H δύναμη της διπλωματίας ενισχύεται, όταν έχει πίσω της, στήριγμά της, μια καλή αμυντική θωράκιση της χώρας της. Σήμερα, η Ελλάδα, ενδυναμωμένη αμυντικά και με σημαντικές στρατιωτικές συνεργασίες με τρίτες συμμαχικές της χώρες, ξεδιπλώνει μια νέα διπλωματική δραστηριότητα στη γεωπολιτική περιοχή της.

Τώρα, η Αθήνα, σε ευθεία γραμμή και συνεννόηση με εταίρους και συμμάχους, παρεμβαίνει με συστηματικές κινήσεις στα τουρκικά σχέδια, ασκώντας μια ηγεμονική «επιρροή» στην Ανατολική Μεσόγειο και στα βορειοαφρικανικά εδάφη.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική διπλωματία δραστηριοποιείται στην υπόθεση της Λιβύης, μετέχει στη διεθνή επιτροπή παρακολούθησης του εν λόγω προβλήματος, φτιάχνει δεσμούς με την Τρίπολη και βλέπει να είναι ανενεργό αυτήν την ώρα το περιβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Χωρίς το «φρένο» της φιλότουρκης Γερμανίας, που ήθελε επί των ημερών της κυρίας Μέρκελ να κρατά την Ελλάδα -προς μεγάλη ικανοποίηση της Τουρκίας έξω από τον κύκλο των χωρών που ασχολούνται με το λιβυκό ζήτημα, η Αθήνα μετέχει πλέον στις εξελίξεις.

Και μάλιστα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, έχει προσκληθεί από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να πάρει μέρος στη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου.

Τώρα είναι η Αγκυρα αυτή που, πιεζόμενη πανταχόθεν, «παρακολουθεί» τις εξελίξεις για τη Λιβύη. Αυτήν την ώρα, η Αθήνα συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους και με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, κυρία Μανγκούς, που σε συνεννόηση με ομολόγους της στην Ε.Ε. ζητά την απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτικών και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Ας σημειωθεί ότι η Ε.Ε. προειδοποιεί την Τουρκία ότι θα κριθεί από τις Βρυξέλλες και θα έχει συνέπειες η στάση της στην υπόθεση της Λιβύης. Διπλωμάτες υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει αυτά που συμφώνησε στην προηγούμενη Διάσκεψη του Βερολίνου για αποχώρηση στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη πριν από τις 24 Δεκεμβρίου.

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνει το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ένα ξεκαθάρισμα της κατάστασης στην πολύπαθη Λιβύη, όπου Τούρκοι και Ρώσοι διατηρούν παρανόμως «εκπροσώπους» τους και εμποδίζουν την ομαλή πολιτική λύση της κρίσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που ήδη επισκέφθηκε την Τρίπολη προχθές, μετέχοντας σε πολυμερή διάσκεψη, είχε προ ημερών την ευκαιρία να διαπιστώσει στην Ουάσινγκτον το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Λιβύη, συνομιλώντας ιδιαιτέρως με τους βουλευτές Τεντ Ντετς και Τζόε Ουίλσον.

Πρόκειται για τους εισηγητές του νομοσχεδίου που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων και το οποίο αφορά τη διπλωματική δραστηριότητα των ΗΠΑ στη Λιβύη και προβλέπει τη δυνατότητα κυρώσεων για όποιον απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια αυτής της χώρας. Το αμερικανικό νομοσχέδιο υποστηρίζει την υπό τον ΟΗΕ πολιτική διαδικασία για τη δημιουργία μη στρατιωτικής κυβέρνησης στη Λιβύη, με προετοιμασία των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου.

Συνεργασία

Η Αθήνα συνεργάζεται με την αμερικανική διπλωματία προς αυτήν την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της εκτίμησης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ ως «στρατηγικού παίκτη» σε όλο το φάσμα των προβλημάτων της περιοχής.

Η Ουάσινγκτον επιδοκιμάζει σήμερα την ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων της σταθερής συμμάχου της, Ελλάδας, με τη Λιβύη, στο γενικότερο σκηνικό των μεσογειακών συμμαχιών της χώρας μας με βάση το σχήμα «3+1» και τις συνεργασίες της με την Αίγυπτο.

Η κοινή αυτή «γραμμή» Αθήνας - Ουάσινγκτον, που συναντά και τις βασικές απόψεις της Ε.Ε. για τη Λιβύη, προκαλεί την εντονότατη δυσφορία της Αγκυρας, η οποία διαπιστώνει ότι το αρχικό σχέδιό της για την εγκατάσταση τουρκικής «αποικίας» στη Λιβύη ακυρώνεται εκ των πραγμάτων. Τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που προωθεί η ελληνική διπλωματία στη Μεσόγειο και στα οποία, πέραν της Αιγύπτου, μετέχει το Ισραήλ, έχουν αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο της περιοχής.

Τα σχήματα αυτά «φρενάρουν» την Τουρκία, η οποία διαμαρτύρεται για «εχθρικές» διαθέσεις των γειτόνων της και της Δύσης, προκειμένου να αρνηθεί τις δικές της μονομερείς επιθετικές πολιτικές στην ίδια περιοχή.

Στην Αθήνα, διπλωματικοί παράγοντες αναφέρουν επίσης σήμερα ότι το εκδηλωμένο έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για την υπόθεση της Λιβύης έρχεται να διαψεύσει με απόλυτο τρόπο τις φημολογούμενες εικασίες για «απόσυρση» των ΗΠΑ από την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι κι αυτό ένα σημείο στο οποίο είχε μάλλον υπολογίσει λανθασμένα η Τουρκία την περασμένη χρονιά