Δύο θέματα ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος να επιδιώξει το ΝΑΤΟ, μιλώντας κατά την Υπουργική Σύνοδο των ομολόγων του της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Πρώτο, «την ανάγκη αποφυγής του ενδεχομένου μετατροπής του Αφγανιστάν σε καταφύγιο για τη διεθνή τρομοκρατία, καθώς οποιαδήποτε αναζωπύρωση θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί στην ευρύτερη κεντρική Ασία, την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική». Δεύτερο, «να προληφθεί η πιθανότητα δημιουργίας μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη δεδομένου ότι θα προκαλέσουν νέα σημαντικά προβλήματα».

Αναφορικώς με την η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή (SACEUR) της Συμμαχίας ο ίδιος τόνισε ότι «αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη της ικανότητας της Συμμαχίας να διασφαλίζει την ευημερία και την ασφάλεια στο πλαίσιο της γενικότερης αστάθειας, η οποία περιλαμβάνει και τις μεταναστευτικές ροές που χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς».


Για το θέμα της αντιμετωπίσεως της πυραυλικής απειλής, ο ΥΕΘΑ βρήκε τον τρόπο να «διαφημίσει» το νεοσυγκροτηθέν Κέντρο Αριστείας Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE), στη Σούδα της Κρήτης, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο στην αρχή αυτής της εβδομάδος και έχει επικεφαλής ως “Host-nation” την Ελλάδα, σημειώνοντας την αυταπόδεικτη σπουδαιότητά του επ’ ωφελεία της Συμμαχίας.

Σε άλλο σημείο της τοποθετήσεώς του ο ΥΕΘΑ επανέλαβε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της σχέσεως NATO – Ευρωπαϊκής Ενώσεως «και της αναβαθμίσεώς της σε στρατηγικό επίπεδο, βασισμένης στις αρχές της συμπερίληψης ίληψης, της διαφάνειας, της αμοιβαιότητας και του σεβασμού της αυτονομίας των δύο Οργανισμών», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τοποθέτησή του και στις δύο σημαντικές συμφωνίες που υπόγραψε προσφάτων η Ελλάς, με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, τόσο για όφελος του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ. Για τη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσεως Ελλάδος – Γαλλίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ενισχύει τη διεπιχειρησιακότητα ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις τους, συνεισφέροντας έτσι στη συλλογική ασφάλεια των χωρών της Συμμαχίας και της ΕΕ, καθώς και στην καλύτερη κατανομή των βαρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποιήσεως της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (MDCA), «…χωρών με ισχυρή και διαχρονική δέσμευση στους στόχους της Συμμαχίας, που ενισχύει τους Διατλαντικούς δεσμούς και, όπως και στην περίπτωση της Συμφωνίας με τη Γαλλία, ενδυναμώνει τη συλλογική ασφάλεια, υποστηρίζει τις κοινές αξίες και προωθεί τα κοινά συμφέροντα» σημείωσε χαρακτηριστικώς.