«Έχει επιβαρυνθεί η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως η έναρξη των έργων της γραμμής 4 θα δημιουργήσει αναταραχή, ενώ είπε ότι είναι έτοιμο το πρόγραμμα «Ανάσα για την Αθήνα» που περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα όπως η επιστροφή του δακτυλίου από τις 25 Οκτωβρίου.

Ακόμη επισήμανε ότι ο δακτύλιος θα βασίζεται σε πρώτη φάση στη λογική των μονών – ζυγών και στη συνέχεια θα μπει τέλος σε εξαιρέσεις και παραθυράκια.

Με αφορμή την εκδήλωση στο ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, ο υπουργός είπε πως παρών και ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και κεντρικός ομιλητής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι η εκδήλωση έχει συμβολισμούς, καθώς - όπως είπε - θα γιορτάσουμε την ενότητα του κόσμου, τα 47χρονια και την πορεία του κόμματος στην Ευρώπη.
Τέλος ανέφερε πως είναι ακραίο που μας γυρίζει χρόνια πίσω, δηλώσεις ότι ο κομμουνιστής είναι μεγαλύτερη απειλή από τον Τούρκο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Καραμανλή στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, και θα έλεγα και σε όλες τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, έχει επιβαρυνθεί, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αυτό. Νομίζω όσοι ζούμε στο κέντρο της πόλης βιώνουμε καθημερινά μια κατάσταση που τείνει να γίνει αφόρητη. Το θέμα αυτό δεν αντιμετωπίζεται μόνο από ένα ή δυο υπουργεία ή μόνο από το δήμο και την περιφέρεια, νομίζω ότι χρειάζεται όλοι να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να ενώσουμε τις δυνάμεις και να κάνουμε ένα σοβαρό ολοκληρωμένο σχεδιασμό».

«Γι’ αυτό κι εμείς ως υπουργειο Μεταφορών ανακοινώσαμε ότι κάνουμε δεκτό ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων που λεει απλούστατα να δημιουργηθεί ένας θεσμός έτσι ώστε να μπορούν όλοι αυτοί οι φορείς να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα, κάτι το οποίο γίνεται σε όλο το κόσμο και σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Αυτό είναι λοιπόν ένα παρατηρητήριο μεταφορών διότι μπορείτε να φανταστείτε οτι εάν εγω πάρω ένα μέτρο στο δήμο πχ Χολαργού μπορεί να επηρεάσω την κίνηση σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Ανάσα για την Αθήνα», ο κ. Καραμανλής δήλωσε: «Εμείς εδώ και πάρα πολύ καιρό επειδή ξεκινάνε και τα έργα της γραμμής 4 και καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει και αρκετά κυκλοφοριακά προβλήματα γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο έργο στο κέντρο της Αθήνας το οποίο πρέπει να γίνει αλλά θα δημιουργήσει μια αναταραχή, έχουμε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο το οποίο έχουμε ονομάσει ''ανάσα για την Αθήνα''. Έχουμε λοιπον βραχυπρόθεσμα μέτρα και μακροπρόθεσμα μέτρα».

«Αυτό που ανακοινώσαμε είναι ότι πρέπει ο δακτύλιος να μπει σε λειτουργία από τις 25 Οκτωβρίου με μια μεγάλη διαφορά όμως, και επειδή ο δακτύλιος, το ακούω αυτό να λέγεται από πολλούς, είναι ένα ξεπερασμένο μέτρο τα λεγόμενα ''μονά –ζυγά'', εδώ θα γίνει μια προσπάθεια και θα το εξειδικεύσουμε αυτό τις επόμενες μέρες και θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε τα τεράστια παράθυρα που υπάρχουν στις εξαιρέσεις. Αυτά θα τα εξειδικεύσουμε με τους συναρμοδίους υπουργούς τις επόμενες μέρες και θα ενημερώσουμε τους πάντες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι από τις 25 Οκτωβρίου που θα βγει η ΚΥΑ, θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, δεν θα κάνουμε πράγματα τα οποία είναι απότομα. Θα μπει ο δακτύλιος στα μονά ζυγά και οι εξαιρέσεις που υπήρχαν νομίζω ότι πρέπει κάπως να τις μαζέψουμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη να μπουν διόδια για το κέντρο της Αθήνας, ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Δεν έχουμε πάει σε αυτό το μέτρο ακόμη, γίνεται μια προσπάθεια να κάνουμε σε πρώτη φάση με το δακτύλιο, σε δεύτερη φάση με τη διεύρυνση των γεωγραφικών ορίων του δακτυλίου, σε άλλη φάση να κάνουμε προσπάθειες έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα να μην έχουμε 9 στα 10 αυτοκίνητα μόνο με έναν οδηγό».

