεντρώθηκε στο «τεράστιο κενό που αφήνει στον πολιτικό χώρο ο αδόκητος χαμός της Φώφης Γεννηματά», αλλά και την τεράστια αγωνία που δημιουργήθηκε στο χώρο μετά από αυτό το γεγονός.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε, «εάν η Φώφη Γεννηματά είχε μείνει στην κούρσα διαδοχής δεν θα μετείχε στην εκλογική διαδικασία και θα την είχε στηρίξει. Πρόσθεσε ότι με τη στάση και την αφοσίωσή της στην παράταξη, σε αρχές και αξίες, η Φώφη Γεννηματά αφήνει πίσω της ένα πλεόνασμα ήθους, ένα πολιτικό κεφάλαιο που πρέπει να τιμήσει όλος ο πολιτικός κόσμος».

Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι αφουγκραζόμενος την αγωνία που προέκυψε μετά το κενό που δημιούργησε ο θάνατός της, τόνισε πως αισθάνεται μεγάλη ευθύνη απέναντι στο κόμμα και ότι θα παλέψει για να πάρει «σάρκα και οστά» η ανανέωση ιδεών στο χώρο.

Στη συνέχεια, ήταν σαφής αναφορικά με τους συνυποψήφιούς του, όπου και ανέφερε πως όλοι ανεξαιρέτως έχουν την εκτίμησή του, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι επικοινώνησε μαζί τους και τους ζήτησε να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους.

Ο 69χρονος πολιτικός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει το όνομα και το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ στην παράταξη, λέγοντας ότι τα σύμβολα «μας ανήκουν» και «θα τα αξιοποιήσουμε» τιμώντας τον αγώνα και τις αξίες μας. Όπως δήλωσε, θα διεξαχθεί συνέδριο που θα αποφασίσει για όλα τα ζητήματα.

«Συντηρητικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ - Δεν έχει όραμα»

Αναφορικά με τον αν θα προχωρούσε σε κάποια συνεργασία με τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές και την απλή αναλογική που τίθεται, κατέστησε ξεκάθαρο το ότι αυτή η κουβέντα «είναι σενάριο που υποβαθμίζει την πολιτική συζήτηση», προσθέτοντας ότι δεν έχει σκοπό να μπει σε μία συζήτηση απολιτική χωρίς πρώτα να έχουμε πρώτα μιλήσει για ιδέες και για το τι πρεσβεύει ο καθένα».

Εξαπέλυσε τα «πυρά» του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι επί του πρακτέου αποδείχθηκε «ένα κόμμα συντηρητικό και με δεξιές, πελατειακές αντιλήψεις, χωρίς όραμα που έκανε παρεμβάσεις στους θεσμούς, όπως τη δικαιοσύνη ή τα Μέσα Ενημέρωσης».

Σε σχέση με τις επιλογές που έκανε κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του, υπογράμμισε ότι μπορεί να έλαβε αρκετά δύσκολες αποφάσεις, όμως αυτές έχουν «δικαιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού». Ο ίδιος τόνισε ότι πάντα θα γίνεται λάθη όταν κάποιος παλεύει, αλλά αυτό που πρέπει να κριθεί είναι το ότι οι βασικές επιλογές που έγιναν ήταν σωστές, κάνοντας λόγο συγκεκριμένα για δικαίωση στην επιλογή του να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να μη χρεοκοπήσει. Πρόσθεσε επίσης ότι κατά την οικονομική κρίση, όλοι βρίσκονταν απέναντι ενώ τώρα, τους έχουμε όλους συμπαραστάτες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν τότε υπήρχε πολιτική συναίνεση η Ελλάδα θα έβγαινε συντομότερα από την κρίση. Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου υπήρχε πολιτική συναίνεση και η χώρα βγήκε από την κρίση μετά από δύο χρόνια ενώ στην Ελλάδα χρειάστηκε να περάσουν εννέα χρόνια.

Στην έλλειψη συναίνεσης και στην πόλωση, απέδωσε επίσης το ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί.