Με το…καλημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε τις διαθέσεις του. Διαθέσεις που σχετίζονται με τη διαμόρφωση της πρότασης για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, κάτι που ήταν το βασικό πρόταγμα στη δήλωση για την υποψηφιότητά του.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα καταθέσει αύριο Πέμπτη τις υπογραφές των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ το ίδιο θα πράξουν και οι υποψήφιοι που δεν τις έχουν καταθέσει ακόμα, ήτοι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Καστανίδης, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης.

Αφού, λοιπόν, ανακηρυχθούν και επίσημα οι υποψηφιότητες, θα ξεκινήσει η κούρσα των περίπου 45 ημερών, ως την 5ή Δεκεμβρίου που θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος. Το ερώτημα, βεβαίως, που ήδη τίθεται είναι πόσοι από τους υποψηφίους θα φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής, καθώς στους παροικούντες την ΠΑΣΟΚική Ιερουσαλήμ θεωρείται βέβαιο ότι θα αποσυρθεί με δήλωση υποστήριξης στον Γιώργο Παπανδρέου ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ερώτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι κύριοι Χρηστίδης, Γερουλάνος και Καστανίδης, παρότι τώρα δηλώνουν κατηγορηματικά πως θα φτάσουν ως το τέλος. Σκληρή μάχη θα δώσουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος, οι οποίοι μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου, θα παλέψουν λογικά για τις δυο θέσεις που θα οδηγήσουν στον δεύτερο γύρο, ο οποίος, αν δεν συγκεντρώσει κάποιος υποψήφιος 50%, θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Κατά τα λοιπά, στην παρούσα φάση τα φώτα είναι στραμμένα στους βουλευτές και τα στελέχη που θα στρατευθούν με τον κ. Παπανδρέου. Ήδη φαίνεται ότι κεντρικό ρόλο στο υπό διαμόρφωση επιτελείο του θα έχουν πρόσωπα όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Γιώργος Ελενόπουλος, η Τόνια Αντωνίου, η Μαρία Καρακλιούμη, η Πωλίνα Λάμψα, η Αφροδίτη Παπαθανάση, o Aπόστολος Κατσιφάρας, η Κατερίνα Μπατζελή, η Έφη Χαλάτση. Κομβικός θα είναι και ο ρόλος νυν και πρώην συνδικαλιστών, όπως του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, του πρώην προέδρου Χρήστου Πολυζωγόπουλου, του πρώην προέδρου της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Μπράτη κ.α.

Σημαντική αναμένεται να είναι η επιρροή Παπανδρέου και στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, καθώς στο πλευρό του θα βρεθούν με βάση όλες τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες βουλευτές, όπως ο Γιώργος Καμίνης, ο Γιώργος Αρβανιτίδης και, βεβαίως, ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Ήδη, δε, ενεργοποιούνται και αρκετοί πρώην βουλευτές και αυτοδιοικητικοί προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι κινητικότητα καταγράφεται και σε πρώην βουλευτές και στελέχη Παπανδρεϊκού κλίματος που είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αναζητούν τρόπους να συστρατευθούν.

Οι δυο έτεροι βασικοί διεκδικητές, Ανδρουλάκης και Λοβέρδος, συνεχίζουν κανονικά τις περιοδείες τους και τις επαφές τους σε όλη την Ελλάδα, αναπροσαρμόζοντας την στρατηγική τους μετά την προσθήκη του κ. Παπανδρέου στη μάχη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα περιοδεύσει στην Ηλεία, ενώ αύριο Πέμπτη θα επιδιώξει να κάνει επίδειξη ισχύος καταθέτοντας έναν πολύ μεγάλο αριθμό υπογραφών, ανάμεσά τους και πολλών μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής του κόμματος δεν δείχνει καμία διάθεση να μπει σε λογική σύγκρουσης με τους άλλους υποψηφίους και πολύ περισσότερο κατά του κ. Παπανδρέου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος περιοδεύει στην Κρήτη και ενισχύει το προγραμματικό του οπλοστάσιο, εντάσσοντας στο επιτελείο του πρόσωπα όπως ο Γιώργος Σιακαντάρης. Καλωσόρισε την υποψηφιότητα Παπανδρέου, ωστόσο, δείχνει διάθεση ευθείας πολιτικής αντιπαράθεσης με τον πρώην πρωθυπουργό.