«Δηλαδή να δώσουμε ώθηση σε αυτό που λέγεται carpooling και το car sharing. Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούμε να κάνουμε και να θεσπίσουμε για να αποφύγουμε τα τέλη διέλευσης τα οποία όμως είναι και αυτά μια πρόταση η οποία δεν σας κρύβω ότι έχει πέσει στο τραπέζι. Δεν τη συζητάμε σε αυτή τη φάση γιατί πρέπει να πάμε βήμα-βήμα και να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί, όμως μπορούμε να φτάσουμε σιγά-σιγά στον περιορισμό κάποιων παλιών ρυπογόνων αυτοκινήτων ή φορτηγών στο κέντρο της Αθήνας, αυτό είναι μια πρόταση που έχει γίνει και στο παρελθόν», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Δεν μπορεί από τη μια να γκρινιάζουμε και να έχουμε πρόβλημα με το κυκλοφοριακό και την κίνηση και από την άλλη όταν έρχονται κάποιοι περιορισμοί να λέμε ''γιατί μας περιορίζετε;''. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, δεν είναι εύκολο αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο προσπαθούμε άμεσα να το λύσουμε», επίσημανε ο υπουργός.

Με αφορμή την αυριανή εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή για τον εορτασμό των 47 ετών από την ίδρυση της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής ανέφερε: «Στην εκδήλωση αυτή θα είναι παρών και θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής. Τους προσκεκλημένους θα τους καλωσορίσουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος, ο κ. Μολυβιάτης και ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής. Αυτή η εκδήλωση έχει έναν συμβολισμό, είναι μια εκδήλωση για να γιορτάσουμε πολλά γεγονότα. Την ενότητα του κόμματος, τα 47 χρόνια, την πορεία μας στην Ευρώπη η οποία διακυβεύτηκε πριν από μερικά χρόνια και να καταλάβουμε όλοι ότι αυτή η χώρα χρειάζεται σοβαρές παρατάξεις που βάζουνε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει ένας επαναπροσανατολισμός του τι είναι η ΝΔ και που πρέπει να πάει, ο υπουργός απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η απάντηση σε όλα αυτά βρίσκεται στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ η οποία είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Αυτή τη διακήρυξη νομίζω ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε σε αυτή την παράταξη υπηρετούμε και αυτό το οποίο λεει αυτή η διακήρυξη είναι ότι η ΝΔ βρίσκεται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς. Αυτά τα έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974, από τότε τα λέμε».

Ερωτηθείς αν μπορούν να ανήκουν ακροδεξιοί στη ΝΔ, επισήμανε: «Δεν νομίζω ότι μπορούν να ανήκουν ακροδεξιοί στη ΝΔ. Η ΝΔ είναι το κόμμα που το 1974 θέσπισε την τρίτη ελληνική δημοκρατία, έβαλε ένα τέλος στην πολύ προβληματική και τραγικά για τα εθνικά συμφέροντα περίοδο της ακροδεξιάς και της χούντας, έλυσε το πολιτειακό επομένως η ιστορία μας και μόνο δίνει μια σαφή απάντηση».

ΔΗΜ: Είναι δεξιό ή ακροδεξιό να λες ότι ο κομμουνιστής είναι χειρότερος από τον Τούρκο;

«Είναι ακραίο και μας γυρνάει σε μια εποχή που πρέπει να ξεχάσουμε και επίσης επειδή τον τελευταίο καιρό έχει γίνει της μόδας να μιλάμε για ζητήματα που μας πάνε πίσω 50 χρόνια, να θυμίσω ότι η ΝΔ υπήρξε η παράταξη που νομιμοποίηση το ΚΚΕ. Επομένως ναι, αυτές οι αναφορές και αυτές οι υπερβολές ανήκουνε στο χθες και ναι κατά την προσωπική μου άποψη είναι μια ακραία πολιτική ρητορική», τόνισε ο κ. Καραμνλής.

Ερωτηθείς ποια είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που παραμένει όρθιο και σταθερό γιατί η ιδρυτική της διακήρυξη και οι αρχές της παραμένουν στην επικαιρότητα. Διαφοροποιήσεις με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ηλίου φαεινότερον ότι υπάρχουν ίσως θα πρέπει να ρωτήσετε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να μας πει επιτέλους τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα; Είναι ένα κόμμα που φλερτάρει με την σοσιαλδημοκρατία; Επομένως εμείς έχουμε μια σαφή διαφορετική προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ πολιτική, ιδεολογική και θα έλεγα και αισθητική».

Ερωτηθείς αν θα είναι στην αυριανή εκδήλωση ο κ. Σαμαράς, δήλωσε: «Βεβαίως θα είναι όλοι οι βουλευτές και όλοι οι ευρωβουλευτές και όλα τα μέλη της κυβέρνησης έχουνε κληθεί και ο κ. Σαμαράς θα δώσει και αυτός το παρών του».

Αναφορικά με την εξεταστική που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις και για τη λίστα Πέτσα, τόνισε: «Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας καταφεύγουν σε αυτή την πρόταση προκειμένου να κρυφτούνε και να δικαιολογήσουν την απίστευτη αποτυχία και την ανεπάρκειά τους απέναντι σε ζητήματα ουσίας όπως είδαμε πριν από μερικές μέρες για τη συμφωνία της Ελλάδας και της Γαλλίας. Προσπαθούνε να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα διότι καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν εναλλακτική πολιτική πρόταση».