Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
MITSOTAKIS
Πολιτική

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Η Τουρκία καλείται να διαλέξει το δρόμο του δικαίου ή της προκλητικότητας

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Iκανοποιημένος από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς όπως είπε «κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα, τονίζοντας πως η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας. Μάλιστα πρόσθεσε πως γνωρίζει τις επιπτώσεις των επιλογών της. Η Τουρκία γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα. 

Kατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας» και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας».

«Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» σημείωσε ενώ επισήμανε επίσης πως «υπάρχει ρητή αναφορά κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, όπως κάνει τώρα η Λευκορωσία».

Ο πρωθυπουργός είπε πως Ελλάδα και Κύπρος ενημέρωσαν το συμβούλιο «για το τι γίνεται στη γειτονιά μας την Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνοντας πως «πλέον ό,τι συμβαίνει αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία εν μέσω ενεργειακής κρίσης» και υπογράμμισε:

«Τα συμπεράσματα των προηγουμένων Συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας- νομίζω ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι μία δύναμη νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την τελευταία παρουσία της κυρίας Μέρκελ σε Σύνοδο Κορυφής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που η Καγκελάριος της Γερμανίας αποδέχτηκε την πρόσκλησή του να έρθει στην Αθήνα λίγο πριν αποχωρήσει από την Καγκελαρία. «Εχω πολύ μεγάλο σεβασμό για την κυρία Μέρκελ», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ.

Nα αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές» και προσέθεσε: «Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο.

«Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το εμβόλιο είναι το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κοροναϊό

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και για το θέμα της πανδημίας. Επανέλαβε ότι έχουμε «μια πανδημία των ανεμβολίαστων», τονίζοντας πόσο κινδυνεύουν όσοι είναι ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση στους πολίτες που δικαιούνται να κάνουν την τρίτη δόση να σπεύσουν να την κάνουν, επικαλούμενος και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσιόδρας για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.  «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, θα επιμένουμε έως να τελειώσει η πανδημία να πείσουμε αυτούς που μας αφήνουν περιθώρια να πειστούν», είπε χαρακτηριστικά. Συν τοις άλλοις, προέτρεψε τους πολίτες να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο.

Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν

«Έχουμε στη διάθεση μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κοροναϊό, το εμβόλιο» τόνισε και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει όσους ακόμη δυσπιστούν σχετικά με το εμβόλιο. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς των συμπολιτών μας. Εάν χρειαστεί να το πούμε 1.000 φορές. Έχουμε μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Όμως η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν, έχουμε λάβει μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων. Έχουμε έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους παρακολούθησης της πανδημίας. Σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στον εμβολιασμό. Κάνω έκκληση προς τους συμπολίτες μου να σπεύσουν όλοι να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και σε όλους όσοι έχει προταθεί να σπεύσουν να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο.».