Τρεις παρεµβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου µε διαφορά λίγων 24ώρων ενεργοποίησαν µια σειρά από σενάρια σε σχέση µε τον ρόλο που θέλει να διαδραµατίσει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαµαρά.

Η αλήθεια είναι πως ο κ. Βενιζέλος είναι στην κατηγορία των λίγων πολιτικών που µπορούν ακόµα και µε µια ανάρτηση λίγων λέξεων στα social media να ταράξουν τα νερά. Αυτό δηλαδή που συνέβη µε τις διαδοχικές δηλώσεις του, που είχαν αφενός αντιπολιτευτικό, αφετέρου συµβουλευτικό χαρακτήρα προς την κυβέρνηση. Παρεµβάσεις που σχετίζονταν µε το ζήτηµα της επικριτικής δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Οικονόµου, αναφορικά µε την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αµερικής στο «Σπίτι της Τουρκίας» στις ΗΠΑ, σε σχέση µε την υπογραφή της αµυντικής συµφωνίας µεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, αλλά και µε τον αυξηµένο αριθµό θανάτων από τον κοροναϊό. Το ερώτηµα, λοιπόν, που κυκλοφορεί στα πολιτικά και δηµοσιογραφικά γραφεία είναι αν κρύβεται κάτι πίσω από αυτή την έντονη κινητικότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οσοι έχουν συναντηθεί µαζί του το τελευταίο διάστηµα διαπιστώνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προθέσεις του, ούτε φυσικά πως έχει κάτι «έτοιµο» και, πολύ περισσότερο, πως υπηρετεί κάποιο εν εξελίξει σχέδιο.

«Ένας πλήρως απελευθερωµένος άνθρωπος»

Σύµφωνα µε πρόσωπα που γνωρίζουν την ψυχοσύνθεσή του, «ο Βαγγέλης είναι ένας πλήρως απελευθερωµένος άνθρωπος, που λέει ελεύθερα τη γνώµη του». Κοινώς, από τη στιγµή που δεν έχει καµία κοµµατική δέσµευση, έχει τη δυνατότητα είτε να επικρίνει είτε να χαιρετίζει αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά όχι µόνο. Και αυτό γιατί µε την εµπειρία της διαδροµής του έχει µια συνολική θεώρηση των πραγµάτων, των υπόγειων ρευµάτων της κοινωνίας και, βεβαίως, των συσχετισµών που κάθε φορά διαµορφώνονται.

∆εν πιστεύει ότι οι επικείµενες εκλογές στο Κίνηµα Αλλαγής µπορεί να επηρεάσουν σηµαντικά τις πολιτικές εξελίξεις. Αντιθέτως, ο Βενιζέλος θεωρεί ως ορόσηµο τις εθνικές κάλπες, εκτιµώντας ότι µπορεί να προκληθεί σύγχυση συνολικά στο πολιτικό σκηνικό λόγω του εκλογικού νόµου µε τον οποίο θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές. Μάλιστα, φαίνεται να πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός υποτιµά αυτή τη σηµαντική παράµετρο.

Αποφεύγει τις συνολικές αξιολογικές κρίσεις για την κυβέρνηση και επιµένει στον σχολιασµό πτυχών της ασκούµενης πολιτικής από τη δική του οπτική σκοπιά. ∆εν είναι από τους πολιτικούς που πιστεύουν πως όσα έχουν γίνει αυτά τα περίπου δύο χρόνια µε την πανδηµία θα επηρεάσουν αρνητικά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Στον αντίποδα, υποστηρίζει πως αυτό που θα επικαθορίσει τα πάντα είναι η πορεία της οικονοµίας, και µάλιστα δεν είναι από αυτούς που συµµερίζονται το κυρίαρχο αφήγηµα της αισιοδοξίας, ακόµα και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, µε τον οποίο συνυπήρξαν αρµονικά στην κυβέρνηση Σαµαρά.

Πιστεύει ότι κάποιοι από τους οικονοµικούς δείκτες που πάνε καλά θα έχουν θετικό αντίκτυπο σε έναν περιορισµένο κύκλο ανθρώπων και επιχειρήσεων και όχι συνολικότερα στην κοινωνία. Με βάση και τα προαναφερθέντα, είναι προφανές ότι ο κ. Βενιζέλος έχει ξεκάθαρη άποψη για τις περιορισµένες δυνατότητες του Κινήµατος Αλλαγής και, πολύ περισσότερο, για τη σηµερινή ηγεσία του κόµµατος. Ανθρωπος που γνωρίζει τον τρόπο που σκέφτεται ο Ευ. Βενιζέλος υπογραµµίζει ότι «δεν περιµένει πως θα προκύψει κάτι πολύ θετικό από τις εσωκοµµατικές εκλογές», χωρίς αυτό να σηµαίνει πως διά της εις άτοπον απαγωγής δεν έχει την προτίµησή του για την ηγεσία.

Πάντως, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσουν πρόσωπα που είναι κοντά του, ο ίδιος σε καµία περίπτωση δεν θα έχει ανάµειξη στις εκλογές, ούτε βεβαίως στους συνοµιλητές του υποδεικνύει τι να ψηφίσουν. Ανάλογα, πάντως, µε το πρόσωπο που τελικά θα εκλεγεί, δεν αποκλείει ότι µπορεί να προκύψουν γεγονότα και να προκληθούν εξελίξεις. Απολύτως συνεπής είναι, φυσικά, στην άρνησή του για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο εκτιµά ότι σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κόµµα και πως παραµένει καρπός του ρεύµατος του λαϊκισµού. Για αυτό, άλλωστε, και είναι από τους ανθρώπους που πιστεύουν βαθιά πως θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο ιδεολογικό µέτωπο µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συνεχίσει να παρεµβαίνει λειτουργώντας ως «ελεύθερος σκοπευτής», από τη στιγµή που δεν έχει πολιτικές και κοµµατικές δεσµεύσεις. Αλλά και να συναντά κόσµο που ζητά τη γνώµη του, ιδίως από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων, του τραπεζικού συστήµατος και της πανεπιστηµιακής κοινότητας. Το αν όλα αυτά, βεβαίως, µπορεί να αποτελέσουν τη «µαγιά» για τη δηµιουργία κάτι νέου ή την ενεργότερη εµπλοκή του στην πολιτική σκηνή θα το δείξει ο χρόνος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 9/10