Για μία αστυνομία που έχει «καθοριστικό ρόλο» στην ελληνική κοινωνία και λειτουργεί «με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους» έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή εορτασμού της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» και του προστάτη της Αγίου Αρτεμίου, που έλαβε χώρα σήμερα στον προαύλιο χώρο της πρώην σχολής αξιωματικών του Σώματος.

«Ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού. Αυτή είναι η αποστολή της ΕΛ.ΑΣ» , επισήμανε ο υπουργός.

«Η αστυνομία παρεμβαίνει όταν οι νόμοι παραβιάζονται, υπηρετεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και συνδράμει όταν της ζητηθεί κάθε προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας σε κάθε έκτακτη ανάγκη» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ακόμη πως «σε μια σύγχρονη κοινωνία μιλάμε για μια αστυνομία πολλαπλών ρόλων», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή που είχε τον περασμένο χρόνο «στην αποτροπή μιας ασύμμετρης απειλής όταν κράτησε όρθια τα σύνορά μας στον Έβρο απέναντι στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει δυστυχισμένους ανθρώπους».

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως καθημερινά προσθέτει νέες επιτυχίες στην εξιχνίαση εγκλημάτων, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, τις ηλεκτρονικές απάτες, την ενδοοικογενειακή βία.

«Η ΕΛΑΣ αποτελεί ισχυρό κρίκο στο μέτωπο της λογικής απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται τη δημόσια υγεία διαδίδοντας ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις διαδηλώσεις το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι κατοχυρωμένο, όμως υπογράμμισε πως «έχουν γίνει υπερβολές. Η ελεύθερη μετακίνηση πρέπει να διασφαλίζεται, γι' αυτό και ο νόμος πλέον εφαρμόζεται σε απόλυτο βαθμό» .

Για τα πανεπιστήμια είπε πως «αποτελούν χώρους μόρφωσης και ελευθερίας και γι' αυτό «όσοι βρίσκονται εκεί, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια».  Τόνισε πως «οι πρυτανικές αρχές έχουν την ευθύνη των σχεδίων ασφαλείας και εφαρμογής της νομιμότητας στα πανεπιστήμια. Αυτό λέει ο Νόμος.».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ακόμη πως ενισχύεται η παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές και πως θα προστεθούν νέες νυχτερινές περιπολίες, ενώ με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών θα απελευθερωθούν δυνάμεις από γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για μια αστυνομία φιλική στον πολίτη, μια αστυνομία φιλική απέναντι στους νέους ανθρώπους» κατέληξε.