Σε ρυθμούς εσωκομματικής κάλπης κινούνται πλέον άπαντες στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς πλησιάζει η μέρα της κρίσης για την ανάδειξη αρχηγού. Οι εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, ο πρώτος γύρος των οποίων θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου, αναμένεται να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή στον χώρο του Κέντρου, καθώς μετά τον Ιούνιο του 2015, το γραφείο του προέδρου αλλάζει «ένοικο».

Για τη θέση του νέου αρχηγού υποψήφιοι είναι οι Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης. Ποια είναι τα «όπλα» τους στη «μάχη» της κάλπης, σε ποιο κοινό «στοχεύουν» και τι σκέφτονται να πράξουν την επόμενη μέρα, μετά τη νίκη τους, αν και εφόσον τα καταφέρουν;



Ποντάρει στο ευρωπαϊκό προφίλ

Ο Γιώργος Παπανδρέου στοχεύει να μιλήσει για την υγεία, τις κοινωνικές ανισότητες, το περιβάλλον και την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ίδιος και το στενό του επιτελείο θεωρούν ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί το ευρωπαϊκό του προφίλ και τις επαφές του με ξένους αξιωματούχους. Για τις φήμες σχετικά με την περίφημη «προοδευτική διακυβέρνηση» και την πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κάνουν λόγο για «παραμύθια».



Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται ότι αποτελεί την «απάντηση» μπροστά στο ενδεχόμενο της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Παράλληλα, έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στην «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ» και εκεί δείχνει να ποντάρει στην προεκλογική του καμπάνια. Για τις φήμες σχετικά με πιθανή συνεργασία με τη ΝΔ τόνισε πρόσφατα: «Είναι ξεκάθαρο πως εκ δεξιών δεν υπάρχει περίπτωση συντηρητικής συμμαχίας με την ΝΔ από κανέναν υποψήφιο».



Με σημαία την ανανέωση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει τη γενιά των σαραντάρηδων , η οποία έμεινε στον χώρο, παρότι το κόμμα έχασε την ισχύ του παρελθόντος. Δεν έχει συμμετάσχει σε μεγάλες συγκρούσεις που σημάδεψαν το ΠΑΣΟΚ από το 2015 μέχρι σήμερα, ενώ διαθέτει πυρήνες σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, πιστεύει στην πολιτική αυτονομία, δίχως μέχρι στιγμής να φημολογείται ότι βολιδοσκοπεί συνεργασίες με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ.



Από ρόλο αουτσάιντερ

Ο Παύλος Γερουλάνος και το επιτελείο του γνωρίζουν ότι ξεκινούν τη μάχη από θέση αουτσάιντερ. Αυτό δείχνουν άλλωστε οι μετρήσεις, που έχουν στα χέρια τους. Ωστόσο το συγκεκριμένο στοιχείο μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε δυνατό χαρτί, ειδικά μάλιστα αν ανέβουν δραματικά οι τόνοι ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί. Στην Αθήνα και στα Χανιά διαθέτει δυνατούς πυρήνες.



Media και social media

Στους νέους που βρέθηκαν απέναντι στους «μηχανισμούς» του Νίκου Ανδρουλάκη φέρεται να στοχεύει ο Παύλος Χρηστίδης. Δυνατό του χαρτί είναι η μιντιακή του εμπειρία, ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος τα προηγούμενα χρόνια και η παρουσία του στα social media.



Βόρεια Ελλάδα

Δεν φαίνεται να απορρίπτει προοδευτικές συνεργασίες και παράλληλα διαθέτει ισχυρό πυρήνα στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαιτέρως στη Θεσσαλονίκη ο Χάρης Καστανίδης. Στοχεύει στο ίδιο ακροατήριο με τον Γιώργο Παπανδρέου.