Η εσωκομματική μάχη τοποθετείται σε δεύτερη μοίρα και στο πρώτο βάθρο έρχεται πρωτίστως το σοκ και αμέσως μετά, το ενδιαφέρον των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, εφόσον από χθες έγινε γνωστό ότι η Φώφη Γεννηματά θα κληθεί να δώσει νέα σκληρή μάχη με την ασθένειά της.

Η ίδια ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τη διεκδίκηση μίας νέας θητείας στην προεδρία και πλέον γίνεται μία προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση για τα επόμενα βήματα, ώστε να μην επικρατήσει κλίμα αβεβαιότητας.

Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναγκάζει τα ηγετικά στελέχη να «τρέξουν» ώστε να ξεκαθαρίσουν πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία, εφόσον η εκλογή του νέου προέδρου είναι στις 5 Δεκεμβρίου.

Αν και δεν τίθεται για οποιαδήποτε τροποποίηση στη διαδικασία, αξίζει να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο αλλαγών τέθηκε εκ των πραγμάτων από τους ίδιους τους υποψήφιους, καθώς ο ένας μετά τον άλλο αναστέλλουν τις προεκλογικές εκδηλώσεις των επόμενων ημερών – τουλάχιστον.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης το είπε στην αρχική του δήλωση, ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι προέχει η μάχη της Φώφης για την υγεία της, «αυτό είναι το κύριο μέλημά μας αυτή τη στιγμή», ενώ ο Χάρης Καστανίδης ενημέρωσε χθες το βράδυ ότι «στοιχειώδης δεοντολογία και η συντροφική αγάπη προς τη Φώφη μου επιβάλλουν να ανακοινώσω την αναβολή των προγραμματισμένων για αύριο και μεθαύριο ομιλιών μου στο Περιστέρι και τον Πειραιά».

Υπό αυτές τις συνθήκες, όλοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το νέο πεδίο.

Προτεραιότητα η ενότητα και η προοπτική της παράταξης

Αν και η Φώφη Γεννηματά γνωστοποίησε πως θα αποσυρθεί από την κούρσα της ηγεσίας, τόνισε πως «Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Έμπειρος κομματικός παράγοντας εκτιμούσε πάντως αργά χθες βράδυ ότι δεν τίθεται και δεν υπάρχει λόγος για αναβολή της διαδικασίας – άρα η 5η Δεκεμβρίου παραμένει η μέρα εκλογής αρχηγού.

Σε κάθε περίπτωση, η αρμοδιότητα ανήκει στην ΕΔΕΚΑΠ, η οποία μπορεί να εξετάσει κάθε θέμα και να κάνει τις ανάλογες εισηγήσεις στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για τη λήψη οριστικών αποφάσεων.