«Είναι καλό να έχουμε μια συνεργασία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η συμφωνία όπως είναι διατυπωμένη δεν παρέχει προστασία.

Παράλληλα χαρακτήρισε αδυναμία της συμφωνίας το γεγονός πως καμία από τις φρεγάτες δεν θα γίνει σε ελληνικά ναυπηγεία.

Τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την συμφωνία Ελλάδας –Γαλλία και τις ενστάσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Βενιζέλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Είναι καλό να έχουμε μια συμφωνία αμυντικής συμμαχίας με τη Γαλλία. Είναι καλό γενικότερα και για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας και γιατί μας συμφέρει να έχουμε στενές στρατηγικές σχέσεις με τη Γαλλία για αυτό και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας επί των ημερών μας. Άρα το ζητούμενο είναι να έχουμε μια συμφωνία που να προστατεύει τα συμφέροντά μας. Η πίεση της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο με το Ορούτς Ρέις για μήνες εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, πρόσφατα με την προσπάθεια να παρεμποδιστεί γαλλικό μάλιστα πλοίο ερευνητικό στην ΑΟΖ που συμφωνήσαμε με την Αίγυπτο τι σημαίνει; Σημαίνει ότι η Τουρκία προσανατολίζει την επιθετικότητά της το τελευταίο διάστημα στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα, και ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια ασφυξία στα κυριαρχικά μας δικαιώματα περιορίζοντας μας στα 6 μίλια. Απέναντι σε αυτή την τουρκική επιθετικότητα η συμφωνία όπως είναι διατυπωμένη δεν παρέχει προστασία».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κ. Μακρόν θα κάνει δήλωση, ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε: «Υπάρχουν διαρροές από την κυβέρνηση και από το υπουργείο Άμυνας που ισχυρίζονται ότι καλύπτεται και η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα έτσι όπως είναι διατυπωμένη η συμφωνία εάν επομένως ισχύουν οι διαρροές αυτές γιατί να μην επιβεβαιωθεί αυτό με μια ρηματική διακοίνωση από τη Γαλλία είτε επίσημα είτε με μια επίσημη δήλωση του προέδρου».

«Η αντίθεσή μας στη συμφωνία εάν δεν διορθωθεί είναι πρώτον ότι δεν μας προστατεύει ως προς το άρθρο 2 και ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβής ως προς τη διεθνή εικόνα της χώρας μας και υπονομεύει πάγιες σταθερές της κυβερνητικής μας πολιτικής υποχρεώνοντας μας να συμμετέχουμε σε επιχειρήσεις της Γαλλίας που δεν είναι στην επικράτειά της, δεν είναι στην υφαλοκρηπίδα ή στην ΑΟΖ της οπότε πράγματι θα πρέπει να ισχύει ο όρος της αμοιβαιότητας, είναι σε περιοχή παλαιάς της αποικίας. Εμείς θέλουμε να προωθήσουμε την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στο Σαχέλ στην υποσαχάρια Αφρική όπου είναι οι πρώην αποικίες της Γαλλίας είχαμε συμφωνήσει ως Ελλάδα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε κοινές ευρωπαϊκές αποστολές για ζητήματα που αφορούν εκπαίδευση της κυβέρνησης, προστασία από την τρομοκρατία αυτό είναι άλλο και άλλο να στείλουμε εκστρατευτικό μάχιμο σώμα σε πρώην αποικιακή δύναμη στο πλαίσιο μιας διμερούς αποστολής της Γαλλίας», δήλωσε επιπρόσθετα.

Με αφορμή την αναφορά του κ. Τσίπρα «γυρίσαμε στην εποχή του Άκη και του Γιάννου;», ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Θα σας πω γιατί το είπε, για να μη γυρίσουμε στις εποχές της μίζας έχουν καθιερωθεί αυστηροί κανόνες με τον τόπο με τον οποίο γίνονται οι προμήθειες. Πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία από τέσσερις ειδικές επιτροπές του Στρατού, ξεκινώντας από τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων και φτάνοντας στο συμβούλιο Άμυνας, ούτως ώστε να ξέρουμε ότι η προμήθεια που θα γίνει είναι αυτή που έχουν ανάγκη οι Ένοπλές Δυνάμεις και να προχωρήσουμε αναλόγως. Αυτό για τις φρεγάτες έχει γίνει ακριβώς γιατί ήτανε στο πλαίσιο του προγραμματισμού που είχαμε ξεκινήσει εμείς όμως ότι έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός εκ τότε δηλαδή τα 12 συν 6 RAFALE, τα 6 RAFALE τα οποία ανακοίνωσε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη αυτά από το κεφάλι του τα έχει βγάζει.

