Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά δεν προκάλεσε μόνο το θρήνο ολόκληρης της Ελλάδας και του πολιτικού κόσμου, αλλά έφερε και εξελίξεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με την προσωρινή αναπλήρωση της προεδρίας έπειτα από τον αδόκητο χαμό της.

«Να αποδείξουμε ότι έχουμε ενηλικιωθεί»

Ειδικότερα, πριν την ανάδειξη προέδρου μέσω των καθορισμένων για τις 5 και 12 Δεκεμβρίου εκλογών, τα παρασκηνιακά καρφιά για το πώς θα μοιραστούν τα καθήκοντα της εκπροσώπησης του Κινήματος το διάστημα έως τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, προκαλούν έντονη δυσφορία στη Χαριλάου Τρικούπη και όχι μόνο.

Ενδεικτικά, ο Μανώλης Όθωνας, μου υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της Φώφης Γεννηματά διευθυντής στο γραφείο της, έκανε την εξής ανάρτηση: «Η συζήτηση περί ρόλων στη Κ. Ο του Κινήματος Αλλαγής για 35 μέρες, γίνεται περί όνου σκιάς. Τώρα που "έφυγε η μαμά από το σπίτι", να (από)δείξουμε όλοι ότι έχουμε ενηλικιωθεί», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το κλίμα που επικρατεί.


Θυμίζουμε πως πριν την ανάρτηση του κ. Όθωνα είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο για τα καθήκοντα που θα έχει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος την Παρασκευή έσπευσε να χρίσει τον εαυτό του «πρόεδρο» μέχρι τη διαδικασία των εκλογών, ζητώντας να αναλάβει ο γραμματέας της Κ.Ο. (δηλαδή ο ίδιος), τα καθήκοντα της προεδρίας, τη στιγμή που την πολιτική εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή την έχει ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Κώστας Σκανδαλίδης.

Της ανακοίνωσης Κεγκέρογλου είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον ίδιο, τον κ. Σκανδαλίδη και τον δεύτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μιχάλη Κατρίνη, αλλά δεν προέκυψε κάποια κοινή συμφωνία για να υπάρξει η διατύπωση «τη θεσμική και υπηρεσιακή λειτουργία της Κ.Ο. και τα καθήκοντα Προέδρου της Κ.Ο., λειτουργικά και θεσμικά, να ασκεί ο Γραμματέας της Κ.Ο.», που περιεχόταν στη δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου.

«Καρφιά» Λοβέρδου μέσω Καρανικόλα

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Ανδρέα Λοβέρδου, Σπύρος Καρανικόλας δήλωσε ότι «μόνο θεσμικές λύσεις μπορεί να γίνουν αποδεκτές, οι οποίες εξάλλου ήδη προβλέπονται και ορίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής», αφήνοντας να διαφανεί η άποψη ότι τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει ο κ. Σκανδαλίδης.

Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τη Δευτέρα, μετά την ορκωμοσία της Τόνιας Αντωνίου, η οποία θα πάρει τη βουλευτική έδρα, που είχε η Φώφη Γεννηματά στο Νότιο Τομέα της Αθήνας. Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες έλεγαν ότι κάποιοι βουλευτές δεν ήθελαν καν να παραστούν φοβούμενοι ότι θα κληθούν να πάρουν μέρος σε ένα θέατρο του παραλόγου. Οι συνεννοήσεις φαίνεται να απέτρεψαν ένα τέτοιο κύμα αποχής, αλλά ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί έως τη συνεδρίαση και πώς αυτό θα επηρεάσει τη στάση του καθενός βουλευτή.