«Οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, όπως και οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου θα γίνουν κανονικά», τόνισε στα  Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Παράλληλα, σημείωσε πως η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, όχι μόνο των εμβολιασμένων και με ισχυρή παρότρυνση για την τήρηση όλων των μέτρων όπως η χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα, είπε: «Θα πρέπει να γίνουν και θα γίνουν κανονικά. Οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά με όλους απλώς με  ισχυρή παρότρυνση να τηρηθούν  τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία,  και τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία λένε ότι όταν είμαστε σε ανοιχτό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός, και στις παρελάσεις υπάρχει συγχρωτισμός, θα πρέπει να φοράνε προστατευτική μάσκα. Αυτό θα είναι μια ισχυρή παρότρυνση  της πολιτείας προς τους πολίτες που πρόκειται να συμμετάσχουν στους εορτασμούς αυτούς να φοράνε τη μάσκα τους».

«Δεν είναι για να κάνουμε διαδήλωση»

Για το αν η παρέλαση μπορεί να γίνει «θέατρο» άλλων εκδηλώσεων, ο κ. Βορίδης τόνισε: «Όχι δεν το πιστεύω αυτό και νομίζω ότι δεν υπάρχει λογική σε αυτό, όχι ότι πάντα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν λογική. Ακούστηκε ένα επιχείρημα το οποίο το συμμερίζομαι, ότι δεν μπορεί να γίνονται όλες οι διαδηλώσεις και όλοι οι συγχρωτισμοί χωρίς κανένα περιορισμό αλλά εδώ που έχουμε μια παρέλαση μέσω της οποίας τιμώνται κορυφαία ιστορικά γεγονότα τα οποία αποτελούν την εθνική μας γιορτή και την εθνική μας μνήμη, δεν μπορεί σε αυτή την περίπτωση να έχουμε απαγορεύσεις. Εγώ συμμερίζομαι απολύτως αυτή την προσέγγιση, λεω ότι είναι σωστό και για  αυτό οι παρελάσεις θα γίνουν. Από την άλλη πλευρά το να επιχειρήσει κάποιος,  όπως κάνανε στο παρελθόν, να χρησιμοποιήσει την παρέλαση για πολιτική διαμαρτυρία αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και θίγει και  εκτρέπει απολύτως το νόημα του εορτασμού. Η παρέλαση είναι εορτασμός και εθνική μνήμη για τη συγκεκριμένη εθνική επέτειο και εορτή και δεν είναι για να κάνουμε διαδήλωση, υπάρχουν άλλες ώρες και άλλες μέρες για να κάνουμε  αυτή τη δουλειά». 

«Μειώσεις των φορολογικών συντελεστών»

Ο κ. Βορίδης είπε επίσης ότι οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας αντιμετωπίζονται και πρόσθεσε ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά αντισταθμίζονται από την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών και την αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας με καλύτερους μισθούς.

Μεταξύ άλλων, είπε: «Οι ανατιμήσεις στην αγορά ουσιαστικά αντισταθμίζονται από το γεγονός ότι έχει ήδη με τη φορολογική μας πολιτική αυξηθεί το εισόδημα επομένως πιστεύουμε ότι το επόμενο  χρονικό διάστημα και με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που έχουν ήδη γίνει και με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που έχουμε εξαγγείλει και πρόκειται να εφαρμοστούν καθώς και με την αύξηση απασχόλησης, θα υπάρξει σημαντικός χώρος και πεδίο για να αντιμετωπιστεί αυτό. Επίσης φαίνεται ότι υπάρχει και λόγω της αυξημένης ζήτησης στην αγορά εργασίας μια αύξηση και των μισθών επομένως όλα αυτά δείχνουν ότι θα υπάρχει μεγαλύτερο εισόδημα που θα μπορέσει να αντισταθμίσει τις  αυξήσεις που υπάρχουν στα τρόφιμα και στις τιμές».

