Ειδικός λογαριασμός με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», πρόκειται να συσταθεί σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Κύρωση της από 26.7.2021 τροποποίησης και αντικατάστασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού COVID-19».

Τι προβλέπεται - Ποιους αφορά η επιδότηση

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 8 της διάταξης, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, θα επιδοτηθούν όλοι οι λογαριασμοί ρεύματος χαμηλής τάσης με 30 ευρώ/MWh σε μηνιαία βάση.

Για την απορρόφηση των ανατιμήσεων, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα επιδοτηθούν όλοι οι λογαριασμοί χαμηλής τάσης (νοικοκυριών και επιχειρήσεων), ανεξαρτήτως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα κεφάλαια θα προέλθουν από τα δικαιώματα των δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων.

Η επιδότηση θα καλύψει τις καταναλώσεις του τελευταίου τετραμήνου (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος), ενώ θα αρχίσει να εμφανίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εκδοθούν από την 1η Οκτωβρίου.