Στα πανεπιστήμια τα πράγματα κυλούν ομαλά και κάποιες δυσλειτουργίες διορθώθηκαν δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Αναγνώρισε ότι παρατηρούνται ουρές στα πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια του ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ τόνισε ότι κλειστά λόγω κοροναϊού παραμένουν δύο τμήματα σε σχολεία.

Για την Πανεπιστημιακή αστυνομία, είπε ότι θα μπει σε μεγάλα πανεπιστήμια ενώ είπε πως το ζήτημα καθυστερεί στον ΑΣΕΠ.

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα εκτίμησε ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει στην περίπτωση της Κύπρου.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Αναφορικά με την ακαδημαϊκή χρονιά

Στα πανεπιστήμια τα πράγματα κύλησαν σε γενικές γραμμές ομαλά, μερικές δυσλειτουργίες που υπήρχαν διορθώθηκαν. Κάποια προβλήματα που παρατηρούνται σε σχέση με ουρές για τον έλεγχο των πιστοποιητικών τι να κάνουμε είναι αυτονόητα. Όταν κάνεις έλεγχο θα έχεις ουρά εκ των πραγμάτων.

Για τα σχολεία

Προς το παρόν τουλάχιστον δείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά και από πλευράς σχολείων δηλαδή στο σύνολο της χώρας σε 18 χιλιάδες σχολεία μόνο 2 τμήματα σε σχολεία είναι κλειστά λόγω κορονοϊού και τα πράγματα δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον είναι υπό έλεγχο.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι να μπει σε τρία πανεπιστήμια δεν είναι να μπει και στα 21 πανεπιστήμια της χώρας επομένως για προβλήματα όπως αυτό με είχαν με τον τοίχο και όλα αυτά τα πράγματα υπάρχει η Αστυνομία. Όταν υπάρχει παραβίαση του ποινικού κώδικα υπάρχει η Αστυνομία. Δεν σημαίνει ότι επειδή θα υπάρξει πανεπιστημιακή αστυνομία η κανονική αστυνομία εξουδετερώνεται, δεν υπάρχει καθόλου. Η πανεπιστημιακή αστυνομία έχει κολλήσει στον ΑΣΕΠ εξετάζουν τις ενστάσεις κατά του προσωρινού πίνακα, δεν είναι κυβερνητική επιλογή να σταματήσει, η πραγματικότητα είναι ότι έχε μπλέξει τα γραφειοκρατικά γρανάζια του ΑΣΕΠ. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν ακυρώνει την ύπαρξη της Αστυνομίας. Κάθε φορά που θα υπάρχει πράξη βίας και καταγγελία, γρήγορη και άμεση καταγγελία η Αστυνομία μπορεί να παρέμβει και να έχει αποτελέσματα.

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα

Η Κύπρος έχει ανακοινώσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου ότι θα επανέλθει η Exxon Mobil σε έρευνες στο τεμάχιο 10 αυτό σημαίνει ότι η Exxon Mobil θα μπει αρχές Δεκεμβρίου στην Κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες αυτό ενοχλεί βαθύτατα την Τουρκία η οποία θα αντιδράσει. Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν θα αντιδράσει εις βάρος της Exxon Mobil, θα φοβηθεί, θα αποφύγει δηλαδή να συγκρουστεί με την Αμερική, θα δοκιμάσει να δει ποια είναι τα όρια των Γάλλων και πως αντιδρούν οι Γάλλοι. Δηλαδή στη γύρω περιοχή υπάρχουν τεμάχια που έχει πάρει η γαλλική εταιρεία TOTAL νομίζω ότι θα προσπαθήσουν εκεί να προκαλέσουν και την Κυπριακή και τη Γαλλική δημοκρατία.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα υπάρξουν σε θερμά επεισόδια με την Τουρκία

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Τουρκία θα αντιδράσει στην περίπτωση της Κύπρου εκεί ας θεωρήσουμε ότι θα υπάρχει έντονη αντίδραση για όλα τα άλλα δεν μπορούμε να είμαστε για τίποτα σίγουροι γιατί είναι μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι είναι πάνω στο τραπέζι. Δηλαδή τον Δεκέμβριο είναι να γίνουν εκλογές στη Λιβύη, αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει πάρα πολύ την Τουρκί,α επομένως δεν θεωρώ ότι η Τουρκία θέλει να είναι σε σύγκρουση εκείνη την περίοδο με την διεθνή κοινότητα. Από την άλλη μεριά υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας η υγεία του Ερντογάν η οποία είναι βέβαιο πλέον ότι είναι επιβαρυμένη. Υπάρχει η μάχη των επιγόνων... Είναι μια σειρά από αστάθμητοι παράγοντες. Η εκτίμησή μου πάντως είναι ότι δεν πρόκειται να ξαναφτάσουμε στην ένταση που είχαμε φτάσει πέρυσι από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο.

Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη