Σοκ στον πολιτικό κόσμο της χώρας και όχι μόνο έχει προκαλέσει η νέα μάχη που δίνει με την υγεία της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. 

Η κ. Γεννηματά, έπειτα από την επιδείνωση του προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε, ανακοίνωσε πως δεν θα βρίσκεται ξανά υποψήφια για το προεδρικό αξίωμα του κόμματος, αποφασισμένη πλέον να παλέψει στη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της, με αισιοδοξία όπως γίνεται γνωστό από τους κύκλους της. Όπως η ίδια αναφέρει, προτεραιότητα για την ίδια αποτελεί η ενότητα της παράταξης.



Μηνύματα στήριξης από τον πολιτικό κόσμο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε τις ευχές της για ταχεία ανάρρωση στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Τόνισε, επίσης, ότι η κ. Γεννηματά «είναι μαχήτρια και το έχει αποδείξει».

Δίπλα σε αυτόν τον αγώνα που δίνει βρίσκεται και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα, την Τρίτη, λίγο μετά τη γνωστοποίηση του γεγονότος μετέφερε άμεσα τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση, ενώ σήμερα το πρωί την επισκέφθηκε στον Ευαγγελισμό, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας της.

Δείτε ακόμη: Φώφη Γεννηματά: Στον Ευαγγελισμό για να τη δει ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τηλεφωνικά στην κ. Γεννηματά τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση. «Είναι βέβαιο ότι και αυτή τη μάχη, που ίσως είναι πιο σημαντική από τις άλλες της πολιτικής, θα την κερδίσει», αναφέρει σε μήνυμά του.


Κουτσούμπας: Περαστικά από  βάθους καρδιάς 

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας,  απέστειλε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ το εξής μήνυμα: «Θα ήθελα να ευχηθώ από βάθους καρδιάς περαστικά και καλή δύναμη. Με εκτίμηση, Δημήτρης Κουτσούμπας».

Βαρουφάκης: Με θλίβει και προσωπικά - Πλήγμα για την πολιτική ζωή

Τις ευχές του τόσο προσωπικά όσο και του ΜέΡΑ25 στην Φώφη Γεννηματά εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης: «Απ' όλους μας στο ΜέΡΑ25, περαστικά στην Φώφη Γεννηματά. Η είδηση της ασθένειάς της με θλίβει και προσωπικά. Μια σοβαρή ασθένεια είναι εξ ορισμού άδικη και σκληρή. Εν προκειμένω είναι και πλήγμα για την πολιτική ζωή όταν οδηγεί στην απόσυρση μιας πολιτικής αντιπάλου. Σιδερένια!», έγραψε ο κ. Βαρουφάκης στο Twitter.



«Ένωσε» τους υποψηφίους

Οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι για την προεδρία, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης και Ανδρέας Λοβέρδος έστειλαν άμεσα μηνύματα στήριξης στη Φώφη Γεννηματά, αναστέλλοντας τις τρέχουσες δραστηριότητές τους στην πορεία για τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

«Εύχομαι περαστικά και ταχεία ανάρρωση στην Πρόεδρο Φώφη Γεννήματα. Όσο με αφορά, από αυτή τη στιγμή αναστέλλω την προεκλογική μου δραστηριότητα
», αναφέρει στο μήνυμά ο Νίκος Ανδρουλάκης.


Μιλώντας σε τηλεοπτικές εκπομπές το πρωί ο Χάρης Καστανίδης, ενημέρωσε επίσης ότι για λόγους «στοιχειώδους δεοντολογίας» αλλά και συμπαράστασης, φορτισμένος εξέφρασε την ελπίδα να είναι «περαστική αυτή η ταλαιπωρία», τονίζοντας ότι έχει κερδίσει μεγάλες μάχες και θα κερδίσει και αυτή.
Δίπλα στον αγώνα που δίνει βρίσκεται και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης με ανάρτησή του δήλωσε ότι «είμαι δίπλα της ως σύντροφος και ως αγαπημένος φίλος», ενώ έσπευσε άμεσα να την επισκεφτεί στο νοσοκομείο, συνοδεία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου.

Με νέα του ανάρτηση στα social media σήμερα το πρωί, ενημέρωσε ότι αναβάλλει κάθε προγραμματισμένη του ομιλία και συνέντευξη λόγω των δυσάρεστων αυτών εξελίξεων.


