Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι το έλλειμμα είναι στο 7,3% και στην παρούσα φάση δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για κάτι παραπάνω. Σημείωσε πως εάν προκύψουν έσοδα και δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος είναι πιθανό να ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας στο πρωτοσέλιδο της Αυγής «κάθετο όχι του Σκυλακάκη σε μέτρα στήριξης» τόνισε ότι «τα αυτοαναφορικά πρωτοσέλιδα της Αυγής αφορούν περισσότερο το ΣΥΡΙΖΑ παρά την κυβέρνηση», επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί ποτέ ο «υπεύθυνος δημοσιονομικής πολιτικής να εισηγείται μέτρα»

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με το πρωτοσέλιδο της Αυγής «κάθετο όχι του Σκυλακάκη σε μέτρα στήριξης»: «Δεν σχολιάζω τα πρωτοσέλιδα της Αυγής τα οποία είναι πολύ αυτοαναφορικά, αφορούν περισσότερο το ΣΥΡΙΖΑ παρά την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανακοινώσει την κυβερνητική πολιτική και η κυβερνητική πολιτική ανακοινώνεται από την κυβέρνηση όταν έχει να εξαγγείλει δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα το κάνει. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εκτεταμένο πακέτο στήριξης δεν υπάρχουν αλλαγές σε αυτό το πακέτο και σε ότι αφορά κάποια επιπλέον έσοδα που ήρθαν τον Σεπτέμβριο δεν έχουμε ασφάλεια ότι τα έσοδα αυτά θα επαναληφθούν και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και ότι θα αλλάξει κάτι σε ότι αφορά το δημοσιονομικό σχεδιασμό»., δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ενώ συνέχισε τονίζοντας πως «σε ότι αφορά εμένα, ο ρόλος του υπεύθυνου δημοσιονομικής πολιτικής δεν είναι να εισηγείται δημοσιονομικές δαπάνες, αυτό το κάνουν τα επιμέρους υπουργεία και εμείς ως υπουργείο Οικονομικών αξιολογούμε τη δημοσιονομική κατάσταση στο σύνολο. Δεν μπορεί ποτέ ο υπεύθυνος δημοσιονομικής πολιτικής να εισηγείται μέτρα, αυτό είναι αντίθετο με το ρόλο του και επίσης το έλλειμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό φέτος, είμαστε στο 7,3 και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δημοσιονομικός χώρος, υπάρχει σημαντικό έλλειμμα. Αν προκύψουν επιπλέον έσοδα και η κυβέρνηση αποφασίσει να πάρει επιπλέον μέτρα αυτό είναι άλλο θέμα. Το έλλειμμα είναι ήδη πολύ υψηλό δεν θεωρώ ότι πρέπει φέτος να κάνουμε σοβαρή υπέρβαση αυτού του ελλείμματος. Είναι στο 9,9% το κανονικό έλλειμμα, όχι το πρωτογενές».

Με τα τελευταία μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση των 500 εκατομμυρίων σημαίνει ότι δίνονται για την ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάπως η ακρίβεια αλλά κόβονται από κοινωνικά μέτρα που θα μπορούσαν να αναληφθούν μέχρι το τέλος του χρόνου για ανακούφιση των αδύναμων ;

Ούτως ή άλλως ανακούφιση των κοινωνικά αδύναμων έχουμε σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για το σύνολο των λογαριασμών ρεύματος και με έμφαση σε αυτούς που καταναλώνουν μέχρι 300 ευρώ την κιλοβατώρα αυτή είναι η πλειοψηφία των κοινωνικά αδύναμων. Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η σημαντική αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που αφορά αποκλειστικά ευάλωτα νοικοκυριά, τόνισε.