«Δεν έχουν περάσει από καμία θεσμική διαδικασία και άρα υπονομεύουν τον τρόπο άμυνας που έχουμε σκεφτεί κοινοβουλευτικά όλα τα κόμματα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενα αυθαίρετων προμηθειών και επιστροφή στην εποχή της μίζας. Και αν αυτό το συνδυάσουμε με την γενικότερη τακτική των απευθείας αναθέσεων που βλέπουμε να κορυφώνεται παντού έχουμε πράγματι σημαντικό πρόβλημα. Μια άλλη αδυναμία της συμφωνίας που εμείς την είχαμε αλλιώς διαπραγματευτεί, είναι ότι καμία από τις φρεγάτες δεν πρόκειται να χτιστεί σε ελληνικά ναυπηγεία ενώ εμείς το θεωρούσαμε βασικό αυτό να γίνει», σημείωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν όντως ισχύει η δήλωση του κ. Καμμένου ότι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την εμπόδισε η Γερμανία να ολοκληρώσει τη συμφωνία για τις φρεγάτες, απάντησε: «Εμείς διαπραγματευόμασταν ακριβώς επειδή ήμασταν ακόμα στη φάση του τέλους του μνημονίου και της αρχής της μεταμνημονιακής εποπτείας να χρηματοδοτήσουμε την αγορά των φρεγατών από τα ANFAs την επιστροφή δηλαδή από την ΕΚΤ των υπερκερδών που είχε πάρει από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό η Γαλλία το είχε συμφωνήσει δηλαδή το μερίδιο που τους αναλογούσε από αυτά τα ομόλογα να τα δεχτεί ως αμοιβή για τις φρεγάτες, η Γερμανία το είχε αρνηθεί. Εκεί να αναφέρεται ο κ. Καμμένος. Εκείνη την περίοδο δεν είχε χαλαρώσει το δημοσιονομικό σύμφωνο, δεν μπορούσαμε να βρούμε χρήματα να πληρώσουμε ακριβώς γιατί βρισκόμασταν σε καθεστώς μνημονιακής εποπτείας».

ΔΗΜ.: Άρα κάνατε πίσω

«Το ''κάνατε πίσω'' σημαίνει ότι αναθεωρήσατε το βασικό σας στόχο. Δεν μπορούσε να γίνει η εκταμίευση αυτή με το βέτο της Γερμανίας», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΔΗΜ: Άρα επιβεβαιώνετε αυτό που λεει ο κ. Καμμένος

«Επιβεβαιώνω την οικονομική αυτή διαδικασία η οποία ήταν αναγκαία για να γίνει να έχει και τη συμφωνία της Γερμανίας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου για την πορεία της πανδημίας, δήλωσε: «Η αποτυχία της κυβέρνηση φαίνεται καταρχάς από τους αριθμούς, προφανώς δεν έγινε ξαφνικά πολέμιος της κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος, φαίνεται όμως και από τον ανασχηματισμό. Έφυγε ο κ.Κικίλιας, έφυγε ο κ. Κοντοζαμάνης χθες παραιτήθηκε και ο κ. Αρκουμανέας. Αν επρόκειτο για την επιτυχία για την οποία επιχαίρει η κυβέρνηση δεν θα έφευγαν τα στελέχη που είχαν αναλάβει τη βασική διαχείριση του έργου αυτού».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι φταίει η κυβερνηση για τον μεγάλο αριθμό των νεκρών από την πανδημία, απάντησε: «Είναι προφανές ότι αυτό αντανακλά αδυναμίες του ΕΣΥ και η βασική μας κριτική είναι ότι δεν πάρθηκαν μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό. Βλέπουμε να έχουν χαριστεί ΜΕΘ που να μην λειτουργούν ακριβώς επειδή δεν υπάρχει προσωπικό να τις λειτουργήσει. Ακόμα και για το χαμηλό αριθμό εμβολιασμού μεγάλη ευθύνη έχει η διχαστική ρητορική της κυβέρνησης...».