«Πρόεδρε, ήμασταν δίπλα σου σε όλες τις εύκολες και δύσκολες μάχες. Είμαστε όλοι δίπλα σου και σε αυτήν, την πιο σημαντική. Γιατί όπως είπαμε και χθες, δεν έχεις χάσει καμία μέχρι τώρα. Δεν βρέθηκε ακόμα η μάχη που θα χάσεις! Γρήγορα δυνατότερη, με τη γροθιά σφιγμένη!», γράφει σε ανάρτησή του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.


Τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Φώφη Γεννηματά, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

«Φώφη, έχω σοκαριστεί. Σου εύχομαι με όλη μου την καρδιά περαστικά. Τα πολιτικά έχουν δευτερεύουσα και μικρή σημασία. Έχεις μεγάλη δύναμη και θα τα ξεπεράσεις όλα. Φιλιά. ΒΒ», έγραψε στο μήνυμά του ο Ευάγγελος ΒενιζέλοςΠεραστικά της ευχήθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της. 

Οι εξελίξεις στις εσωκομματικές εκλογές


Η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, ενδέχεται να προκαλέσει ντόμινο πολιτικών εξελίξεων.

Κατ’ αρχήν, αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα ενόψει των εσωκομματικών εκλογών – που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 και 12 Δεκεμβρίου (α’ και β’ γύρος) – αναμφίβολα, όμως, αλλάζει δραματικά και τις στρατηγικές των υποψηφίων.

Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο συζητείται το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες υποψηφιότητες.


Προτεραιότητα η ενότητα και η προοπτική της παράταξης

Αν και η Φώφη Γεννηματά γνωστοποίησε πως θα αποσυρθεί από την κούρσα της ηγεσίας, τόνισε πως «Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Έμπειρος κομματικός παράγοντας εκτιμούσε πάντως αργά χθες βράδυ ότι δεν τίθεται και δεν υπάρχει λόγος για αναβολή της διαδικασίας – άρα η 5η Δεκεμβρίου παραμένει η μέρα εκλογής αρχηγού.

Σε κάθε περίπτωση, η αρμοδιότητα ανήκει στην ΕΔΕΚΑΠ, η οποία μπορεί να εξετάσει κάθε θέμα και να κάνει τις ανάλογες εισηγήσεις στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Τί είναι ο ατελής ειλεός που έκανε τη Φώφη Γεννηματά να εισαχθεί στο νοσοκομείο

Ο όρος ειλεός αναφέρεται σε παθολογικές καταστάσεις που εμποδίζουν την προώθηση του εντερικού περιεχομένου. Είναι η συχνότερη πάθηση του λεπτού εντέρου, μπορεί όμως να εμφανιστεί και στο παχύ έντερο σε σπανιότερες περιπτώσεις.

Ο ειλεός μπορεί να προκληθεί από διαταραχές του νευρικού συστήματος, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να σταματούν οι περισταλτικές κινήσεις που προωθούν το περιεχόμενο του εντέρου, παραλυτικός ειλεός.

Δείτε ακόμη: Τί ακριβώς είναι ο ατελής ειλεός που έκανε τη Φώφη Γεννηματά να εισαχθεί στο νοσοκομείο

Ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά φαίνεται ότι πάσχει από αποφρακτικό ειλεό.

Στην περίπτωση της: «Η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου», σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Ο ειλεός προκαλεί ισχυρό πόνο, ναυτία και έμετο, απουσία εντερικών κενώσεων και άλλα σοβαρά συμπτώματα.

Για την αντιμετώπισή του αποφρακτικού ειλεού απαιτείται χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να προλάβει ενδεχόμενη τοπική νέκρωση του εντέρου.

Υπενθυμίζεται ότι η Φώφη Γεννηματά έχει δώσει μάχη κι έχει βγει νικήτρια με τον καρκίνο στο στήθος, παλαιότερα.



Η συγκλονιστική εξομολόγηση για τη μάχη της με τον καρκίνο

 
Η Φώφη Γεννηματά σε ηλικία 43 ετών ήλθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο. Το 2008 οι τακτικές εξετάσεις που έκανε λόγω κληρονομικού ιστορικού έδειξαν καρκίνο στον δεξιό μαστό, υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Διαβάστε ακόμη: Φώφη Γεννηματά: Έτοιμη για ακόμη μια δύσκολη μάχη απέναντι στον καρκίνο - Η συγκλονιστική εξομολόγησή της για την ασθένεια

Η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν για την μάχη της με τον καρκίνο.