Αν θα μπορούσατε να δώσετε στους χαμηλοσυνταξιούχους την 13η σύνταξη;

Προσπαθώ να εξηγήσω ότι έχουμε ένα πολύ σημαντικό έλλειμμα, έχουμε φτάσει δύο μήνες πριν το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πολιτική της και για το ’22 και κάνουμε συζήτηση για το τι θα γίνει τους δύο τελευταίους μήνες. Η δημοσιονομική πολιτική είναι κάτι που θέλει μια σταθερότητα και ένα σχεδιασμό, ανέφερε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς αν παγώνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ: Όχι, στον ΕΝΦΙΑ έχουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο, το έχουμε πει με μεγάλη σαφήνεια. Έχουμε έναν αξιόλογο δημοσιονομικό χώρο για το πλαίσιο του ΕΝΦΙΑ δηλαδή πρόσθετα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ λόγω της αύξησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας συν την συμπερίληψη περιοχών που πολύ κακώς δεν είχαν συμπεριληφθεί όλα αυτά τα χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο ΕΝΦΙΑ στην κανονική αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας.

Μιλάμε για 8 ή 12%;

Δεν το ξέρω, δεν έχω δει το τελικό σενάριο περιμένω από μέρα σε μέρα αλλά θα έλεγα ότι αυτή η τάξη μεγέθους είναι μια συντηρητική πρόβλεψη. Αυτό θα το γυρίσουμε πίσω στους πολίτες με τη μορφή μείωσης συντελεστών και συμπερίληψης του συμπληρωματικού φόρου τον κανονικό και ενδεχομένως να υπάρχει και ένα μικρό ακόμη μέρος που έχουμε προϋπολογίσει για το ‘22 που να πάει να συμπληρώσει οπότε η πλειοψηφία των πολιτών θα δει μειωμένο ΕΝΦΙΑ του χρόνου, υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει άρθρο της ΕΦ.ΣΥΝ αν έχει παγώσει η χορήγηση ειδικού επιδόματος σε υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες και ευάλωτα νοικοκυριά και αν υπάρχει τελεσίγραφο από τους δανειστές για τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις: «Η συγκεκριμένη εφημερίδα κάνει σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σε σχέση με τις σχέσεις που έχουμε με τους θεσμούς. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση έχει τελειώσει κανονικά όλες τις αξιολογήσεις, προχωράει με μεγάλη ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις, προφανώς έχουμε θέματα στα ληξιπρόθεσμα γιατί μας είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ένα χάος σε ότι αφορά τις συντάξεις., χάος κυριολεκτικά. Προχωρούμε, έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι εκκρεμείς συντάξεις, θα τελειώσει μέσα στους επόμενους μήνες αυτό το θέμα και αυτό το άγος για το ελληνικό κράτος να μην δίνει σύνταξη κανονικά στην ώρα της θα τελειώσει οριστικά επί δικής μας κυβέρνησης μέσα στις αρχές του ’22», ξεκαθάρισε.

Για το πάγωμα των ενισχύσεων που ήταν να δοθούν τα Χριστούγεννα;

Έχουμε εξαγγείλει μια πολιτική αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε, το (ελάχιστο εγγυημένο) εισόδημα το οποίο στα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά είπαμε ότι θα διπλασιαστεί. Όλες οι εξαγγελίες παραμένουν, τα έξτρα συζητιόνται δημοσιογραφικά. Αυτή τη στιγμή δεν έχω εικόνα από τα έσοδα για το πως θα εξελιχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου συνεπώς το έλλειμμα είναι πολύ μεγάλο συνεπώς δεν μπορεί να ανοίξει καμία συζήτηση.

Για το επίδομα θέρμανσης: Αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι «10 Νοεμβρίου ανοίγει, 10 Δεκεμβρίου θα δοθεί προκαταβολή δηλαδή θα πάρουν όλοι όσοι πήραν επίδομα θέρμανσης ότι είχανε πάρει πέρυσι μόνο που πρέπει να μας φέρουν τα δικαιολογητικά ή πριν ή στην συνέχεια για να πάρουν και το υπόλοιπο».

Ακούστε τη συνέντευξή του