Το ρόλο του «μπροστάρη» στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και στην λεγόμενη πράσινη μετάβαση επιθυμεί να προσδώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανευρωπαϊκά, αλλά και διεθνώς, στη χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δύο μόλις μήνες μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία, τόνιζε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει την κλιματική αλλαγή ως βασικό στοιχείο της ατζέντας της» και έκανε λόγο για «μια νέα, φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα» της κυβέρνησης της ΝΔ.

Χθες, από το Ριάντ και τη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπροστά σε ένα υψηλόβαθμο διεθνές ακροατήριο, ξεδίπλωσε ουσιαστικά την «πράσινη» πολιτική του, σε δέκα σημεία:

· Προσήλωση στον στόχο, από κοινού με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, να μειώσουμε τα αέρια θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, με αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας

· Τερματισμός της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, το αργότερο έως το 2028, με το κλείσιμο μέχρι τότε και της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας.

· Η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες μεσογειακές χώρες που θα εισαγάγουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι το σχετικό νομοθετικό κείμενο θα είναι έτοιμο για δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων εβδομάδων. Ο στόχος που θέτει είναι να έχουμε 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ως μέρος του μείγματος παραγωγής της ηλεκτρικής μας ενέργειας μέχρι το 2030.

· Προσέλκυση επενδύσεων για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. «Συνολικά, στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε τον στόχο της πράσινης μετάβασης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είμαστε αρκετά τυχεροί που λαμβάνουμε σημαντική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη αυτού του στόχου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνολικά θα διατεθούν στην Ελλάδα 32 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια και ένα σημαντικό μέρος από αυτά τα κεφάλαια θα διατεθεί για πράσινες επενδύσεις».

· Μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο για την «καθαρή» ενέργεια στην ευρωπαϊκή αγορά. «Πρόσφατα ολοκληρώσαμε μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο που αφορά την κατασκευή ενός ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης που θα επιτρέψει την είσοδο πολύ φθηνής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

· Άνοιγμα της Ελλάδας σε ένα από τα καύσιμα του μέλλοντος, το υδρογόνο. Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός στο φόρουμ του Ριάντ, «μπορούμε να αποτελέσουμε το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για το υδρογόνο. Εάν υπάρξει ενδιαφέρον για εξαγωγή υδρογόνου στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα καλωσορίσει αυτές τις εξαγωγές υδρογόνου και στη συνέχεια θα διασφαλίσει ότι θα μεταφερθούν στην ευρωπαϊκή αγορά».

· Συνεργασία με τον ελληνικό εφοπλιστικό κλάδο, που κυριαρχεί στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές. Με δεδομένο ότι οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν πάνω από το 50% του εμπορικού στόλου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μητσοτάκης τους έχει καλέσει να μπουν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της έρευνας και να χρηματοδοτήσουν τις νέες τεχνολογίες που θα οδηγήσουν στη σταδιακή απεξάρτηση της ναυτιλίας από πηγές ενέργειας με βάση τον άνθρακα, αλλά και να δημιουργήσουν ένα Ινστιτούτο Βιώσιμης Ναυτιλίας, όπως αποκάλυψε στη συνομιλία που είχε στο Ριάντ με τον Τζον Κέρι.

· Κλιματική ουδέτερη νησιωτική Ελλάδα, ακόμη και πριν από την ηπειρωτική χώρα. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία της συνεργασίας με διάφορους ιδιωτικούς αλλά και δημόσιους φορείς για τη δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων που θα οδηγήσουν, ειδικά τα μικρότερα νησιά μας, προς την κλιματική ουδετερότητα», είπε ο πρωθυπουργός, με νησιά όπως η Αστυπάλαια και η Χάλκη να οδεύουν ήδη προς την κατεύθυνση αυτή. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύσουμε τα οικοσυστήματά μας και ότι θα κινηθούμε προς ένα ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα, κυρίως για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, με γρήγορους ρυθμούς», είπε στον Τζον Κέρι.

· Το ειδικό Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη νέων τεχνικών για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

· Τέλος, όπως είχε υπογραμμίσει προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί «ένα συνεκτικό σχέδιο που θα πείσει τους κατοίκους των λιγνιτοπαραγωγών περιοχών ότι υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον μετά τον άνθρακα. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε και με το σχέδιό μας για τη Δυτική Μακεδονία και την Πτολεμαΐδα. Κινητοποιούμε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και για να εξηγήσουμε ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στην εποχή μετά τον λιγνίτη θα είναι καλύτερα αμειβόμενες και πιο βιώσιμες από αυτές που έχουν σήμερα».