Σε κλίμα σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων οδεύει το ΚΙΝΑΛ προς τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου. Οι τόνοι, μετά τα γεγονότα της Κυριακής στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, έχουν ανέβει στα ύψη και πολλοί εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης και για την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται το κόμμα με την ηγεσία που θα προκύψει στις 5 ή στις 12 Δεκεμβρίου.

«Αν η αντιπαράθεση ξεφύγει, θα υπονομεύσουμε την προοπτική της παράταξης», προειδοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Εγγυώμαι την ενότητα και την προοπτική της παράταξης», δηλώνει η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογραμμίζει ότι δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ η αιχμαλωσία στα μονοψήφια ποσοστά και στις χαμηλές επιδόσεις.

Η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ στελεχών με αφορμή τη συλλογή των 5.000 χιλιάδων υπογραφών συνεχίζεται, ωστόσο, παρασκηνιακά, με την πλευρά Καστανίδη να διατυπώνει κατηγορίες για μεθόδευση με στόχο τον αποκλεισμό του.

Συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά επιμένουν ότι τηρούνται οι καταστατικές διατάξεις και δεν πρόκειται να αποκλειστεί κανείς από την προεκλογική εκστρατεία, εφόσον έχει συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό υπογραφών από μέλη ή νέα μέλη του κόμματος.

Συνεργάτες του Χάρη Καστανίδη υποστηρίζουν ότι έχει εξασφαλίσει τις 5.000 υπογραφές, αλλά υπενθυμίζουν την πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη να υπάρξει πολιτική απόφαση για την ανακήρυξη υποψηφίων-κοινοβουλευτικών στελεχών, όπως έγινε και στο παρελθόν, καθώς «το ενδεχόμενο αποκλεισμού της υποψηφιότητας Καστανίδη θα είναι πλήγμα για την δημοκρατική παράταξη και για την δημοκρατία», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη προσκείμενα στον κ. Λοβέρδο.

Από το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη προτείνουν τη λύση να υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητας Καστανίδη μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή να συμφωνήσουν άτυπα οι κ. Λοβέρδος και Ανδρουλάκης προκειμένου να συγκεντρώσουν το 15% των υπογραφών της Κεντρικής Επιτροπής υπέρ του κ.Καστανίδη.

Το πιθανότερο σενάριο πάντως παραμένει η ανακήρυξη και των τεσσάρων υποψηφίων με τις υπογραφές μελών και φίλων του κόμματος.

«Εκείνο που αποκλείεται είναι να προτείνουν υποψηφίους μέλη ή φίλοι άλλων κομμάτων», επισημαίνουν υποστηρικτές της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά η οποία σήμερα επισκέπτεται τη Σλοβενία προκειμένου να συμμετάσχει – όπως και ο Αλέξης Τσίπρας με την ιδιότητα του παρατηρητή- στην αυριανή προπαρασκευαστική συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών που έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

«Είμαστε η παράταξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι οριοθετούμαστε με σαφήνεια κι απ' τα δεξιά μας ,κι απ' τα αριστερά μας», υπογράμμισε με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή των άγριων συγκρούσεων ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας λόγο για την ανάγκη ισχυροποίησης της προοδευτικής παράταξης μέσω των εσωκομματικών εκλογών.

Υπέρ της ενίσχυσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας τάσσεται και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι υποστηρίζει την πολιτικοποίηση της αντιπαράθεσης και δεν πρόκειται να προσφύγει στις προσωπικές επιθέσεις. Ο κ. Λοβέρδος την Πέμπτη ξεκινά διήμερη εκστρατεία στην Κέρκυρα, ενώ συγκεντρώνει υπογραφές στην λίστα των υποστηρικτών του.

Χαρακτηρίζει τιμητική την ανοικτή στήριξη της υποψηφιότητας του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από τους συναδέλφους του βουλευτές Χαρά Κεφαλίδου, Νάντια Γιαννακοπούλου και Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και δεσμεύεται ότι εφόσον θα εκλεγεί θα διπλασιαστούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.

Όπως και η Φώφη Γεννηματά, οι άλλοι υποψήφιοι για την ηγεσία διαβάζουν προσεκτικά τα μηνύματα των μελών από τους διάφορους νομούς και ειδικά από τις περιοχές με τις «μεγάλες κάλπες», στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Αχαία και τη Λάρισα.