Έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, στο όνομα της εθνικής ομοφωνίας και της πρόδηλης εθνικής ανάγκης έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και έκανε λόγο για αλλαγή του δόγματος της Τουρκίας, κατά τη συζήτηση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας.

Όπως εξήγησε ο Νίκος Δένδιας οι γείτονες πλέον έχουν διατυπώσει μια άλλη σκέψη ότι αν τα νησιά δεν είναι αποστρατικοποιημένα δεν είναι ελληνικά.

«Άκουσα διάφορες σκέψεις περί του τρόπου συνεννοήσεως με την Τουρκία. Στην επιτροπή σας καταμέτρησα κάποιες από τις αντιφάσεις της Τουρκίας. Παρακαλώ μην διαλανθάνει της προσοχής σας. Τις τελευταίες εβδομάδες ή μέρες η Τουρκία έχει διατυπώσει μια άλλη σκέψη που είναι πέραν των απίστευτων που έχει διατυπώσει. Ισχυρίζεται ότι η αποστρατικοποίηση των νησιών Αιγαίου συνιστά όρο αναγνώρισης της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών αυτών», είπε και εξήγησε: «Δηλαδή αν δεν είναι αποστρατικοποιημένα τα νησιά δεν είναι ελληνικά και διαμαρτυρήθηκε όταν ένας από τους υπουργούς έβγαλε φωτογραφία πάνω σε ένα από αυτά τα νησιά».

Σύμφωνα με τον ίδιο «όταν έχουμε αυτή την Τουρκία απέναντι μας με αυτή τη στάση τις βλέψεις και αυτήν  την συμπεριφορά θα πρέπει να θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να μην συμφωνήσει με μια υπερδύναμη να υπογράψει αυτή τη συμφωνία», αναρωτήθηκε.

Ο υπουργός κλείνοντας την ομιλία του, απευθυνόμενος προς τα έδρανα των βουλευτών της αντιπολίτευσης τους κάλεσε αν όντως υπάρχει διαφωνία για τις φρεγάτες – όχι επί του όπλου αλλά άλλων ζητημάτων – να το συζητήσουμε.

«Εδώ όμως δεν συζητούμε επί του εξοπλιστικού των φρεγατών», επεσήμανε. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε μάλιστα ότι πλέον δεν υφίσταται περιθώριο εθνικής ευθύνης που οδηγεί στην μη ψήφιση της Συμφωνίας. «Σας καλώ στο όνομα εθνικής ομοφωνίας και εθνικής ανάγκης που είναι πρόδηλη  να την υπερψηφίσετε και όλα τα άλλα θα έχουμε χρόνο να το συζητήσουμε», είπε κλείνοντας.