Πιο συγκεκριμένα, ήταν Ιούνιος του 2020, όταν η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη περιγράφοντας τις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό όταν βρίσκεται κάποιος σε μια τέτοια δεινή θέση.

Και τα όσα είχε πει, ήταν συγκλονιστικά. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου. Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό», είχε πει τότε η Φώφη Γεννηματά.



Για να συνεχίσει: «Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», συμπλήρωσε.

Έχασε και τους δύο γονείς από καρκίνο

Η Φώφη Γεννηματά μπήκε στον στίβο της πολιτικής φέροντας στις πλάτες της ένα πολύ βαρύ όνομα, εκείνο του Γεωργίου Γεννηματά, ο οποίος υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80.

Ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1995, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του και μητέρας της νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κάκιας Βέργου.

h2603765
«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρόνων» έλεγε πριν από ενάμιση χρόνο η Φώφη Γεννηματά.

«Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη ''καρκίνος''. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια», θυμόταν στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Μιλώντας τον Ιούλιο του 2019 στην εκπομπή του Alpha «Happy Day» σημείωσε πως «η μάχη με τον καρκίνο είναι «ένας διαρκής αγώνας, αισιοδοξία, έμαθα να βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο. Έλεγε η μητέρα μου «αν είναι αυτή η τελευταία μέρα της ζωής μου, θα την περάσω κλαίγοντας»; Θυμάμαι ότι ήμασταν στο Μεταξά και έκανε χημειοθεραπείες και δεν καθόταν ποτέ στο κρεβάτι ή ήμασταν μέσα στην κουζίνα με τις τραπεζοκόμες και πίναμε καφέ και κουβεντιάζαμε με τον ορό στο χέρι ή ήμασταν στη βεράντα, κοιτούσαμε τη θάλασσα και κάναμε σχέδια για το καλοκαίρι. Αυτό ήταν ένα βίωμα δικό μου που με βοήθησε πάρα πολύ στη συνέχεια και έμαθα να ζω την κάθε στιγμή, να απολαμβάνω… δεν με ενδιαφέρει η ίντριγκα... Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα από πάνω. Μία είναι η ζωή, δεν επιστρέφει, κάθε στιγμή είναι μοναδική. Θέλει πάρα πολύ αγάπη, πολύ δύναμη να μη σε πάρει από κάτω, να μη ζεις συνέχεια μέσα στην αγωνία. Ήταν πάρα πολύ σκληρές ώρες, απίστευτο σχεδόν. Διότι, όταν έχεις έναν άνθρωπο στην οικογένεια να περνάει 10 χρόνια μια τόσο δύσκολη αρρώστια, δεν φαντάζεσαι ότι θα σου συμβεί και στον πατέρα -είχαμε τη μητέρα μου 10 χρόνια άρρωστη. Δεν το χωρούσε το μυαλό μας, δεν το πιστεύαμε. Έλεγε ο πατέρας μου «θα παλέψω να κάνω πόρτα τη χαραμάδα της ελπίδας» και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ».


Τί την δίδαξε η περιπέτεια της υγείας της: Η ζωή είναι ωραία

Πριν από τέσσερα χρόνια, μιλώντας για την περιπέτεια της υγείας της, η Φώφη Γεννηματά αποκάλυπτε το δίδαγμα που αποκόμισε. «Αυτό που με δίδαξε είναι ότι η ζωή είναι ωραία. Έμαθα να μη χάνω στιγμές. Να απολαμβάνω το σήμερα. Να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Να προσβλέπω στο αύριο», έλεγε τότε.

«Πρέπει να παλεύουμε, να φυλάμε τον εαυτό μας, να τον προσέχουμε, για να είμαστε δίπλα στα αγαπημένα μας πρόσωπα» δήλωνε σε άλλη της συνέντευξη η Φώφη Γεννηματά, προτάσσοντας τη σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση του καρκίνου: «Χρειάζεται η πρόληψη, η ενημέρωση και, αν σου συμβεί, να δώσεις τον αγώνα».