Απαντήσεις στον πρωθυπουργό δίνει από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας με κατά μέτωπο επίθεση σχολιάζοντας «Πάει πολύ το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού. Θα κριθούμε από την ιστορία και τους πολίτες. Επιβάλλεται να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας και οι πολίτες να κρίνου» και συνέχισε «πρόκειται κατά την άποψή μας για μια κακή συμφωνία. Δεν δίνουμε συναίνεση στο λάθος κύριε Μητσοτάκη. Ακριβώς γιατί τις πράξεις μας και την ψήφο μας σήμερα θα τις κρίνουν οι πολίτες».

«Σκληρά λόγια» από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ

«Δικές σας κυβερνήσεις χρεοκόπησαν την χώρα. Βγάλαμε τη χώρα από αυτή τη δύσκολη θέση. Όταν διαπραγματευόμασταν εμείς είχαμε στο μυαλό μας την αναγκαιότητα για επαρκή άμυνα, αλλά και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης γελάει γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι της οικογένειάς του και ψωνίζει φρεγάτες, λες και ψωνίζει γραβάτες. Εμείς παλέψαμε για την λελογισμένη ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης».

«Κυβερνάτε μια άλλη χώρα. Φουσκώσατε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δις ευρώ. Οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Ξεπερνάτε τις κυβερνήσεις που χρεοκόπησαν τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως «Είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε μέχρι τέλους και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου που φεύγει από το δημόσιο ταμείο. Αυξάνεται τον προϋπολογισμό για την άμυνα, αλλά μειώνεται τον προϋπολογισμό για την υγεία. 41% αύξηση εν μέσω πανδημίας».

«Γιατί όταν το Oruc Reis όργωνε το Αιγαίο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα λέγατε ότι το πήραν να κύματα;" Ωραίο το μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού και τα μεγάλα λόγια. Ωραιότερα όμως είναι τα αληθή λόγια. Διότι εθνικό είναι το αληθές. Ξαφνικά βρεθήκαμε με πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μας; Παίρνουμε στις 3 φρεγάτες και μια δώρο σαν τις πίτσες που φέρνουν τα delivery boys».

«Η θέση μας είναι κρυστάλλινη»

«Δεν είναι μια συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Είναι μια ανισοβαρή συμφωνία Είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε Έλληνες στρατιώτες να πολεμήσουν στο Σαχέλ και σε αντάλλαγμα η Γαλλία δεν υποχρεούται να μας στηρίξει εκτός των χορικών μας υδάτων".

Πώς θα συγκριθούμε με την Τουρκία σε μια κούρσα εξοπλισμών; Η θέση μας είναι κρυστάλλινη. Δεν συναινούμε σε μια λάθος στρατηγική. Δεν συναινούμε σε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών.

Η στάση μας είναι στάση ευθύνης, βαθιά πατριωτική. Δεν συναινούμε στο λάθος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πολύ σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση θα διορθώσει αυτή τη λάθος κατεύθυνση στην εξωτερική μας πολιτική και θα επιστρέψει τη χώρα στο δρόμο της ειρήνης και της ασφάλειας, εκεί όπου διαχρονικά ανήκει".