Το θέμα της παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία θα απασχολήσει σήμερα τη Βουλή στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα παρουσιάσουν τις θέσεις και τα ζητούμενά τους τράπεζες, επιχειρήσεις και κοινωνικοί φορείς.

Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, καθώς και εκπρόσωποι από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά αναφορικά με τη ροή διοχέτευσης της ρευστότητας στις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, τη στιγμή που η κυβέρνηση φέρεται να αναζητεί τη «χρυσή τομή» πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση για μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η ανάγκη για τόνωση της χρηματοδότησης είναι επιτακτική, υπογραμμίζοντας πως παρατηρείται δυσκολία πρόσβασης των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό.

Ενδεικτικά, όπως λένε είναι τα τελευταία στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και τονίζουν πως σχεδόν τέσσερις στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν φόβους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.