Προανήγγειλε προσλήψεις

Επίσης, ο κ. Βορίδης προανήγγειλε 15.000 προσλήψεις στο δημόσιο το 2022, σημειώνοντας πως τηρείται αυστηρά μία πρόσληψη για μία αποχώρηση. Συγκεκρμένα, είπε: «Μιλάμε για πάνω από 15 χιλιάδες προσλήψεις. Θέλω να πω τέσσερα πράγματα για αυτό τον προγραμματισμό προσλήψεων, το ένα είναι ότι έχουμε αυστηρή τήρηση του 1 προς 1, επομένως ο αριθμός των προσλήψεων συνδέεται με τον αριθμό των αποχωρήσεων και θα δώσουμε στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι δεν έχουμε αύξηση του τακτικού προσωπικού τα τελευταία τρία χρόνια, είναι σταθεροποιημένοι σε ένα συγκεκριμένο αριθμό. Το δεύτερο είναι ότι είναι η πρώτη φορά όπου τη φετινή χρονιά τηρείται ότι προβλέπει η νομοθεσία για τα ζητήματα του ανθρωπίνου δυναμικού στο δημόσιο. Δηλαδή έγινε ο πρώτος κύκλος κινητικότητας ο όποιος τελείωσε στις 30 Μαΐου, άνοιξε τον Ιούνιο ο προγραμματισμός προσλήψεων. Ο προγραμματισμός προσλήψεων κλείνει στις 30/9, ουσιαστικά στις 4 /10 θα έχουμε την έγκρισή του, και θα ανοίξει αμέσως μετά την έγκρισή του ο δεύτερος κύκλος κινητικότητας μέχρι 31/12. Το λεω αυτό γιατί αυτό αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με το οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα του ανθρωπίνου δυναμικού στο δημόσιο τομέα. Το τρίτο σε σχέση με τον προγραμματισμό προσλήψεων είναι ότι γίνεται μια επιλογή. Οι περισσότερες προσλήψεις είναι ανθρώπων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και τεχνολογικής εκπαίδευσης, αυτό είναι μια επιλογή για την κατεύθυνση που παίρνει το δημόσιο. Στο δημόσιο πλέον εργάζονται άνθρωποι οι οποίοι είναι πτυχιούχοι και αν θέλετε μειώνεται ο αριθμός των απασχολουμένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης και αυτό για να μπορέσει το δημόσιο να ασκήσει τον επιτελικό του ρόλο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έχοντας ένα εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο σε πανεπιστημιακό επίπεδο προσωπικό. Επομένως αυτό θα αλλάξει τη σύνθεση του προσωπικού του δημοσίου. Και το τέταρτο που θέλω να πω είναι ότι για πρώτη φορά φέτος στον προγραμματισμό προσλήψεων έχουμε εντάξει και τους συμβασιούχους δηλαδή όσους εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο πράγμα που σημαίνει ότι και αυτός ο αριθμός εργαζομένων μπαίνει σε έλεγχο και προγραμματισμό και εκεί υπάρχει μια δέσμευση ότι θα μειωθεί κατά 10% ο αριθμός των συμβασιούχων μέσα στο 2022. Αυτά είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά του προγραμματισμού προσλήψεων το αμέσως επόμενο διάστημα».

«Έκνομες ενέργειες»

Σε ότι αφορά τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη είπε πως «έκνομες ενέργειες δεν γίνονται ανεκτές» και σημείωσε πως «στην πόρτα ενός σχολείου δεν πρέπει να γίνονται πολιτικές διεργασίες. Το σχολείο είναι χώρος μάθησης και γνώσης».

Είπε επίσης πως έχουν γίνει μεγάλα βήματα ώστε να αντιμετωπίζεται ο βίαιος εξτρεμισμός, ενώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία τόνισε πως οι προσλήψεις προχωρούν κανονικά.

«Θα πρέπει κάποια στιγμή να έρθει η Αριστερά να μας αντιμετωπίσει γιατί κατά την άποψή τους την αριστερή βία θα πρέπει να τη μεταχειριζόμαστε διαφορετικά από ότι μεταχειριζόμαστε τη δεξιά βία. Δηλαδή τι το ιδιαίτερο έχει η αριστερή βία που την κάνει «καλοσυνάτη» και επομένως θα πρέπει να γίνεται αυτή ανεκτή σε αντίθεση με τη βία της Δεξιάς ή της άκρας Δεξιάς που δεν θα πρέπει να γίνεται ανεκτή. Η απάντηση εδώ είναι η απάντηση της συγκροτημένης πολιτείας είναι ότι έκνομες ενέργειες δεν γίνονται ανεκτές από όπου και αν αυτές προέρχονται», τόνισε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, κ. Βορίδης τόνισε ότι το 75% των δημοσίων υπαλλήλων έχει εμβολιστεί συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν νοσήσει. 

«Αναβαθμίζει τη χώρα»

Για την συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι αναβαθμίζει τη χώρα και την μετατρέπει σε μια από τις σημαντικότερες αμυντικές δυνάμεις της ΕΕ ενώ περιλαμβάνει αλληλοϋποστήριξη σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχτεί επίθεση.

Παράλληλα, επέκρινε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του λέγοντας ότι ασκεί μικροπολιτική κατώτερη από τις εθνικές περιστάσεις.