Στην εκδήλωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς τιμήν των εθελοντών βρέθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τιμήθηκε επίσης ο Όμιλος Ant1 για τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση αναγκών των κατοίκων περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. 

«Η προσφορά και ο εθελοντισμός είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το ανθρωπιστικό του έργο είναι γνωστό όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλον τον κόσμο. Είναι ένα έργο που εδράζεται στην αξία της αλληλεγγύης. Βασίζεται στην εθελοντική δράση και στην άμεση ανταπόκριση των πολιτών», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ είπε ότι είναι «μεγάλη του τιμή» η συμμετοχή του σε αυτή την εκδήλωση, που έχει ως στόχο να τιμήσει την προσφορά και τον εθελοντισμό.

«Εδώ και δεκαετίες ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και οι εθελοντές του βρίσκονται πάντα στο πλευρό της κοινωνίας. Στηρίζουν πάντα και παντού τραυματίες, ασθενείς, ηλικιωμένους. Άτομα από κάθε ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Αλλά, συνδράμουν από πολύ κοντά και τους πληγέντες των φυσικών καταστροφών. Πρόσφατο παράδειγμα οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη χώρα μας. Κι ακόμα πιο πρόσφατο, ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι στην Κρήτη.» τόνισε και συνέχισε:

«Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρέθηκαν και πάλι στην πρώτη γραμμή. Βρέθηκαν εκεί δίπλα στους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη. Με αποφασιστικότητα, επαγγελματισμό και δείχνοντας σε όλους τη δύναμη της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Δείχνοντας σε όλους μας πόσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί, όταν υπηρετούμε έναν κοινό σκοπό», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρώτο βράδυ που βρέθηκε στο Αρκαλοχώρι με τον με τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, τον κ. Αυγερινό, και σημείωσε πως: «Όταν γυρίσαμε όλα τα μικρά χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι για να στήσουμε σκηνές και να μεταφέρουμε αυτή την αλληλεγγύη. Και αναγνώρισαν οι άνθρωποι εκεί την αξία του Ερυθρού Σταυρού. Σας ομολογώ ότι δίχως τον Ερυθρό Σταυρό δε θα μπορούσαμε εκείνο το βράδυ να προσφέρουμε στους ανθρώπους μια στέγη.Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω ξανά και θερμά όλους τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού για αυτή την προσφορά. Για την πολύτιμη συμβολή τους, όπως είπα και πριν, στα πύρινα μέτωπα του καλοκαιριού και στο Αρκαλοχώρι. Είχα την ευκαιρία, ναι, να τους δω επί τω έργω».

«Το παράδειγμά τους αποτελεί πραγματικά πηγή έμπνευσης για όλους μας. Αλλά, είναι και πυξίδα για να ενισχύσουμε τον εθελοντισμό - έναν κρίσιμο τομέα για την Πολιτική Προστασία. Δεν υπάρχει Πολιτική Προστασία δίχως εθελοντισμό. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και δεν μπορεί η Πολιτική Προστασία να φτάσει στην κορύφωση του έργου της εάν δεν είναι μαζί με την κοινωνία και κυρίως, μαζί με τους εθελοντές», υπογράμμισε ο υπουργός.

Τέλος, είπε: «Για εμάς, η καλλιέργεια της εθελοντικής κουλτούρας είναι περισσότερο από απαραίτητη. Είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες του νεοσύστατου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Και θα επαναλάβω δεν νοείται σύγχρονος μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Χωρίς εθελοντές».