Πάνδημη θλίψη, οδύνη και βαθιά συγκίνηση ήταν τα συναισθήματα που επικράτησαν την Τετάρτη, κατά την εξόδιο ακολουθία και την ταφή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, η οποία έφυγε από τη ζωή μετά από παλικαρίσια μάχη που έδωσε απέναντι στον καρκίνο. 

Την εκκωφαντική σιωπή στην συγκινητική ατμόσφαιρα, τόσο στην Μητρόπολη Αθηνών όσο και στο Α΄ Νεκροταφείο, έσπασαν τα χειροκροτήματα και οι ιαχές «Αθάνατη» που έβγαιναν από τα χείλη των χιλιάδων πολιτών, που είπαν το ύστατο χαίρε σε μια αληθινή μαχήτρια της πολιτικής, αλλά κυρίως της ζωής. 
5412037

5412058
5412068
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε την διαπρεπή πολιτικό με τιμές που αρμόζουν στην γενναία προσωπική και πολιτική της διαδρομή. Με απόδοση τιμών εν ενεργεία υπουργού και πυροβολισμούς από στρατιωτικό άγημα η Φώφη Γεννηματά ετάφη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, στο μνήμα του πατέρα της Γεωργίου Γεννηματά, όπου έχει ταφεί και η μητέρα της Κάκια. 
5411880
5411881

Το κλίμα στη Μητρόπολη κατά την εξόδιο ακολουθία ήταν βαρύ. Ο σύζυγος της, αδελφή της, συγγενείς, φίλοι και συνοδοιπόροι της από το Κίνημα ήταν συντετριμμένοι.
754810
Η πιο συγκλονιστική στιγμή ήταν ο αποχαιρετισμός των τριών παιδιών της, του Γιώργου της Αιμιλίας και της μικρότερης Κατερίνας, που με τους επικηδείους του μίλησαν για την μητέρα Φώφη Γεννηματά. Με δάκρυα στα μάτια τα παιδιά της μίλησαν για τις μάχες που έδωσε απέναντι στον καρκίνο, αλλά και για όλα εκείνα που θα τους λείψουν από την πολυαγαπημένη τους μητέρα. 
5411646__1_
754825
754823
754817

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά 

Το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά. Το παρών στην εξόδιο ακολουθία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην Μητρόπολη Αθηνών έδωσαν μεταξύ άλλων:

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο αντιπρόεδρος της βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Λουκάς Παπαδήμος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25 Γιάννης Βαρουφάκης, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και την κόρη της Αλεξία Μπακογιάννη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, οι πρώην πρόεδροι της βουλής Νίκος Βούτσης, Απόστολος Κακλαμάνης και Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, o πρώην Επίτροπος της Ελλάδος στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος.
dora-mpakogianni-scaled

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.
5411642
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Γιάννα Αγγελοπούλου. Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ευάγγελος Αποστολάκης και Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρώην ο πρώην δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα.
Και βεβαίως σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, ιστορικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Γείτονας, ο Νίκος Σιφουνάκης και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, όπως και οι πρώην υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννος Παπαντωνίου.
5411616

Ετάφη στο μνήμα του πατέρα της 

Η σορός της Φώφης Γεννηματά ετάφη λίγο μετά τις 16:30 στο Α' Νεκροταφείο, ενώ είχε προηγηθεί το λαϊκό προσκύνημα και η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών. Η πομπή πέρασε περιμετρικά της Πλατείας Συντάγματος και ακολούθως έξω από τη Βουλή.

