Μήνυμα ενότητος αλλά και αποφασιστικότητος προς τον ελληνικό λαό (αλλά και προς οιονδήποτε αποδέκτη στο εξωτερικό) εξέπεμψε με δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά το πέρας της μεγαλειώδους παρέλασης της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Κύπριου ομολόγου της Νίκου Αναστασιάδη.

Ο ΥΕΘΑ, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στην παρέλαση, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητος του Ελληνικού λαού, όπως ήταν ενωμένος και το 1040, σημείωσε με έμφαση ότι «Η Ελλάδα λοιπόν θα συνεχίσει να θωρακίζεται επεκτείνοντας και εντείνοντας τις Αμυντικές συμμαχίες με φίλες χώρες αλλά και αναβαθμίζοντας τα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων»

Παρόντες στην παρέλαση ήταν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, καθώς και ο Γεν.Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Ευστράτιος Σιμόπουλος ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, στελέχη της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας.

Από Κυπριακής πλευράς, εκτός του Προέδρου Αναστασιάδη, παρέστησαν ο υπουργός Αμύνης Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης,

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο κ. Παναγιωτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα εδώ στην ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη τιμούμε και εορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Μόλις παρακολουθήσαμε μία λαμπρή Στρατιωτική Παρέλαση, προκειμένου να τιμήσουμε τη μνήμη των Ηρώων εκείνων που πολέμησαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι το πάτριο έδαφος.

Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα κατενίκησε έναν θεωρητικά ισχυρότερο αντίπαλο, ένα αλαζονικό ολοκληρωτικό καθεστώς με επεκτατικές διαθέσεις που θάφτηκε στα χιόνια της Πίνδου. Και το πέτυχε τούτο διότι ο Ελληνικός Λαός ήταν ενωμένος, συνειδητοποιημένος και έτοιμος να πολεμήσει και να νικήσει. Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις επίσης ήταν έτοιμες να κάνουν το καθήκον τους και γιατί η Πολιτική Ηγεσία είπε το «ΟΧΙ» ευρισκόμενη σε πλήρη σύμπλευση με το λαϊκό αίσθημα, αλλά και είχε φροντίσει εγκαίρως για την προς πόλεμο προπαρασκευή του Στρατεύματος, μία πραγματικότητα που ίσως ακούγεται σαν ιστορική λεπτομέρεια, όμως είχε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης.

Αν πρέπει να διδαχθούμε -και πρέπει να διδαχθούμε- από το παράδειγμα του Έπους του 1940 είναι ότι όταν είμαστε ενωμένοι, συνειδητοποιημένοι και έτοιμοι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε δοκιμασία.

Και κάτι τελευταίο λόγω της ημέρας: Παρακολουθήσαμε μία λαμπρή Στρατιωτική Παρέλαση, θαυμάσαμε τα μέσα, τα οπλικά συστήματα αλλά και το φρόνημα των στελεχών που παρήλασαν.

Η Ελλάδα θωρακίζεται και θα συνεχίσει να θωρακίζεται στο πλαίσιο μίας προσπάθειας μεθοδικής, στη βάση ενός οργανωμένου σχεδίου, που εκπονήσαμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την αγαστή συνεργασία Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας και φυσικά υπό την τελική έγκριση του Πρωθυπουργού. Η Ελλάδα λοιπόν θα συνεχίσει να θωρακίζεται επεκτείνοντας και εντείνοντας τις Αμυντικές συμμαχίες με φίλες χώρες αλλά και αναβαθμίζοντας τα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Και τούτο το κάνουμε διότι αντιλαμβανόμαστε τη χώρα ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στη περιοχή, αλλά και διότι ενώ δεν απειλούμε κανένα, δεν μας αρέσει και να απειλούμαστε από κανέναν.

Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα».