«Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ θα είναι για μια 5ετία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ.

Εκτίμησε ότι οι νέοι εξοπλισμοί από την Ελλάδα έχουν δημιουργήσει νευρικότητα στην Άγκυρα. «Είναι πρωτόγνωρη η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κ. Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του είναι πολύ έντονη και επιθετική δείχνει ακριβώς το πόσο έχει ενοχληθεί η άλλη πλευρά από αυτές τις εξελίξει», είπε.

«Αν θα πάμε σε περαιτέρω όξυνση της κατάστασης, δεν μπορω να το πω, γιατί ξέρετε ότι πολλές φορές υπάρχει και το στοιχείο του απρόβλεπτου όμως εμείς θα κάνουμε οτιδήποτε δυνατό και να μην υπάρχει η όξυνση αλλά και από την άλλη να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από κυριαρχικά μας δικαιώματα», απάντησε στο αν θα έχουμε έναν «θερμό χειμώνα».

Τόνισε ότι το Τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν αναγνωρίζεται από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και καμία χώρα που είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο.

Είπε πως η στρατικοποίηση των νησιών γίνεται για την προστασία τους.

Ανέφερε πως η Πολωνία βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου για παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι είχε καταφέρει να έχει μηδενικές διπλωματικές σχέσεις με την Αυστρία