Κόσμος βρισκόταν σε κάθε γωνιά της διαδρομής και χειροκροτούσε τη μεγάλη εκλιπούσα. 
5412119__1_
5412079
5412000__2_

Την ώρα της μεταφοράς του φερέτρου από το παρεκκλήσι στον Μητροπολιτικό Ναό για την εξόδιο ακολουθία, πλήθος κόσμου χειροκροτούσε, πετούσε τριαντάφυλλα και φώναζε «αθάνατη!». Εκκωφαντική ήταν η σιωπή στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, την ώρα της ταφής της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Οι σκηνές πάνω από το μνήμα της Φώφης Γεννηματά ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές, με τα παιδιά της σε κλίμα οδύνης να αποχαιρετούν για τελευταία φορά την μητέρα της.
5412072__1_
5412120
5412119
5412532

Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές στη Μητρόπολη Αθηνών, όταν εκφωνήθηκαν οι συγκινητικοί επικήδειοι λόγοι από τα τρία παιδιά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, με τα λόγια τους να ραγίζουν καρδιές. 

Το αντίο του γιου της Γιώργου

5411684

«Αγαπημένη μου μητέρα, είμαστε όλοι εδώ. Οι άνθρωποι που λάτρευες. Όλες τις μάχες της έδωσες παλικαρίσια. Ήσουν αγωνίστρια της ζωής. Αντίκριζες τον κίνδυνο με χαμόγελο. Έγινες υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους. Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα, επικεντρώνοντας στις χαρές της ζωής. Η σχέση που είχες με τον πατέρα μας, μας δίδαξε τι θα πει αγάπη και συντροφικότητα. Ο δεσμός σου με τη θεία μας τη Μαίρη, είναι παράδειγμα αδερφικής αγάπης. Η ζωή σου θα είναι παράδειγμα για εμάς, όπως ήταν για εσένα η ζωή του παππού μας, Γιώργου Γεννηματά. Τώρα πιστεύω ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο. Η οικογένεια για σένα ήταν όλη σου η ζωή. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να σε φιλήσουμε για μια τελευταία φορά. Είμαι σίγουρος πως θα μας φυλάς, με το χαμόγελο που σε σημάδεψε, πάνω από τα σύννεφα».

Ο επικήδειος της κόρης της Κατερίνας

5411760
«Δεν το έβαλες ποτέ κάτω. Παρά τον πόνο και την ταλαιπωρία ήσουν με ένα χαμόγελο στα χείλη να μας καθησυχάζεις ότι θα πάνε όλα καλά. Ήσουν και θα είσαι πάντα η ηρωίδα μας. Η μαμά μας! Μας χάρισες στιγμές με πολύ αγάπη και τρυφερότητα. Ήσουν δίπλα μας στις ευχάριστες στιγμές και στις αποτυχίες. Ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ. Είμαστε περήφανοι για εσένα. Μας έμαθες να αγωνιζόμαστε, να μην τα παρατάμε ποτέ και να ζούμε την κάθε στιγμή. Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Δεν σε φόβιζε τίποτα. Θα μας λείψεις πάρα πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, η ζεστή σου αγκαλιά, το χάδι σου και η φωνή σου και η ενέργεια που γέμιζε όλο το σπίτι χαρά. Πάντα όταν ήσουν κοντά μου ένιωθα ασφάλεια. Τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο μου είχες πει πόσο πολύ μας αγαπάς. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Θα είσαι ζωντανή στις καρδιές μας. Αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια. Σ’ αγαπάμε πολύ και πάντα».

Ο αποχαιρετισμός της μεγαλύτερης κόρης, Αιμιλίας

5411800
«Στις τελευταίες μας κουβέντες μου είπες ‘1, 2, 3 πάμε’ και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες, όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μια μαχήτρια. Δεν λύγιζες, δεν ηττήθηκες. Το χέρι χτυπούσε στο τραπέζι και γινόταν πάντα αυτό που έπρεπε να γίνει. Αυτό το χέρι το χτύπησες πολλές φορές στη ζωή σου, σαν γυναίκα, σαν μητέρα και κέρδισες. Δεν ήταν ποτέ σκληρό, ήταν γεμάτο τρυφερότητα και ανιδιοτέλεια. Ήξερες όσα ξέρει μόνο μια μάνα, η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή και ασπίδα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το χαμόγελό σου, το χάδι σου. Το family που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα από όλους, είναι αυτά που θα μας λείψουν πιο πολύ. Αλλά είναι και ο οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα. Αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη πως θα τα ακολουθήσουμε».