Μετά τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, το διπλωματικό «σπριντ» του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζεται.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις 10:30 το πρωί συζήτηση με τον δημοσιογράφο Steven Erlanger, της εφημερίδας «The New York Times», στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου Athens Democracy Forum.

Στη συνέχεια, στις 12:00 θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Eduard Heger, ο οποίος είχε ανταποκριθεί άμεσα τον Αύγουστο στο αίτημα της χώρας μας για ευρωπαϊκή συνδρομή στη δασοπυρόσβεση.

Στη Σάμο αύριο, Παρασκευή

Αύριο, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα μπει και πάλι σε αεροπλάνο, αυτή τη φορά για να ταξιδέψει στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να στείλει μήνυμα όμως στο εξωτερικό.

Από τη Σάμο, ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφείς τις προθέσεις και τις απαιτήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Όπως είπε ο ίδιος προ ημερών στο πρακτορείο Bloomberg, «έχω δεσμευτεί και είμαι απολύτως σαφής ότι θα προστατέψουμε τα σύνορά μας. Το κάνουμε με μεγάλο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα κάθε μέρα. Παρέχουμε το καθεστώς πρόσφυγα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κάνουν την Ελλάδα μόνιμο σπίτι τους. Ταυτόχρονα, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους. Θέλουμε να σπάσουμε τα δίκτυα των λαθρεμπόρων στο Αιγαίο».

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη θα γίνει λίγο μετά τις 9:00 το πρωί από το ΚΥΤ στο Βαθύ, το οποίο θα ανακοινώσει ότι παραδίδεται στην τοπική κοινωνία, μετά τη δημιουργία της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής στη θέση Ζερβού, την οποία θα επισκεφθεί στη συνέχεια.

Στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος στη Βαλένθια

Ακολουθεί αυτή την Κυριακή η Βαλένθια, όπου διεξάγεται το τακτικό συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), το τελευταίο πριν τις επόμενες εκλογές.

Ο 40χρονος πρόεδρος του PP Πάμπλο Κασάδο έχει καλέσει δύο μόνο Ευρωπαίους ηγέτες να παρέμβουν στις εργασίες του συνεδρίου, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να συμβολίσει και τη νεότερη γενιά των κεντροδεξιών πολιτικών στην Ευρώπη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ταξιδέψει αυθημερόν στην Ισπανία, για να απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο.

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία

Ο μίνι διπλωματικός μαραθώνιος ολοκληρώνεται την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου όταν ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί στο κάστρο Brdo της Σλοβενίας.

Η Σύνοδος αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στην προσπάθεια αυτή.

Όπως είχε δηλώσει εξάλλου την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «η Ελλάδα ήταν πάντα ενεργός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, ως ένα όχημα για μεγαλύτερη ευημερία και ένα σταθερό και δημοκρατικό μέλλον για την περιοχή. Από την υιοθέτηση της “Ατζέντας της Θεσσαλονίκης” το 2003, αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική έγινε η κινητήριος δύναμη για μεταρρυθμίσεις, εκδημοκρατισμό και αλλαγή. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχει επίσης κόπωση και απογοήτευση. Δεκαοχτώ χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη Σύνοδο αυτή για να κάνουμε ένα τολμηρό βήμα προς τα εμπρός. Είναι καιρός η ΕΕ να το πράξει».