Με όχημα την ίδρυση ενός προοδευτικού ομίλου προβληματισμού ή αλλιώς ένα think tank, δικτυωμένο με διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστημιακά ιδρύματα που φημίζονται για την επιδραστικότητά τους στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, επανακάμπτει στο πολιτικό προσκήνιο και στα δημόσια πράγματα ο πρώην υπουργός της Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Εδώ και αρκετούς μήνες έχει αναλάβει την προετοιμασία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, αποδεχόμενος τη σχετική επαγγελματική πρόταση του επιχειρηματία Δ. Μάρη, ο οποίος στην παρούσα φάση είναι και ο βασικός χρηματοδότης του εν λόγω φιλόδοξου σχεδίου.

Ωστόσο, η φημολογία που έχει αναπτυχθεί και συνοδεύει καχύποπτα τη συνεργασία των δύο ανδρών υπερβαίνει τα όρια του σκοπού της επίμαχης πρωτοβουλίας, καθώς αξιολογείται, κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς και τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με πολιτικά κριτήρια και υποθέσεις περί ανάμιξής τους στα εσωτερικά δρώμενα του προοδευτικού χώρου.

Δηλαδή ανησυχούν μήπως ο συγκεκριμένος προοδευτικός όμιλος προβληματισμού δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο «φερετζές» ενός άλλου πολιτικού σχεδίου, που θα στοχεύει στην πρόκληση «γεγονότων» για αλλαγές στον χώρο της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Άλλωστε, σε ανύποπτο χρόνο τα «Παραπολιτικά» είχαν αναδείξει με εκτενές ρεπορτάζ το σενάριο διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον οποίο ουκ ολίγα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα ήθελαν να τεθεί επικεφαλής την επόμενη ημέρα. Πάντως, η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει πως τέτοιου είδους εγχειρήματα δεν δρομολογούνται με γνώμονα μόνο την επιστημονική συμβολή των εμπνευστών τους στα οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα, αλλά και τις φιλοδοξίες να προκαλέσουν και πολιτικά αποτελέσματα.

Η άνοιξη του 2022, ο χρηματοδότης και οι συσχετισμοί με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ


Τηρουμένων των ιστορικών και συγκυριακών αναλογιών, ένα παρόμοιο προηγούμενο συναντά κανείς στον τρόπο που έδρασε και ο Κώστας Σημίτης πριν φτάσει στο σημείο να αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 1996. Τις ηγετικές του φιλοδοξίες, με δικτυώσεις και επαφές, ξεκίνησε να τις οικοδομεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τον περίφημο ΟΠΕ Κ. Τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας, που στη συνέχεια μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργάνωνε προωθούσε το σενάριο της Κεντροαριστεράς.

Έρευνες και μελέτες

Ωστόσο, όσοι συνεργάζονται αυτή την εποχή με τον Γ. Σακελλαρίδη και τον Δ. Μάρη ξεκαθαρίζουν πως το όλο εγχείρημα δεν στήνεται για να εμπλακούν στις πολιτικές εξελίξεις ή στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2022 ο όμιλος προβληματισμού με επικεφαλής των δράσεών του τον Γ. Σακελλαρίδη θα έχει ξεκινήσει την παραγωγή έργου. Με έρευνες και μελέτες οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Αποδέχθηκε τη σχετική επαγγελματική πρόταση του επιχειρηματία Δ. Μάρη, ο οποίος στην παρούσα φάση είναι και ο βασικός χρηματοδότης του εν λόγω φιλόδοξου σχεδίου


Η ονομασία του ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες οι έννοιες που θα συμπυκνώνει ο συγκεκριμένος φορέας θα παραπέμπουν ευθέως σε αρχές και αξίες όπως η δημοκρατία, η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη και η ισότητα. Επίσης, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, στόχος των πρωτεργατών αυτής της προσπάθειας είναι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν ως συνεργάτες να μην έχουν κομματικό ιστορικό, δηλαδή να μην είναι «χαρακτηρισμένα» στελέχη κομμάτων. Αυτό σημαίνει πως θα ανακοινωθούν ως συνεργάτες κυρίως νέοι επιστήμονες, με προοδευτικές αντιλήψεις, που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εντός και εκτός Ελλάδος.

Έκοψε τις επαφές

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης από τον Νοέμβριο του 2015 έχει κόψει κάθε επαφή με τον Αλ. Τσίπρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλα αυτά τα χρόνια δεν κράτησε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με πολλά στελέχη της Αριστεράς, κυρίως από την ομάδα των «53». Άλλωστε, είναι γνωστή η φιλία του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κάτι που του είχε κοστίσει εσωκομματικά το διάστημα που βρισκόταν στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ήταν η εποχή που στην παρασκηνιακή κόντρα του Νίκου Παππά με τον Ευ. Τσακαλώτο ο Γ. Σακελλαρίδης ασπαζόταν τις θέσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας για σειρά ζητημάτων που κατά καιρούς αποτέλεσαν πεδίο εσωτερικής σύγκρουσης. Όπως οι χειρισμοί της Αριστεράς στον χώρο των ΜΜΕ, η συνεργασία με τους ΑΝ.Ε Λ. και τον Πάνο Καμμένο, η αποδυνάμωση του ριζοσπαστικού και κινηματικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την προσπάθεια «βίαιης» «πασοκοποίησής» του κ.ά. Στη μεταπολιτευτική ιστορία ο Γ. Σακελλαρίδης ανήκει στην κατηγορία των ελάχιστων πολιτικών που όταν διαφώνησαν με το κόμμα τους παρέδωσαν και την κοινοβουλευτική τους έδρα και πήγαν σπίτι τους. Ο ίδιος είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα τον Νοέμβριο του 2019, όταν με δημόσια δήλωσή του αρνήθηκε να δώσει θετική ψήφο στους εφαρμοστικούς νόμους του «αριστερού» μνημονίου.